Trendy

Jak nosit trendy leopardí potisk, když jste minimalisti

Zvířecí potisk patří mezi neutrální vzory. Ano, čtete dobře. Mezi neutrální. To znamená, že až jednou pomine trend mob wife, zůstane vám v šatníku. 
Foto: Getty images
Každá generace si představuje, že (nejen) v oblasti módních trendů vynalezla nové téma a objevila něco zcela revolučního, co tu ještě nikdy před ní nebylo. Rebeluje, bouří se proti stylům a siluetám svých předchůdců a razí vlastní cestu. Generace TikToku zažívá tento cyklus v rychlém tempu a každý měsíc přichází s novou estetikou. Třeba clean girl – právě jsem se takhle probudila, ale ve skutečnosti jsem strávila dvě hodiny líčením, která se rychle stihla proměnit v mob wife, drsně okouzlující osobnost s tmavými slunečními brýlemi, v umělém kožichu, rafinovaně střižených šatech pod ním a samozřejmě se spoustou leopardích potisků a vzorů. 
Jak ale upozorňuje módní publicista Vogue Daniel Rodgers, vzhled mafiánské manželky se na módní scéně objevuje už desítky let a leopardí potisk femme fatale je v něm nejčastějším prvkem. Dlouho předtím, než se generace Z začala na TikToku předvádět jako Carmela Soprano, vynesla Naomi Campbell na přehlídce podzim – zima 1991 Alaïa leopardí potisk od hlavy až k patě, rocková bohyně Debbie Harry pózovala v kombinéze s leopardím vzorem a Kate Moss utíkala před paparazzi v džínách a leopardím kabátě. Nesmíme zapomenout ani na Joan Collins, která si z ultimátního potisku udělala svého oblíbence v šatníku. I když se kulturní asociace spojené s leopardím potiskem v průběhu času měnily – od ztělesněné hvězdy stříbrného plátna přes nevkusnou až po it-girl a zase zpátky – v kolektivním povědomí módy zůstal konstantou.
„Leopardí vzory nosily takové ikony jako Kate Moss, Anita Pallenberg, Blondie a jeden z mých nejoblíbenějších – Kurt Cobain," říká Amy Bannerman, ředitelka oddělení preloved style na eBay. „Zatímco někteří považují leoparda za odvážný vzor, já ho vnímám spíše jako neutrální stálici. Jednoduchý outfit s dokonalým leopardím kabátem z vás udělá tu nejvíc cool osobu kdekoliv a kdykoliv. Osobně si velmi nechávám záležet na potisku, druhu a kvalitě látky. Dávám přednost hladkým, rovným, ne těm nadýchaným umělých kožešinám. Vždycky si vezmu kabát o velikost větší, pro vrstvení a nonšalantní šik vzhled totiž platí, že čím větší, tím lepší," radí. „Slibuji vám, že leopardí kabát vám promění šatník k lepšímu."
Mnoho z nás už má ve skříni kousky s leopardím vzorem, takže jde jen o to, jak tyto klasické styly přepracovat pro novou sezonu, což nemusí znamenat nákup něčeho nového. Naše tipy na styling s leopardím vzorem pro rok 2024? Líbí se nám návrat k leopardímu vzhledu Kate Moss z 90. let, který se soustředí na jediný potisk v kombinaci se střídmějšími kousky, jako je neutrální úplet s výstřihem a kalhoty na míru nebo džíny s rovnými nohavicemi. „Kousky s leopardím potiskem vždycky oblékám méně, protože nerada vypadám, že jsem se moc snažila," vysvětluje Amy.„Já budu nosit ten svůj s pánskými oblekovými kalhotami, mokasínami Prada a pánským svetrem. Všechno samozřejmě preloved."
Styl mob wife samozřejmě vyžaduje trochu více dramatu. Mluvíme o přiléhavých šatech s leopardím vzorem (velmi Dolce), obepnutých leopardím kabátem přehozeným přes ramena a o spoustě zdvojených (nebo dokonce ztrojených) potisků – boty nebo kabelka s leopardím vzorem jsou snadným způsobem, jak toho efektu dosáhnout. A nezapomeňte: secondhand je jedním z nejlepších míst, kde leoparda nakupovat: eBay, Etsy a Rokit skýtají právě teď skvělé možnosti. Ať žije nadčasový leopardí potisk.
Článek vyšel v originále na vogue.co.uk.