Přehlídky

Dopamin dressing

Pokud se světu opravdu něčeho nedostává, je to radost a bezstarostnost. Dokonale to pochopil i Alexis Mabille a v prostorách aukční sítě Christie's dal všem lekci v barevné terapii.
Foto: Getty Images
Alexis Mabille Haute Couture jaro - léto 2023
Jeden z nových trendů, který se začal objevovat už během roku 2022 a evidentně nás neopustí ani letos, je tzv. dopamin dressing nebo-li dopaminové oblečení. Jeho cílem je s pomocí barevného šatníku pozitivně působit na vlastní náladu a s pomocí textur a celkového stylu vyvolávat příjemné psychologické asociace v mozku, které se velmi často vážou ke vzpomínkám. Stejně tak působí vystoupení z vlastní komfortní zóny, kdy si na sebe vezmete něco, co by vás ještě nedávno ani nenapadlo. Třeba art deco výšivku líbajícího se páru. Právě tyto motivy spolu s duhovou barevnou paletou tvoří jasné pilíře jarní haute couture Color-Addict Alexise Mabilla, francouzského couturiéra, který v minulost udělat např. celobílou kolekci. 
Mabille se zcela ponořil do barevného spektra a s pomocí nepřeberného množství zářivých odstínů vytvořil duhovou explozi, na níž stojí poselství o štěstí, svobodě, zábavě a inkluzivitě (i když v tomto ohledu mohl být casting výrazně rozmanitější). Typické dramatické korzety návrhář spojil s vlnami látek, čímž rozšířil siluetu těla.
Aniž by musel jednotlivé kreace komplikovat, což návrháře představující couture kolekce velmi často láká, zachoval si svůj rukopis a ještě přilákal novou klientelu. Jednodušší modely s chytře řasenými prvky vynikly s pomocí zářivých odstínů taftu, krepu, saténu, žerzeje a lamé. Kromě výrazných ramen dramatické rudé kápě se Mabille držel siluety těla až do samého závěru, kde pracoval s kaftanem, s kalhotami s vysokým pasem a širokými nohavicemi a vyšívanou organzou.