Přehlídky

Kdo je Julie de Libran, nová designérka na haute couture seznamu

Co vás přesvědčí, abyste opustili Pradu, Versace, Louis Vuitton a pozici kreativní ředitelky módního domu Sonia Rykiel? Designérka Julie de Libran má jasnou odpověď. Vlastní značka a vstupenka mezi královny haute couture.
Foto: koláž Alexander Bel
V posledních letech se dalším návrhářům otevírá i do té doby nejpřísněji střežený módní klub na světě. Na oficiální seznam haute couture každou sezonu francouzská federace přizve nová jména, která dostanou privilegium prezentovat své kolekce po boku značek Chanel, Dior, Givenchy a Jean Paul Gaultier. Hosté sice nemají své místo další sezonu jisté, ale za risk to stojí. Jednak kvůli prestiži, jednak kvůli přístupu k nové klientele, co o brandy mimo haute couture nezavadí ani pohledem. 
Tuto sezonu debutuje na seznamu C. Patří mezi skupinu návrhářů opouštějící lukrativní místa u slavných značek, aby si založili vlastní. Pro 47letou Francouzku to není krok do neznáma. Během své dosavadní kariéry si vybudovala renomé návrhářky, ke které se chodí pro nejlepší šaty na red carpet
Šaty opravdu odrážejí, jak se žena cítí a vidí sebe sama.
Foto: Sylvie Lancrenon
Julie de Libran
Příběh Julie začíná jako u mnoha jiných. První šaty navrhla ve čtrnácti letech, protože nemohla najít žádné, které by se jí líbily. V té době žila s rodiči v Kalifornii, odkud se začátkem 90. let odstěhovala do Itálie kvůli studiu módního designu na Istituto Artistico dell’Abbigliamento Marangoni.
První job získala u Gianfranca Ferrého v době, kdy on působil u Diora jako kreativní ředitel. Zpátky do Francie ji přivedl Jean-Charles de Castelbajac, pro nějž navrhovala dámské kolekce. Po dvou letech se vrátila do Itálie, aby asistovala Giannimu a později Donatelle Versace. Tady si ji vyhlédla Miuccia Prada. Julie jí zůstala věrná více než deset let, vybudovala mj. made-to-measure ateliér v Paříži.
V roce 2008 přešla do Louis Vuitton, kde pracovala po boku Marca Jacobse na prêt-à-porter kolekcích, doplňcích, kampaních a přehlídkách. 

Tajná zbraň

Jako návrhářka řady cruise a pre-fall kolekcí si vysloužila přezdívku tajná zbraň Louis Vuitton. Když Marc opustil Vuitton, odešla i Julie. V květnu 2014 ji módní dům Sonia Rykiel jmenoval kreativní ředitelkou. Stejně jako u Versace a Prady i u Rykiel se vedle běžných kolekcí věnovala couture. Bylo tak jen otázkou času, kdy opustí kolotoč prêt-à-porter. Ten správný moment nastal loni v létě, kdy pod svým jménem představila první kolekci. 
Foto: archiv značky
Dress by Julie de Libran kolekce podzim - zima 2020
Foto: archiv značky
Dress by Julie de Libran kolekce podzim - zima 2020
Foto: archiv značky
Dress by Julie de Libran kolekce podzim - zima 2020
Ekologie a udržitelnost stojí v centru značky Dress by Julie de Libran. Pracuje s látkami z archivů italských továren a zbytků, které by nijak byly zničeny nebo ztraceny. „Tyto látky mám exkluzivně pro sebe a existují jen ve velmi omezeném množství,“ vysvětluje Julie. 
Odpovědný přístup k materiálům i výrobě, smysl pro detail a nesporný talent ji přivedly až do bodu, kdy druhou kolekci ukáže na haute couture fashion weeku v Paříži. Ve středu 22. ledna, hned po show Bouchry Jarrar, která se po kratší pauze opět vrací na scénu, představí Julie svou jarní vizi.