Přehlídky

Pařížský glamour podle Alexandra Vauthiera

Francouzský couturiér Alexandre Vauthier vždy platil na mistra moderního pařížského glamour stylu pro party girls, tuto sezonu svůj status potvrdil ostrými rameny, ještě ostřejším třpytem a obřími (umělými) kožešinami v signálních barvách.
Foto: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images
Alexandre Vauthier Haute Couture jaro - léto 2023
Ten, kdo uprostřed mrazivého úterního odpoledne měl tu odvahu cestovat přes půlku Paříže uprostřed vrcholící dopravní špičky na Boulevard Lefevbre v patnáctém okrsku, se ocitl uprostřed ostře nasvíceného improvizovaného klubu, kde v kontrastu s bílých kobercem modelky vypadaly, jako by se nastrojily pro jedinou ženu: Grace Jones. Právě její výrazný styl se promítl do Vauthierovy nejnovější haute couture kolekce tak výrazně, že by klidně mohl všech 34 modelů vzít a začít natáčet biografii zpěvačky, jejíž vizáž, stejně jako šatník, v mnohém předběhly svou dobu. 
Vauthier začal černým lookem s mohutnou kapucí následovaný flitrovaným bomberem přepásaným v pasem, sakem, na němž velké klopy plynuje přecházely v kapuci. Kalhotový kostým s ostře zdůrazněným pasem odstartoval sérii sexy šatů se strategicky umístěnými průstřihy, současným pohledem na samet a kůži, kde vizuálně hladce navázal na Clauda Montanu, významného návrháře 80. let, který celé dekádě diktoval, jak má správně vypadat moderní zpracování motorkářské estetiky ve vyšších kruzích. Zrcadlové šaty vykrojené tak, že ponechaly jen minimum prostoru představivosti, se zcela určitě objeví velmi brzo na některé z after-parties po předávání prestižních filmových a televizních cen. V této kreaci nejde na sebe strhnout pozornost úplně všech.
Černou vlnu postupně rozzářily neonové odstíny zelené, růžové, žluté a oranžové. Sukně tulipánového střihu odhalovala při chůzi podšívku z oranžových flitrů, která chytře navazovala na kozačky ze stejného materiálu. Černými minišatům dal Vauthier neonově růžové a zelené volánky, flitrovaný oranžový overal schoval pod černý kožich, linii ramen napříč celou kolekcí zdůraznil tak, aby každému bylo na první pohled okamžitě jasné, kdo má situaci plně pod kontrolou, aniž se z celku vytratila jasně patrná potřeba po radostném (nočním) životě. Cool faktor, jaký designér dává neokázalému glamour stylu, ještě zdůraznily sluneční brýle, v nichž se nositelka schová, i když na maximum vyčnívá z davu. 
Není pochyb o tom, že se Vauthier i tuto sezonu dostal do hledáčku stylistů těch největších hvězd. Čeká je totiž náročná sezona předávání cen a oblečení hodné skutečné superstar na červeném koberci zase tolik není.