Přehlídky

Iris van Herpen překonala všechny možné hranice

Vítejte ve fantastickém světě Iris van Herpen a její nejnovější kolekce Earthrise, v níž spolu se světovou šampionkou v parašutismu Domitille Kiger zkoumá spojení oděvu a vnímání světa jako živoucího, dýchajícího organismu. Devatenáct couture kreací odkazuje na okouzlení módní návrhářky věčnou touhou vzlétnout mimo stratosféru a objevovat svět mimo ten náš.
Fantazie Iris van Herpen nemá hranic. Země jí už nestačí, jak ukázala v nejnovější haute couture kolekci Earthrise, kterou představila v digitální podobě. Film začíná pohledem na modrou planetu z Měsíce, který se plynule promění v hedvábné šaty s potiskem. Bývalá tanečnice a žačka Alexandera McQueena ve svých kolekcích zobrazuje svobodu pohybem, ať už rozevlátými šaty, nebo kinetickými sochami. Tuto sezonu spolupracovala se světovou šampionkou Domitille Kiger, která je podle návrhářky také první parašutistkou, jež si během vystoupení oblékla haute couture. 
Foto: archiv značky
Iris van Herpen, haute couture, podzim-zima 2021/2022
Van Herpen svou tvorbou boří a zpochybňuje pravidla couture a posouvá její hranice ručně šitými objekty nebo 3D tiskem šatů. Spojila nejnovější technologie s tradičním řemeslem, na které si francouzská couture tolik zakládá. Pravidelně spolupracuje s osobnostmi mimo módní průmysl, aby přinesla nový pohled na oblečení. Domitille Kiger si vybrala kvůli tomu, že ztělesňuje vlastnosti, které u žen dlouho hledala. Spojuje dobrodružství, svobodu, touhu překonávat hranice i strach. 
„Chtěla jsem spojit jemnost řemeslného zpracování s extrémní trvanlivostí, která je při skoku nutná. Do středu se tak dostaly dva naprosté protiklady,“ vysvětluje van Herpen. „Byla to opravdu výzva, protože musím přiznat, že když jsem začínala, měla jsem mnoho mylných představ o tom, co bude fungovat a co ne.“
Výsledné šaty, v nichž Kiger v polovině módního filmu padá volným pádem, působí velmi jemně až křehce, přitom stále drží tvar a ukazují všechny odstíny modré, které na ně designérka použila. I ostatních 18 haute couture kreací, které navrhla pro sezonu podzim–zima 2021/2022, v sobě tyto dva protiklady spojují. Autorka spolupracovala s organizací Parley for the Oceans, což znamená, že v rámci tvorby použila recyklovaný plast. 
Oslovila také Jamese Merryho, aby jí vytvořil šperky na obličej, a Rogana Browna. Velmi působivé jsou krajkové šaty. Její posun z mikro do makrosvěta dává kolekci a jejímu poselství nový rozměr. Při pohledu na Zemi z vesmíru ukazuje naši planetu jako jeden celek, v němž všechno souvisí se vším. Což ostatně díky stále většímu propojení vědy a přírody sami začínáme skutečně chápat a řídit se podle toho.