Přehlídky

Guo Pei uvádí chráněná zvířata z hedvábí, tylu a veganské kůže

První čínská haute couture návrhářka Guo Pei se tentokrát vydala pro inspiraci na savanu, kde se střídá období sucha a obdobím dešťů, kdy všechno rozkvete, barvy dostanou zářivé odstíny a divoká zvěř si užívá hojnost všeho. Novou kolekcí designérka přináší nový pohled na couture s důrazem na udržitelnost a ekologii.
Přestože Guo Pei působí na módní scéně přes dvě desetiletí, mezinárodní pozornost vzbudila teprve před pěti lety, kdy na Met Gala oblékla Rihannu. Obrovský, ručně vyšívaný kabát lemovaný žlutou kožešinou se pravidelně umisťuje mezi nejlepšími šaty charitativního galavečera v Metropolitním muzeu. O dva měsíce později měla svou první samostatnou výstavu v pařížském Musée des Arts Décoratifs a v lednu 2016 oficiálně debutovala na haute couture fashion weeku kolekcí Courtyard. Od čínské designérky jsme už viděli oživenou architekturu, sochy, zavedla nás do imaginárního paláce a naposledy na vrcholy Himálaje. 
Pro sezonu podzim-zima si vybrala téma divoké africké přírody a ohrožených druhů. Pei se ve své tvorbě zaměřuje na technologicky náročné techniky, které dovádí na svou hranici. Nejinak tomu je i tentokrát. Z plochých látek v jejích ateliérech vznikly kreace s 3D efekty. Výraznou texturu a profil přitom nenechal stroj, ale ruce švadlen. Zásadní roli hraje také umělá kůže, Pei pracovala s Piñatexem, alternativou pravé kůže, která se vyrábí z odpadních listů ananasu udržitelným a společensky odpovědným způsobem.