Knihy

Italská revoluce u Diora

Architekt módy. První cizinec v čele jednoho z nejslavnějších módní domů světa. Mistr objemu, hedvábí a tylu. Sedm let a patnáct kolekcí nejkrásnějších šatů najdete teď na jednom místě. Dior představuje knihu oslavující čtvrtého kreativního ředitele. Dior by Gianfranco Ferré.
„Couture je nejdokonalejší vyjádření designérovy kreativity,“ prohlásil Gianfranco Ferré, italský módní návrhář, který se proslavil nejen vlastní značkou, ale také jako historicky čtvrtý kreativní ředitel módního domu Dior.
Nastoupil v revolučním roce 1989, kdy převzal pomyslné žezlo po Marcu Bohanovi, který vedl Dior 29 let. Ferré v té době navrhoval dámské i pánské kolekce a měl i zkušenosti s couture, proto si jej Bernard Arnault vybral jako nejideálnějšího kandidáta. Francie zažívala šok. Mluvilo se o neúctě a padala i ostrá prohlášení o urážce francouzské módy a kreativity. Dior pod vedením cizince? Itala? Neslýchané! Před ním navrhovali všechno jen Francouzi – po Diorově smrti Yves Saint Laurent, po něm Marc Bohan. Rodák ze severoitalského města Legnano nastolil trend, který vládne dodnes, klenot francouzské módy se už nikdy nevrátil do rukou Francouzů. Jeho historii 30 let píší už jen cizinci. On byl první. Tím však revoluce uvnitř módního domu nekončila.
Foto: Laziz Hamani
Kabát z haute couture kolekce Rendez-vous d’Amour jaro - léto 1991
Foto: Laziz Hamani
Vyšívané šaty z haute couture kolekce Autumn Splendours podzim - zima 1991
Foto: Laziz Hamani
Kostým z haute couture kolekce Ascot–Cecil Beaton podzim - zima 1989
Ferré dostal na starost prêt-à-porter, haute couture i oddělení kožešin, navíc absolutní kontrolu nad vším, co se značkou souvisí. Od vzhledu pozvánek na přehlídky po výkladní skříně butiků. Dnes zcela běžný krok, ve své době něco nevídaného. Vznikl tak nový precedens pro kreativního ředitele. 
Jeho úkolem bylo vnést do Diora nový pohled, přitáhnout novou klientelu a dát značce nový lesk. Nikdy neuznával trendy, což mnohokrát předvedl i haute couture kolekcí „made in Avenue Montaigne“. Jeho styl se nemohl od ostatních už více lišit. Ve chvíli, kdy se rodil minimalismus 90. let a i designéři známí velkolepým glamour stylem ubírali na pompéznosti, Ferré přišel s kolekcí taftových sukní a stažených pasů. Nenápadnost přenechal ostatním, jeho éru u Diora definují barvy a výrazné proporce. Romantický glamour smíchaný s přísnou precizností. „Nebojím se vytvářet glamour a něco snobského,“ prohlásil v jednom rozhovoru. 
Foto: Laziz Hamani
Žluté krajkové šaty z haute couture kolekce Extrême... jaro - léto 1995
Foto: Laziz Hamani
Šaty a kabát z hedvábné organzy z haute couture kolekce Extrême... jaro - léto 1995
Foto: Laziz Hamani
Halenka z haute couture kolekce Tribute to Paul Cézanne podzim - zima 1995
Na první haute couture kolekci měl Ferré pouhé dva měsíce. Zavřel se do archivů, kde studoval skicy Christiana Diora, v nové roli debutoval s 81 looky v červenci 1989. Život mezi Paříží a Milánem, mezi dvěma odlišnými módními značkami, mezi historií a současností, mezi francouzskou uhlazeností a italským temperamentem. To vše se odrazilo v každých šatech, které navrhl. I název první kolekce v sobě odrážel dualitu jeho práce. Ascot – Cecil Beaton haute couture podzim – zima 1989/1990 ukázala, že měl Bernard Arnault při výběru nového kreativního ředitele šťastnou ruku. 
Foto: Laziz Hamani
Detail šatů z haute couture kolekce Indian Passion podzim - zima 1996
Foto: Laziz Hamani
Detail šatů z haute couture kolekce Indian Passion podzim - zima 1996
Foto: Laziz Hamani
Kostým z haute couture kolekce Indian Passion podzim - zima 1996
Ferrého kapitola u Diora trvala do roku 1996, během níž představil 15 haute couture kolekcí. Nebyl pouhým vypravěčem příběhů z archivu, díval se na francouzský národní poklad vlastníma očima. Byl to pohled, který značka do té doby neměla. A úspěšně ji převedl do nové éry. 
Foto: Laziz Hamani
Šaty z haute couture kolekce Indian Passion podzim - zima 1996
Foto: Laziz Hamani
Šaty z haute couture kolekce Indian Passion podzim - zima 1996
Foto: Laziz Hamani
Šaty z haute couture kolekce Indian Passion podzim - zima 1996
Vedle haute couture a prêt-à-porter kolekcí vznikla během Ferrého vlády u Diora také ikonická kabelka. Hranatá, do ruky, se zlatým kováním. V roce 1994 bezejmenná. Jakmile se s ní začala ukazovat princezna Diana, bylo rozhodnuto. Pokud myslíte na Lady Dior, máte pravdu. 
To nejlepšího z Ferrého tvorby pro Diora mapuje nová kniha z vydavatelství Assouline Dior by Gianfranco Ferré. Módní novinář Alexander Fery, který se mj. podílel i na katalogu pro výstavu Christian Dior: Designer of Dreams, vás provede světem italského návrháře, zákulisím významné éry historie francouzské couture. Díky 200 fotografiím Lazize Hamaniho se ocitnete přímo uprostřed přísně střežených archivů, kde se ukrývají skutečné poklady. Benvenuti chez Dior.
Kniha Dior by Gianfranco Ferré, vydává Assouline