Přehlídky

Skořicová rolka za sedmdesát dolarů, tak se Demna vysmívá L. A.

Hancock Park je jedna z nejstarších čtvrtí Los Angeles. Zdejší vily v pseudotudorovském stylu se včera večer staly kulisou další Demnovy satiry. O oblečení už mu tolik nejde, v souvislostech však tlačí na pilu. Tohle jsou detaily z přehlídky, které vám nesmějí uniknout.
Foto: archiv značky
Balenciaga pre-fall 2024
Lokace
Když se americký herec Clark Gable vrátil ze své první cesty po Evropě, rozhodl se, že si v Hancock Parku postaví vilu, která by mu připomínala jih Itálie. Pozemek, na němž se pak zabydlelo mnoho dalších filmových hvězd, svou úpravou dodnes připomíná parafrázi sicilských šlechtických sídel. Mid-Wilshire, centrum L. A., kde se  Hancock Park nachází, je zkrátka odrazem vzestupu Hollywoodu ve 20. letech minulého století.
Demna si lokalitu vybral nejen proto, že je ze zdejších ulic skvělý výhled na kultovní Hollywood Sign, ale taky proto, že místo symbolizuje, kam se město za posledních sto let posunulo. Atmosféru prosycenou výstředním stylem snobských hvězd vystřídala úzkost neurotických wannabes pospíchajících na jógu, terapii či pro své smoothie. 
Pozornost
Erewhon jsou jedny z nejdražších potravin na světě. Jejich pobočka na Venice Beach nabízí třeba veganskou skořicovou rolku za 70 amerických dolarů. Právě s těmito potravinami se značka Balenciaga spojila. Hostům přehlídky byl ráno před akcí na pokoj doručen speciální drink: zeleninové smoothie černé barvy, který měl prý chutnat jako hlína. Pozvánka někomu dorazila jako Balenciaga energetická tyčinka, někomu jako balíček chipsů. 
Tašky
V umocnění bizarního gastro fetiše současnosti Demna do kolekce zahrnul i kabelky připomínající papírové tašky z prodejny Erewhon. Modelky v ní ale měly reálný nákup — třeba holandské nemražené tulipány, nebo onu předraženou rolku. Mimochodem, erewhon je přesmyčkou slova nowhere. Symbolické, že? 
Hvězdný cast
Co je troufalejší? Uspořádat přehlídku v L. A. a pozvat všechny stars, anebo naopak žádnou? PR tým módního domu přece jen vsází na jistotu, a tak se na konferenčních polstrovaných židlích v první řadě objevilo spoustu místňáků a po nezpevněných betonových blocích se prošla i řada známých osobností. Třeba Cardi B nebo Brigitte Nielsen, dánská herečka, modelka, ale také múza Helmuta Newtona. V castu Balenciagy se také úplně poprvé objevila Mariacarla Boscono. 
Přídavek
Encore,“ zakřičel vestoje, dle svědků, Cédric Charbit, generální ředitel Balenciaga, těsně po defilé. Ať už bylo gesto plánované, anebo zcela spontánní, tento moment o něčem vypovídá. I když se Demna zjevně recykluje, o oblečení už nejde tolik jako spíše o satiru a provokaci, u Cédrica designér stále boduje. 
Soundtrack
Přehlídku doprovázely přemluvené rádio reklamy. Po celou dobu show tak hosté poslouchali vzrušené hlasy dabérů poutajících na nově otevřené jóga studio či veganskou kavárnu. Finální mix, pod který se znovu podepsal BRFND, DJ a manžel Demny, zahajovalo následující zdravice: „Welcome hungry souls to the realm of hungry stomachs.“
Převrácené pořadí
Demna na poli oděvního designu nikterak nepřekvapil. Akorát změnil takzvaný line-up přehlídky. Jindy začíná formálními modely a postupně přechází k těm úplně banálním až směšně všedním. V případě kolekce Pre-Fall 2024 tomu bylo naopak. V opening looku si vystačil jen se sportovními kraťasy. Převrácené pořadí návrhář v zákulisí obhajoval snahou vytvořit jinou realitu, oklamat diváky. Je do půl těla vysvlečený svalovec náhodný kolemjdoucí, nebo snad model?
Celé to byla jedna velká satira
A ještě jednou k Erewhon. Slavný anagram si Demna vybral zcela záměrně. Erewhon je také název románu Samuela Butlera z roku 1872. To už v dnešním LA ví jen málokdo. Autor se v něm zcela otevřeně vysmívá viktoriánské společnosti. Demna si přál vytvořit satiru. Po skončení přehlídky se dušoval, že je Hollywood jeho dětským snem a že se mu přiletěl uklonit. Nikdo mu to ale nevěří, myslím si. Dramatické postavy v jógovém oblečení s nesmyslnou manikúrou a kelímkem na obří latté v ruce totiž ukazovaly pravý opak.    
Pod čarou
Slavnou Balenciaga ručníkovou sukni v reálu oblékl Cole Sprouse, herec známý ze seriálů Disneyho produkce.
Kolekce představila další budoucí it obuv, především 10XL sneakers, ale i kozačky připomínající boty značky UGG.