Přehlídky

Chanel představuje kolekci Metiers d'Art inspirovanou Angelikou, tanečním sálem a Kateřinou Medicejskou

Ovlivněna filmy z dětství, v nichž mušketýři bojovali o čest a právo a odvážná šlechta za lásku a spravedlnost, zasadila Virginie Viard svou nejnovější kolekci Metiers d'Art na francouzský zámek Château de Chenonceau. Podívejte se na jedinečnou oslavu delikátního řemeslného umění pod hlavičkou módní domu Chanel. 
Foto: Juergen Teller
Chanel Metiers d'art
Foto: Juergen Teller
Chanel Metiers d'art
Foto: Juergen Teller
Chanel Metiers d'art
Od roku 2002 představuje Chanel jako jediný módní dům na světě kolekci Metiers d'Art, v níž oslavuje a podporuje tradiční řemesla spojená s módou. Po loňské přehlídce v pařížském Grand Palais se prezentace odehrává v prostorách zámku na Loiře s příznačnou přezdívkou Château des Dames. Návštěvníci jednoho z klenotů francouzské architektury si často fotí propletená písmena C, která zdobí jeho interiér. Jen málokdo si ovšem u tohoto symbolu vybaví bývalou francouzskou královnu Kateřinu Medicejskou. Od 20. let minulého století má monopol na dvojité C jiná Francouzka.
Kreativní ředitelka módní domu Chanel si toto místo nevybrala náhodou. Jeho chodbami se procházely významné ženy historie, mocné a cílevědomé stejně jako Mademoiselle Chanel. Původně se show měla konat v tradičním módu, se dvěma sty hosty a celebritami.
Místo toho přehlídku, kterou mohou sledovat vybrané osobnosti (pro přístup potřebuje pozvánku se speciálním QR kódem, který vás navede na stránku s exkluzivním obsahem) dnes od 19. hodin, natočil tým už v úterý v tanečním sále zámku za přítomnosti jediné celebrity. Kristen Stewart se stala tváří celé kolekce, reklamní kampaň s ní nafotil Juergen Teller. Je jeho vůbec první pro Chanel. 
Pohádková aura zámku uprostřed lesů a zahrad ovlivnila Virginii Viard stejně jako slavný, a dost kýčovitý, film z roku 1964 Angelika, markýza andělů s Michelle Mercier v hlavní roli. „Ženy v něm byly docela sexy. Velmi mě také inspirovala šachovnicová podlaha v tanečním sále, Catherine de Medici, Coco Chanel... Je to mix všeho,“ řekla kreativní ředitelka před dnešní show. Virginie, která má až encyklopedické znalosti jednotlivých ateliérů, které celou kolekci vytvářejí, se inspirovala ženami, které na zámku žily, milovaly, užívaly si svobodu, proháněly se na koních v okolních lesích a tančily v sále se šachovnicovou podlahou. 
Černé pláště v kolekci odkazují na Kateřinu Medicejskou, která jinou barvu pláště odmítla. Černá zůstává pro Chanel dominantní, stejně jako odstín slonové kosti a bílá. Virginie tvídové komplety a hedvábné šaty s asymetrickými sukněmi doplnila legínami v pudrové růžové, elektrické modré a šedé.
Flitrované minisukně střídají třásně, třpytivé sandálky s kontrastní špičkou a zúžené kozačky s ohnutým lemem z Maison Masaro. Štrasové výšivky z Atelier Montrex připomínají dětské hračky, Maison Michele vytvořil dramatický širák ve stylu Milady de Winter. „Líbí se, když se všechno promíchá, všechny různé éry, vše mezi renesancí a romantismem, rockem a velmi dívčím stylem. To všechno je hodně Chanel,“ řekla Virginie.
Podívejte se na celou kolekci v následující galerii.