Street style

Černé legíny jako must-have roku 2024. Street style a designéři však mají jednu podmínku

Výrazný a přitom mimořádně nadčasový kousek definující počátek milénia se vrací do ulic a překvapivě odhazuje nálepku „jen do fitka". Právě teď je ten nejlepší čas vytáhnout černé legíny znovu na výsluní a nosit je 24/7 – ovšem pod jednou klíčovou podmínkou.
Foto: Getty Images
Odkud se vzaly legíny? Od poloviny 20. století se řadí mezi základy šatníku sportovně i nesportovně laděných lidí, jejich historie však sahá mnohem dál. Tento kus oděvu se objevoval na obrazech už ve 14. století, tehdy jej ale nosili výhradně muži. Za sedm století si legíny samozřejmě prošly několika radikálními proměnami, které souvisejí s vývojem textilních technik.
Do současného šatníku je nepřinesla Kim Kardashian, jak by se mohlo zdát, ale módní ikona a esence klasické elegance Audrey Hepburn v 50. letech při natáčení filmu Sabrina. Herečka proslavila černé legíny stejně jako balerínky a krátké vlasy, které neodmyslitelně patří k její image. Tento styling inspiroval ženy po celém světě na několik dekád, přestože hereččin tehdejší ikonický model měl k současné podobě legín daleko.
Na nové podobě a boomu tohoto typu kalhot se hodně podepsal vynález z roku 1958, kdy chemik Joseph Shivers představil lycru. První legíny z lycry vznikly o rok později a s pomocí módních návrhářů v čele s Emiliem Puccim a Mary Quant. V sedmdesátkách vtrhla na scénu Debbie Harry, Olivia Newton-John, Jane Birkin a fashionistas z kultovního newyorského klubu Studio 54 v lesklých legínách s vysokým pasem, které perfektně zapadly do disco stylu, na nějž plynule navázala blyštivá estetika osmdesátých let a počátky Madonny. Devadesátá léta a legíny patří neodmyslitelně k sobě stejně jako Dolce a Gabbana nebo Viktor s Rolfem.
Foto: Getty images
Audrey Hepburn
Největší rozmach tohoto kusu oděvu nastal na počátku milénia s příchodem nové generace it-girls v čele s Paris Hilton, Nicole Richie, sestrami Olsenovými, Lindsay Lohan a Rihannou. Po velké vlně přirozeně přichází útlum, a tak se i legíny stáhly na chvilku do ústraní. Ovšem opravdu jen na pár let. Comeback nastal ve chvíli, kdy se na scéně objevila nová generace modelek – Gigi Hadid, Kendall Jenner, Hailey Baldwin, Irina ShaykEmily Ratajkowski, které si pečlivě budují image módních influencerek a hvězd street style mj. i s pomocí černých legín. Právě ony daly vzniknout trendu athleisure a udělaly z legín kalhoty přijatelné mimo i fitness centra. 

Jak nosit černé legíny v roce 2024

Právě teď patří mezi nejoblíbenější legíny modely s vyšším pasem. Kožené legíny ustoupily do pozadí, aby vynikla klasická varianta ze strečové bavlny, v níž se správným stylingem můžete přejít z tělocvičny rovnou do práce a odtud na party, aniž byste museli měnit základ celého vzhledu. Černé legíny patří mezi trendy sezony jaro – léto 2024, jejich minimalistická podstata poskytuje prakticky nekonečné možnosti, jak a s čím je nosit.
Vedle kombinace mikina a puffer jacket se nabízí obléknout legíny s klasickým kabátem, vysokými kozačkami a minišaty. Co však charakterizuje trend černých legín právě teď, je monochromatický vzhled v kombinaci se saky s výraznými rameny (ideálně vintage) a obecné zapojení sportovně vnímaného oblečení do každodenního byznys šatníku. Černé legíny jsou dokonalým doplňkem pro vytvoření sofistikované pracovní uniformy. Zářný příklad najdete např. u Zooey Deschanel a Amelie Gray Hamlin, které si černé legíny oblékly na přehlídku pre-fall kolekce Balenciaga
Klíčovou roli sehrávají boty. Zapomeňte na tenisky. Dvojice legíny & tenisky patří pouze do kategorie volný čas, kdy se věnujete oblíbené pohybové aktivitě. Do práce a společnosti potřebujete k legínám buď kozačky minimálně do půlky lýtek s výraznou špičkou, nebo lodičky na vysokém podpatku.