Přehlídky

#VogueVerdict: MBPFW a jeho hitmakeři: co když už nemají kam růst?

Jarním vydáním MBPFW jako by se prolínalo téma dosažení vlastních limitů. Včerejší přiznání Vandy Jandy doplnila přehlídka resort kolekce od Tomáše Němce. 
Foto: Viktoryia Vaitusionak
Tomáš Němec Resort 24
Jak se může rozvinout talent, když má jen poloviční publikum, než které by si doopravdy zasloužil? Tomáš Němec svou letní kolekcí dokázal, že už si plně věří a že umí postavit kolekci dostatečně výtvarnou i komerční, a dokázal přitom plně zapojit i talent svých kolegů lomeno spolužáků a ještě vystavit zábavnou show. Celek byl pro publikum MBPFW vlastně až moc dobrý. Sugestivní atmosféru francouzské riviéry z dob, kdy v lobby slavného hotelu Le Negresco v Nice až do rána popíjeli němečtí umělci (doplnit si do té představy můžete samozřejmě jakékoliv dobové středomořské letovisko, Tomáš prý snil o Sicílii, avšak o ní už se s druhou řadu seriálu Bilý lotus snilo přespříliš), dokázal opřít o daleko méně komplikované, časově náročné a příliš vrstevnaté celky. Tisková zpráva sice hovoří o maximalismu, nicméně resort kolekce je úplným opakem. Sice působí nákladně, ale vesměs je dokonale jednoduchá. A s přehýčkanými obrazy temných dam z Němcovy minulé kolekce se vůbec nedá srovnat.  
Tomáš Němec tedy zcela ubral, a to je dobře! Jako by se uklidnil. Jako by nechtěl za každou cenu překonat sám sebe. Jako by si to chtěl poprvé naplno užít. Odkazuje to k jisté dávce vnitřního sebevědomí. K jistotě ve vlastních rozhodnutích, přičemž tenhle pocit si zaslouží každý tvůrce, byť v některých případech může trvat jen krátce. 
Otázkou proto zůstává, kam dál. Chválen může být Němec i příště a pak zase a zase... Má v sobě charisma i laskavost, i díky tomu je svými nejbližšími spoluatory Alex Gnidiakovou, Magdou Štastníkovou a Jaroslavem Víchem oblíben. S některými z nich dokonce sdílí i ateliér v Losyovském paláci v Hybernské. Když k nim přijdete, buď vzdychají nad návalem práce, kterou na sebe sami navrstvili (jsou velmi pracovití), anebo se vřele usmívají. Jako by ani nevěděli, jak dobří v tom, co dělají, vlastně jsou. 
Bude jejich společná cesta i tak nadále, alespoň na první pohled harmonická? Založí společně značku? Kreativní kolektiv? A jaká bude budoucnost přehlídek pražského týdne módy, který už má méně a méně nezávislých autorských přehlídek? Dá se v Praze ještě růst, nebo je tohle náš skleněný strop?