Trendy

Černé punčocháče: perfektní doplněk pro mob wives i minimalisty

Na přehlídkách, celebritách, v ulicích. Černé punčocháče se ukazují být tím nejlepším doplňkem pro tuto i další zimu, snadno je zakomponujete do trendu mob wife, quiet luxury i do všeho mezi těmito dvěma protipóly. Ultimátní průvodce Vogue vám ukáže, jak nosit variabilní doplněk v roce 2024.
Foto: Getty images
Nosit, nebo nenosit? Průhledné, nebo neprůhledné? Hladké s leskem, nebo matné? A co ty krajkové a se vzorem? Kolem punčocháčů vždycky panovala spousta otázek a odpovědi se mění stejně rychle jako barva vlasů Kylie Jenner a Lady Gaga. Černé punčocháče patří mezi ty doplňky, které se hodí v jakémkoliv ročním období, vypadají stejně dobře s kabátem jako s minisukní. A po měsících, kdy módní scéně vládly červené a bílé, se dostáváme zpátky do bodu, kdy je velmi jednoduše zkombinujete s jakoukoliv barvou outfitu. Nemusíte nad nimi dlouze přemýšlet ani v případě, kdy musíte dodržovat přísnější dress code, což představuje další plus oproti barevným variantám. 
Pro rok 2024 platí následující pravidla, nebo říkejte jim raději doporučení, protože striktní diktát patří pouze do hodiny češtiny, a ne do šatníku. 

Mob Wife

K maximalistickému stylingu mob wife neodmyslitelně patří kožich, ideálně se vzorem leoparda, černá kůže, velké sluneční brýle a černé punčocháče. Ty v tomto případě fungují jako symbol tajemna, erotiky, ale i rebelství a osobité, velmi sebevědomé elegance, kterou nelze přehlédnout. Pod výrazný kabát si oblečte pouzdrovou sukni nebo černou minisukni, na boty natáhněte vysoké černé kozačky nebo klasické černé lodičky na jehlovém podpatku a v kombinaci s černými punčocháči získáte rázem perfektní styling na jakoukoliv denní či noční dobu.

Total Look

Monochromatický styling, který se vloni prosadil v rámci quiet luxury, pokračuje ovšem v černé variantě, jak můžeme vidět na přehlídkách a v ulicích světových metropolí. Na přehlídce v Kodani Nicklas Skovgaard oznámil, že ani v sezoně podzim – zima 2024/2025 nebudou potřeba kalhoty (ale bez punčocháčů to nepůjde). Značka The Garment opět o kousek zkrátila spodní lem sukně, o to víc přidala na objemu černé lesklé bundy. Jedno je jisté: černou od hlavy po paty nikdy nic nezkazíte. 

Černobílé variace

Jennifer Lopez na haute couture přehlídce Schiaparelli v Paříži potvrdila další mikrotrend – černé punčocháče s bílým topem. V jejím případě šlo o kabát z živých květin doplněný černou kabelkou se zlatými aplikacemi. Černobílý styling se hodně uplatnil také v rámci přehlídek podzim – zima 2024/2025 na Copenhagen Fashion Week. Zas a znovu se ukazuje, že Coco Chanel měla mimořádné oko na styling. 

Business, But Make It Fashion

Na rozdíl od barevných a vzorovaných punčocháčů ty černé hladké splňují požadavky na business dress code do puntíku. Ale přece jen jsme v roce 2024, tak si pojďme hrát aktuálně. Místo kostýmku s pouzdrovou sukní volte oblek s šortkami nebo dlouhé sako místo šatů. K tomu klasické doplňky a máte perfektní styling na dobu od devíti do pěti. 

Krajkové punčocháče jsou zpátky

Lourdes Leon. Carla Bruni. Kodaň. Potřebujete lepší reference pro to, abyste do svého aktuálního šatníku pustili krajkové punčocháče? K nimi přidejte dlouhý kabát, ideálně černý a pokud možno kožený (nebo by se tak měl tvářit). Reference stylistů hvězd stejně jako přehlídky na příští zimu mluví jasně. Teď je ta pravá chvíle. 

Na další zimu

V souvislosti se stylingem černých punčocháčů často padá jméno dánské metropole, která má za sebou fashion week s kolekcemi na příští podzim a zimu. Návrháři, kteří se rozhodli prezentovat své nejnovější výtvory právě zde, se jednomyslně shodují – černé hladké punčocháče jsou onou pomyslnou třešničkou na dortu, která doladí jakýkoliv styl včetně quiet luxury a jakoukoliv barevnou paletu.