Přehlídky

Julien Fournié a jeho česká múza představují digitální haute couture First Love

Online zůstává francouzský designér Julien Fournié. Současný svět nepovažuje za bezpečný a zároveň posiluje svou digitální stopu virtuální hrou PUBG Mobile. Jeho představu o sezoně jaro-léto a prvních láskách mu opět pomohla ztělesnit česká modelka a dlouholetá múza Michaela Tomanová.
V kontrastu se současnou atmosférou, dnešním počasím i dosud prezentovanými couture kolekcemi působí ta od Juliena jako z jiného světa. Což je také záměr. Francouzský designér, který jedenáct let navrhuje pod svým jménem, utekl do světa digitálních her, avatarů a prvních, čti bláznivých, lásek a výsledkem jsou velmi barevné a velmi zářivé modely, který mají k minimalismu a estetice ostatních haute couture domů velmi daleko.
Fournié si žije ve vlastním světě, kde můžete být, čím jen chcete. Třeba avatarem. Plynule tak navazuje na předchozí sezonu a rozšiřuje své působení v rámci virtuální hry PUBG Mobile, kde se hned po premiéře couture kolekce objeví nové outfity pro herní postavičky. Pro designéra je právě tento formát splněným snem. „Přecházet ze snu do reality bylo vždy mým cílem,“ říká Fournié, zatímto přenáší svou výraznou estetiku do virtuálního světa a oživuje návrhy herních postaviček na skutečném těle. „Je to přesně to, co dnes potřebujeme ke znovu okouzlení lidstva.“
Diskotékovou atmosféru kolekce First Love umocňuje vedle barev a lesklých materiálů také hudba doprovázející video prezentaci. Tu složil Sacha Sieff. Couture se tak dostává na doslova jinou úroveň, pro někoho těžko skousnutelnou, ale na druhou stranu, o čem jiném než o snech a fantaziích, byť vám přijdou bláznivé, couture je.