Přehlídky

„Chci oslavit krásu Řecka.“ Maria Grazia Chiuri o kolekci Dior Cruise 2022 v Athénách

Maria Grazia Chiuri exkluzivně pro Vogue o historii, ženskosti a DNA značky Dior.
Maria Grazia Chiuri se vydala na pomyslnou řeckou odyseu. A není to jen cesta módní, ale také osobní. Kreativní ředitelka značky Dior nás vzala z Kréty přes Santorini do Delf a večer 17. června dorazí do Athén, kde na historickém Panathénském stadionu v hlavním městě představí po osmé hodině svou Cruise kolekci pro rok 2022.
„Vždy potřebuji najít důvod, proč vytvořit další kolekci. Musí mít z mého pohledu smysl. Máme týden módy, takže pokud chceme předvést jen jednu kolekci, není nutné jezdit po celém světě,“ říká. „Toto rozhodnutí úzce souvisí také s DNA módního domu, protože Christian Dior se svými kolekcemi od začátku cestoval do zahraničí. Jeho důvody byly úplně jiné než moje. Mluvíme o roce 1947, o době, kdy neexistoval internet, žádná digitální krajina, která vás spojuje se zbytkem světa. Pro něj to souviselo s pochopením žen po celém světě, s různými životními styly a také s myšlenkou vytvořit značku, která by mohla vést dialog se ženami po celém světě.“
Chiuri Řecko poprvé navštívila hned po ukončení studia, kdy se se skupinou přátel rozhodla objevovat architekturu, užít si čisté moře a zároveň si vychutnat tradiční špíz souvlaki. Chvíli také strávila v klášterním komplexu Meteora ve středním Řecku a doufala, že tam jednou vezme i své děti. 
Foto: Peter White/Getty Images
Maria Grazia Chiuri, Christian Dior, Haute Couture Fall/Winter 2018/2019
Foto: Paola Mattioli
Maria Grazia Chiuri s Eleonorou Abbagnato a Friedemannem Vogelem
Foto: Jimi Celeste/Patrick McMullan via Getty Images
Maria Grazia Chiuri s dcerou Rachele Regini
Když se vrátíme v čase, první působení francouzského domu na řecké půdě se odehrálo v roce 1951, kdy do Athén přijel tým modelek a zaměstnanců značky. Mezi jejich úkoly a aktivity spadal také výlet na Akropoli, kde se uskutečnilo ikonické focení s Jeanem-Pierrem Pderazzinim, jeho fotografie se později objevily v časopise Paris Match.

Oslava řeckých talentů

Jestliže Diorovy šaty s nabíranými sukněmi byly perfektním příkladem poválečné naděje a optimismu, kolekce Cruise 2022 oslavuje největší řecké talenty. Před několika měsíci Chiuri navštívila zemi s cílem setkat se s místními umělci a kreativita některých z nich se nakonec naplno projeví na nejnovějších modelech. A co víc, Dior dostal zelenou pro focení v Akropoli. Přesně 70 let poté, co se uskutečnilo to první.
Athénská přehlídka navazuje na předchozí prezentaci Dior Cruise v marockém Marrákeši a v italském městě Lecce v Apulii. Jak reinterpretovat univerzální hodnoty země, jako je Řecko? Jak přenést prvky antického světa do současnosti? Věřte, že Chiuri na to půjde po svém. Začala rovnou tím, že si v listopadu znovu přečetla řecké mýty, díla, která poprvé studovala ve škole.
„Můj otec pocházel z Magna Graecia v jižní Itálii, ve škole jsem studovala Odyssea Jamese Joyce, takže je Řecko opravdu součást mé kultury. V Apulii je malé městečko, kde se mluví dialektem Griko. Je to taková směs mé kultury a té západní. Musela jsem všechno začít studovat z jiného úhlu pohledu.“
Jiným úhlem pohledu je myšlený ten feministický. Koneckonců posílení postavení žen bylo ústředním bodem její vize u Diora, počínaje debutovou kolekcí SS17, která zahrnovala mantru „We should all be feminists“ nigerijské autorky Chimamandy Ngozi Adichie.
„Chci zdůraznit krásu Řecka, řemeslnou zručnost, ale zároveň mluvit o současnosti. Nemám ambice řešit budoucnost, ale můžeme mluvit o tom, co je možné dělat v tomto okamžiku, protože móda vždy vypovídá o tom, co se děje právě teď.“