Móda

Na zdraví! Připíjíme na novou kolekci doplňků Stelly McCartney a Veuve Clicquot

Stella McCartney se udržitelnosti v ranku vysoké módy věnuje dlouhodobě. Její nejnovější limitovaná kolekce vznikla díky unikátní materiálové spolupráci s francouzským výrobcem prémiového šampaňského Veuve Clicquot. Jak k neobvyklému partnerství došlo a jaký je výsledek? 
Foto: Stella McCartney/ Veuve Cliquot
Ve francouzském městečku Bouzy, které najdete v regionu Montagne de Reims, bylo krásné slunné podzimní odpoledne. Stella McCartney sem akorát nechala dopravit novináře na tajný výlet, jen pár dní po pařížské prezentaci její kolekce na jaro – léto 2024. Fashion week ale nechme stranou, nacházeli jsme se hluboko v oblasti Champagne, což stačí k tomu, aby se podlomila kolena nejednomu milovníkovi vína: mírně svažující se vinice se táhly, kam až oko dohlédlo, ve vzduchu švitořil a poletoval hmyz a pod našima zablácenýma nohama se motali psi rozrušení náhlým dobrodružstvím. Nešlo vskutku o úplně typické místo na prezentaci nejnovější kolekce, ale jak se záhy ukázalo, právě to byl záměr. Tamější rozlehlé vinice a hrozny tvořící základ prémiových šumivých vína Veuve Clicquot totiž stojí za nejnovější kapsulovou kolekcí veganské obuvi a kabelek, přesněji řečeno vyrobenou na bázi hroznů a korku z láhví od šampaňského.
Stella McCartney je dlouholetou propagátorkou bio-alternativ k materiálům živočišného původu, jako jsou kůže, kožešiny nebo peří (které se za zvednutého obočí mnohých přítomných na přehlídkách pro sezonu podzim – zima 2024/25, vrátily na mola): „Posledních třiadvacet let jsem strávila tím, že mě ostatní považovali za nějakého eko-podivína, protože jsem byla jediná, kdo tlačil na laskavější a udržitelnější varianty,“ přiznala McCartney. V roce 2022 byla její značka první, kdo představil unikátní luxusní kabelku vytvořenou kompletně z mycelia, vlákna získávaného z hub, a pracovala také s celým množstvím nejrůznějších materiálů, které sama autorka nazývá cruelty-free a vegan. Od jablek přes banány až po hrozny. Až 90 % její kolekce na jaro – léto 2024 vzniklo z udržitelných materiálů, jako je třeba mirum, první veganský typ kůže pocházející z gumy, navíc kompletně bez plastů, zato z regenerativně pěstované bavlny nebo denimu.
Foto: Stella McCartney/ Veuve Cliquot
Od roku 2022 používá ve svých kolekcích Stella McCartney Vegeu, alternativu kůže získávanou z hroznů, která se vyrábí v Itálii, kde dužinu, slupky a stopky z vinic na severu země zpracovávají a míchají s rostlinnými pryskyřicemi a polyuretanem na vodní bázi. Právě to jí vnuklo nápad začít spolupracovat s vinicemi, které jsou trošku blíž, jmenovitě právě s těmi zastoupenými společností LVMH, konglomerátem s luxusem, který od roku 2019 drží minoritní podíl její vlastní značky: „Jakmile jsem začala spolupracovat s LVMH a stala se zvláštním poradcem pro udržitelnost pana Arnaulta (zakladatel a CEO společnosti), okamžitě jsem spatřila příležitost v propojení se s výrobci šampaňského, jako je Veuve Clicquot,“ vysvětlila McCartney. „V té době jsem už začínala pracovat s veganskými alternativami kůže na bázi hroznů a tuto inovativní možnost využití zbytků ze sklizně na výrobu nových cruelty-free materiálů jsem jim rovnou nabídla.“
Pojďme se ale vrátit zpátky na náš novinářský výlet…z Bouzy nás odvezli na Manoir de Verzy, překrásný zámeček ve vlastnictví Veuve Clicquot, který sousedí s rozlehlými vinicemi, růžovými zahradami a rozsáhlými živými ploty. Čekalo nás zde nejen uvítání v podobě skleničky (nebo dvou) osvěžujícího šampaňského, ale také exkluzivní preview nové kolekce obuvi a doplňků vyrobených z materiálu na bázi hroznových zbytků ze sklizně Veuve Clicquot 2023. Vinařský průmysl ročně vyprodukuje 12 milionů tun odpadu z hroznů. Jen sklizeň Veuve Clicquot za loňský rok čítala dvacet tun slupek, semínek a stopek, které byly přeměněny na kompost. Zavřete oči a představte si důmyslně vyplétanou verzi signature McCartney kabelky Frayme, ležérní držátko na lahev, s kterým se blýsknete na každém pikniku, a dvě verze měkoučkých sandálů na platformě Elyse s podpatkem vytvořeným z recyklovaného korku, to vše vyrobené za použití odpadových materiálů.
McCartney zároveň upozornila na některé podobnosti, které s výrobcem Veuve Clicquot sdílí v otázkách udržitelnosti: „Tento proces mi ukázal, jak moc se některé naše hodnoty protínají,“ vysvětlila a pokračovala: „Veuve Clicquot pěstuje víno s využitím regenerativních postupů, podobně jako my v případě bavlny a vlny.“ Jejich hrozny se na vinicích v Bouzy sklízejí ručně, pěstují za použití ekologicky udržitelných metod, bez herbicidů, v mělké organické půdě, s ohledem na okolní ekosystémy (včetně volně se pasoucích ovcí). Na kabelkách od McCartney přitom objevíte štítek ve tvaru hroznu s QR kódem, který dokládá jejich k přírodě ohleduplný původ.
Foto: Stella McCartney/ Veuve Cliquot
Stejně jako McCartney dlouhodobě platí za narušitelku a inovátorku módního průmyslu, byla i původní hlava firmy produkující excelentní šampaňské, Madame Clicquot, žena. Ta v pouhých sedmadvaceti ovdověla a převzala manželův podnik, velkou inovátorkou. Právě ona stojí za prvním známým vintage šampaňským, prvním šampaňským typu rosé (vyrábí se smícháním hroznů červeného a bílého vína) nebo za dodnes používaným procesem remuáže (postupné setřásání kalů na hrdlo lahve, které zaručí finálnímu produktu dokonale jasnou barvu): „Dokázala revolucionizovat tento průymsl, a to jako první žena vůbec. A dala také tvar modením lahvím,“ prozradila McCartney: „A hrozny, ze kterých jsme vytvořili naši kolekci, pocházejí ze stejných vinic, které zakoupila v Remeši před více než dvěma sty lety.“
Limitovaná kolekce doplňků, která díky této výjimečné spolupráci vznikla, je dostupná formou předobjednávek: „Naše veganská alternativa na bázi hroznového vína je na dotek neskutečně jemná a luxusní, rozdíl opravdu nepoznáte. Jsem na to velmi pyšná, přesně tohle je budoucnost módy,“ dodala designérka. „Chceme-li zachránit Matku Zemi, tvory, se kterými ji sdílíme, a nakonec i sami sebe, musíme myslet jinak a spolupracovat.“
Článek vyšel původně na Vogue.co.uk