Móda

#VogueCSAtelier: Teatrálnost Alexandry Gnidiakové

Alexandra Gnidiakiová je od začátku svého studia designu oděvu a obuvi na UMPRUM konzistentně výraznou osobností. Od dnešního dne můžete vstoupit do jejího ateliéru na výstavě High Craft x Vogue CS v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze v rámci festivalu Designblok.
Foto: Viktoryia Vaitusionak
Svůj ateliér v Melantrichově ulici sdílí se spolužáky Tomášem Černým, kterého jsme již navštívili, a Hanou Valtovou. Je další mladou módní designérkou, kterou Vogue CS vybral do své selekce Nominee. Fascinaci divadlem nelze v její tvorbě přehlédnout, podle jejích slov ji prohloubily spolužačky ze střední, které studovaly kostýmní tvorbu. Ve své předchozí tvorbě se zabývala hlavně fiktivními postavami, momentální kolekce Srdíčko se točí okolo reálné osoby, totiž Hedy Bartákové, přezdívané Hraběnka. Filip Renč o ní natočil oceňovaný dokument při svých studiích na FAMU. Stačí jediný pohled na Hraběnku a je jasné, proč Alexandře tak učarovala. Coby čerstvá absolventka připravuje momentálně Alexandra portfolio a podklady k pracovní stáži, kterou by ráda absolvovala v Paříži. Nadále se bude věnovat také svojí značce, která pomalu, ale jistě, nabírá jasné obrysy a nové jméno – Gnidiak. 

Tvoje momentální tvorba se soustředí na rozšíření poslední kolekce. Proč jsi se tak rozhodla?

Měla jsem toho hrozně moc na práci: instalaci kolekce, diplomku, tvorbu textové části. Nebylo tolik času rozpracovat kolekci v takové míře, v jaké bych chtěla. I po skončení diplomky jsem na Hraběnku myslela, napadaly mě další motivy, takže jsem se rozhodla k tomuto tématu vrátit. 

Jak vnímáš proporce ženského těla a jak potom pracuješ se siluetami?

Moc se nezaměřuji na „sexiness”. Pokud se žena cítí sexy a dobře zevnitř, tak ji vyzařuje. A klidně může mít na sobě i nějaké moje divoké kabáty. Přitažlivost a spokojenost vyzařuje z vnitra. Taková je podle mě i moje klientka.
Foto: Viktoryia Vaitusionak

Jak se ti pracuje v ateliéru společně se spolužáky z UMPRUM?

Nejlépe. Je to to nejlepší, co mě mohlo potkat. Liběna nám vždy říkala, abychom nepracovali v klubech a za barem, ale abychom si najali garáž – řekla doslova „garáž”. A my jsme si našli tuto „garáž". Je to úžasné, protože vždy je hodně práce, ale pomáháme si, takže se to krásně stíhá. Když potřebuješ radu, máš problém s kým zkonzultovat a získáš na tu věc více pohledů. Zatím si nedovedu představit, že bych sem přišla a nikdo další se tu celý den neobjevil. 

Připadá ti, že kolem sebe vytváříte nějakou komunitu?

Myslím, že ano. Ta nová generace, která vzniká, a nejen v rámci UMPRUM, tvoří novou komunitu. Už to není o soutěživosti. Česko je malé a každý tu každého zná, hlavně v módě. Myslím si, že je to přátelská komunita. 

Je české a slovenské módní prostředí otevřené studentům a absolventům?

Určitě. Nemám současnou situaci s čím porovnat, ale myslím si, že předchozí generace to měly mnohem těžší. I tisk a média nám dávají obrovský prostor, což dřív nebývalo. Takže to máme lehčí. Po mladých talentech a studentech je poptávka.

Jak vnímáš prezentaci módní tvorby na Designbloku v porovnání s fashion weekem?

Designblok možná přinese jiného diváka a projekt, který tam prezentujeme, poskytne nový pohled na módu. Fashion week už více pojednává o módní show, která je finálním výsledkem. V High Craft se s Vogue budeme snažit ukázat také proces a zákulisí vzniku kolekce. Na rozdíl od fashion weeku se v rámci přehlídky Diploma Selection na Designbloku představují pouze studenti a absolventi. 
Absolventskou kolekci Srdíčko můžete vidět v rámci módní přehlídky Diploma Selection 2023 v sobotu 7. 10. v 16:00 hodin ve Veletržním paláci.
Foto a video: Viktoryia Vaitusionak
Autor/Concept: Magda Žůrková 
Make-up a vlasy: Natalia Karyagina
Modelka: Viktorie Z. (Crush Models)