Trendy

Červené šaty na každý den

Tradičně jsou vnímané jako ryze slavnostní. Červené dlouhé šaty mají auru výjimečnosti, kterou však můžete využít i při každodenním nošení. A vlastně byste si jimi měli svůj šatník vylepšit. 
Foto: Getty Images
Červené šaty patří mezi klíčové trendy sezony podzim – zima 2023/2024, jimž v posledních týdnech a měsících podlehly trendsetterky v čele s Margot Robbie, Selenou Gomez, Rachel Zegler, Oliviou Rodrigo a Freidou Pinto. Zejména na červeném koberci. Ale pak tu je ještě jedna skupina a té imponuje nošení červených šatů mimo světla reflektorů a společenských povinností. Skvělým příkladem je např. Emily Ratajkowski, Hailey Bieber nebo Anna Wintour, které si rudé šaty oblékají na běžné denní úkoly. Důvodem není jen popularita červené barvy, která se výrazným způsobem projevila také u kabátů, bot, kabelek i slunečních brýlí, ale silný psychologický aspekt, který, pokud o něm víte, můžete využít ve svůj prospěch.
Barva ohně, krve, nebezpečí, vášně, plodnosti a životní síly. To je červená, výrazná barva, která vysílá zcela jasné signály. Při pohledu na ni automaticky zpozorníme, všimnete si jí mnohem dříve než třeba modré nebo zelené. Červená přitahuje pozornost, což se hodí v momentech, kdy chcete, nebo přímo potřebujete být středem pozornosti. Stejně tak může červené oblečení fungovat jako ochranný štít vysílající jasné signály. Oboje se každopádně hodí v každodenním životě, ať už před sebou máte událost, na které potřebujete být jasně vidět, nebo schůzku, na níž budete vyjednávat. Červené šaty jasně dají najevo, kdo má situaci pevně v rukou a nebojí se jít s kůží na trh, protože sype z rukávů jen samá esa. 
Ač se to nemusí na první pohled zdát (a zejména těm, kterým tvoří šatník kombinace černé, šedé a bílé), červené šaty mohou být stejně univerzální jako ty v neutrálních odstínech. Záleží na střihu a materiálu, který si vyberete. Pro maximální využití v rámci stylingu a také nadčasovost (a tím i udržitelnost) si vybírejte minimalistické, jednoduché střihy bez ozdob, volánků, průstřihů, které mohou rychle podlehnout trendům dané sezony.