Vogue Daily

Čas pořídit svým nedočteným knihám pár kamarádek

„Non, je ne regrette rien,“ zpívávala Edith Piaf. Zřejmě měla dost času na to dočíst všechny svoje knížky.
Kaia Gerber je stejně jako její maminka Cindy Crawford výjimečná modelka, o tom žádná. Přesto kdybych měl vybrat jednu její fotku, nad níž jsem se v dobrém opravdu pozastavil, nebyla by to žádná z obálek časopisů, z kampaní ani přehlídkových mol. Byla by to tahle – z pařížské ulice, pořízená během loňského týdne módy. Těší mě představa, že ji někdo uvidí a objedná si Just Kids od Patti Smith, nebo prostě jakoukoliv knihu, protože nabyde dojmu, že čtení je cool. Protože čtení je cool.
Foto: Nataliya Petrova/NurPhoto via Getty Images
Tohle měl být původně článek o tom, co teď číst, ale kdo jsem, abych vám v téhle otázce radil? Samozvaný arbitr dobré četby? Přesto na vás v tomhle článku dobrý tip přece jen čeká. Pokud někam spěcháte (kam?), klidně přeskočte rovnou na konec. Jaképak copak!
Po nedělním obědě jsem se uvelebil na gauči, v ruce The Year Of Living Danishly, jednu z báječných knih, co mám rozečtené. Konečně. Konečně bych ji mohl dočíst, říkal jsem si. Jen, co jsem ji rozevřel tam, kde jsem skončil, mi do klína spadla účtenka za kávu sloužící jako záložka. Byla ze dne, kdy mi kniha přišla, tehdy jsem si s ní zalezl do kavárny. Dobře si na ten den vzpomínám. Ta účtenka o trochu hůř; téměř zcela vybledla. Bohužel ne dost na to, abych ji nebyl schopný přečíst. Datum vystavení: 9. února 2015. Jak zpívá Britney Spears: „Oops… I did it again!“
Skončil jsem na straně, kde autorka Helen Russell popisuje, jak Dánové své premiérce Helle Thorning-Schmidt výsměšně přezdívají „Gucci Helle“, protože má ráda módu, a jak si to paní premiérka dlouho nechávala líbit a důstojně mlčela, až to během jednoho zasedání prostě nevydržela a… „Nemůžeme všichni vypadat nahovno!“
Bouřlivě jsem se rozesmál a automaticky sáhl po telefonu, abych úryvek sdílel na Instagramu. Do pár minut mi přišla reakce od Helen. „Děkuju moc za sdílení! Teď už máme jinou premiérku, ale mám ráda i ji,“ napsala. V tu chvíli jsem se zhrozil. (#dlouhévedení) Došlo mi totiž, že než jsem se ke knize vrátil, stačila Gucci Helle strávit čtyři roky v úřadu a předat žezlo neméně stylové Mette Frederiksen. Helen mezitím napsala další tři knihy.
Nechci se vymlouvat na bezuzdné tempo doby, byť nepochybně bezuzdné je, ale knihy, které jsem si za poslední rok pořídil a nedočetl je, bych nespočítal ani na tlapkách svého psa, a to má o dva prsty víc, než je standard. (Je to kříženec. Pravděpodobně psa s chobotnicí.)
Přitom by možná stačilo občas odložit ten telefon. Skvěle na to reagoval umělec Thomas Lélu, když začal slavným, kteří si fotí selfie v zrcadle, na fotky místo telefonu montovat knihu.
Teď je všechno jinak. Teď, kdy ani nemusím vymýšlet chabé výmluvy, proč někam nedorazím, protože zkrátka není radno vytáhnout paty z domu, jsem sáhl do bohaté zásoby knih, které bych rád dočetl, anebo alespoň rozečetl.
Jen se obávám, že to neklapne. Book Therapy (Beyoncé mezi knihkupectvími) totiž právě spustilo WhatsApp e-shop. Stačí poslat zprávu „I’m in“ na +420 606 441 420 a bude vám chodit výběr knižních tipů od skutečných arbitrů dobrého čtení. Pokud bydlíte v Praze, objednané tituly vám doručí do dvou hodin. A to chcete.