Přehlídky

Visa Fashion Week v Almaty a jeho hlavní hvězdy

V kulturním centru Kazachstánu a bývalém hlavním městě země, v Almaty, se už poosmé konal Visa Fashion Week. Je důkazem, že region centrální Asie nabízí autentické spojení současného vkusu a tradic. 
Foto: Instagram @tatyanayan_official @inclover.brand @vilemoreofficial
Po kulturní izolaci ze strany dominantního Ruska se v postovětských republikách upírá stále více pozornosti k místním tradicím. Sebevědomí lokálních nejen módních tvůrců sílí, stejně jako častá umělecká podobenství. Je to teprve měsíc, co se země přihlásila k dodržování sankcí vůči Rusku, ale i tak je ve stínu nejsevernější části pohoří Ťan-šan cítit nadšení a hrdost. Proto se zde vlivy západních oděvních tradic ještě víc propojují s folklorním dědictvím. Téma letošního fashion weeku, totiž metamophorsis, se tak zdá být příhodné. Sám ředitel kazašského týdne módy Bauyrzhan Shadibekov cítí mnohé příležitosti: „Umělci ve Střední Asii čerpají inspiraci ze spojení orientálního dědictví a moderní technologie, což je odlišuje a skýtá příležitosti, jak vytvořit vlastní unikátní jazyk, kterým mohou zaujmout po celém světě," tvrdí. Předkládáme vám tipy na tři značky, které se vyplatí sledovat.

Vilemore

Viktorie Nadeina, absolventka londýnského Istituto Marangoni, ráda experimentuje s texturami v různých tvarových proměnách. Prezentace její značky Vilemore na Visa Fashion Week Almaty byla součástí přehlídky Next Designer Award. S kolekcí Chaos Viktorie zvítězila. Její představa apokalyptické armády nosí úplet v dekostruovaných celcích a s nezačistěnými okraji. Dramatická silueta připomínala mix Margiely, Galiana, ale i zapomenuté vexed generation z Londýna. Přehlídku doprovázel sugestivní soundtrack i choreografie. Modelky v parachůzi zabodávaly ostré pohledy do přísedících, aby podtrhly sílu kolekce.  
Inclover
Studio návrhářky Gazizii Shabdarbayevy vzniklo v roce 2008 jako soukromý krejčovský salon a ona jím tak navazuje na kořeny zakázkové tvorby, která v Kazachstánu nemá příliš zástupců s kontinuálním provozem, přestože jsou nákladné večerní róby na míru nedílnou součástí zdejší street style scény. Její nejnovější kolekce jakoby artikuluje základní tvarosloví večerního dresu codu a esteticky se vrací do první poloviny dvacátého století, která sice byla plná svazujících společenských norem, ale kolekce Inclover tyhle normy s lehkostí překračuje.
Tatyana Yan
Jedna z nejznámějších a nejpopulárnějších kazašských návrhářek platí za hitmakera. Těsně před přehlídkou mě místní editoři a redaktoři upozorňují, ať očekávám velkolepou podívanou. Svoji značku založila v roce 2013 a za deset let si vybudovala pozici autorky, která chrlí jednu odvážnou vizi za druhou. Z její práce je patrné, že je nejblíže zkušené práci s variováním střihů i materiálů. Letos se nechala inspirovat pohádkovou výpravou do říše divů.