Vogue Daily

Přehlídka Dior Cruise bude bez diváků. „S výjimkou mojí matky, té nemůžu říct ne,“ oznámila dnes Maria Grazia Chiuri

Na virtuální tiskové konferenci dnes kreativní ředitelka módního domu Dior Maria Grazia Chiuri oznámila datum přehlídky, své plány s couture a v čem je pro ni nová cruise kolekce zásadnější než kterákoliv předtím.
Foto: Franco S. Origlia/Getty Images
Slavnost světel v jihoitalském Lecce
Původně měl módní dům Dior sezvat své nejlepší klientky a novináře z celého světa v květnu do jihoitalského města Lecce, kde byla naplánovaná prezentace kolekce cruise 2021. Letošní plány ale berou všude za své, a tak se netrpělivě čekalo, jak to s ohlašovanou přehlídkou bude. Nakonec opravdu proběhne, dokonce na původně plánovaném místě – centrálním náměstí v Lecce, ale bez diváků. Respektive se zúčastní jen ti, kteří fashion show budou organizovat. Ve středu 22. července v devět hodin večer se náměstí města známého pro svou výraznou barokní architekturu opravdu promění v improvizované přehlídkové molo. „Ráda bych pozvala všechny, ale bohužel to současná situace a nařízení v Itálii nedovolují. Výjimku dostane pouze moje matka, té nemůžu říct ne,“ řekla designérka během online tiskové konference. 

Je to zázrak

Zatímco ostatní módní značky se uchýlily k plně digitální prezentaci, videa i lookbooky vznikaly ve studiích, tato cruise kolekce je pro Marii Grazii natolik osobní, že ji nakonec skutečně uspořádá. „Můj otec se narodil v Apulii, já sama tam mám dům, toto je moje pocta celému regionu,“ vysvětlila Chiuri. „To, že tato kolekce vznikla, je pro mě zázrak. Věřím, že všechny pozitivní emoce se do ní promítají.“ Stejně jako loni v Maroku, i letos v jižní Itálii oslovila lokální umělce a řemeslníky. Apulie nepatří mezi nejznámější části Itálie, ale rozhodně mezi nejzajímavější. Ať už jde o jedinečnou barokní architekturu, flóru v čele se staletými olivovníky, divokými květinami, čisté moře, nebo hudbu a tanec. Všechny tyto askety se objeví v kolekci nebo na přehlídce a doprovodných videích. 
Opravdu věřím v řemeslo a ruční práce. Tento vzkaz chci kolekcí předat i mladé generaci v jižní Itálii.
„Během karantény mi komunikace s italskými umělci dodávala spoustu energie. Přestože jsme od sebe byli daleko, měli jsme k sobě zároveň velmi blízko. Každý je šťastný, že bude moct ukázat, co umí,“ uvedla designérka. Sama karanténu prožila v Římě s rodinou. Samotná realizace modelů stále probíhá, v Diorových ateliérech pracují sedm dnů v týdnu. 

Fashion week neopustíme

Současně s cruise kolekcí vzniká i haute couture, která měla být předvedená začátkem července v rámci haute couture fashion weeku v Paříži. O většině show už víme, že proběhnou formou digitální prezentace. Jak bude vypadat přehlídka Dior, kreativní ředitelka neprozradila. Podle jejích slov se ale máme na co těšit, její tým chce svět překvapit. Nad podzimním pařížským fashion weekem se také stále vznáší otazník, o budoucnosti má celý Dior naprosto jasno. Zůstane součástí tradičního kalendáře. „Je důležité si uvědomit, že fashion week není zásadní jen pro módní systém, ale také pro samotná města,“ upozornila Maria Grazia. „Je ale velmi těžké v tuto chvíli dělat dlouhodobější plány.“