Trendy

Red. Hot. Chilli. Peppers. Nečekejte na podzim, červené punčocháče z nových kolekcí noste při každé příležitosti už teď

Na některé věci si musíte počkat, jiné můžete nosit hned. Třeba červené punčocháče, které se na přehlídkách podzim–zima 2023/2024 objevily v Paříži, Miláně a Londýně jako součást rudé od hlavy k patě nebo jako výrazný doplněk k růžovým šatům, džínové nebo kožené sukni. Are you re(a)d(y)-to-wear?
Foto: Profimedia.cz
Dolce & Gabbana podzim - zima 2023/2024
To, že se červené punčocháče stanou trendem, bylo jasné už nějakou dobu. Na přehlídkách se rudé nohy objevují od loňského roku u Valliho, Sportmax i Burberry, na jaro je diktuje Valentino v mnoha podobách a v těchto týdnech už je jako součást podzimních kolekcí představily značky Gucci, Chanel, Dolce & Gabbana, Isabel Marant, David Koma, Bora Aksu i Mugler. Šarlatové punčocháče samozřejmě nejsou výmyslem 20. let, mají dlouhou a bohatou historii.
Když pomineme vyobrazení ďábla v červených punčochách, byl tento doplněk svého času symbolem bohatství a moci. Ve 20. letech minulého století zase vybočením ze stávajících módních norem. V 60. letech je zpopularizovala Twiggy coby součást své jedinečné image módní ikony, která ovlivnila celou generaci. Rudé punčocháče se staly nedílnou součástí šatníku tzv. mod subkultury. V osmdesátkách je objevilo hnutí punk a new wave, jeho příslušníci je nosili stejně často jako kožené bundy. A pak tu máme Dorotku z Čaroděje ze země Oz, jejíž červené střevíčky ladily s punčocháči ve stejném odstínu, a Sally Bowles z muzikálu Kabaret a její nezbytný doplněk. Dost však bylo dějepisu a filmových kostýmů. Zpátky do současnosti a velmi blízké budoucnosti.
Zatímco módní dům Gucci bez kreativního ředitele použil červené punčocháče jako spojovací vodítko s úmyslem uvést na trh zásadní it-doplněk celé sezony, Dolce & Gabbana a Mugler jedou na vlně boudoir glamouru a vrství tyl, šifon a krajky s hedvábnými punčocháči tón v tónu. Značky Chanel, Eudon Choi a Bora Aksu představily kreativní halení do několika vrstev různorodých materiálů. Isabel Marant dokazuje, že červená a růžová, kdysi zcela zapovězená kombinace rovnající se absolutnímu módní faux-pas, jdou skvěle dohromady. Nevíte, co si vzít na sebe ve dnech, kdy se venku vystřídají všechna roční období? I na to má Marant odpověď – huňatý svetr spolu s neprůhlednými punčocháči. Samozřejmě v červené barvě.
Šarlatové punčocháče dávají každému stylu výrazný punc. Můžete mít zbytek šatníku v ryze neutrálních odstínech, když si ale nohy zahalíte do červené, rudé, šarlatové, vínové, korálové, jahodové, chilli, rajčatové, burgundské, rubínové, bordó, malinové nebo červenooranžové, během vteřiny získáte nový vzhled. Výhodou je, že k tomuto experimentu nemusíte prakticky měnit nic jiného, vyčlenit si nové místo ve skříni, ani investovat sumy jako do designové kabelky.