Móda

V módě, na rozdíl od sportu, samotná zásluha nezaručuje triumf, říká designérka virálního bomberu

Od mládí milovala tanec a módu, rozhodla se tedy obě sféry své vášně spojit. Její inovativní návrhy se teď dostávají do popředí módního světa. 
Foto: Selezza London
Kolekce na jaro léto 2024, SELEZZA LONDON
„Uzbekistán je víc než jen moje vlast; je to samotná podstata mé duše a pramen inspirace,” říká návrhářka Elena Zaim, která módní značku Selezza založila v roce 2017. Přestože tanec byl vždy základem jejího života, po přestěhování do Londýna se vydala jiným směrem. „I když s tancem stále rezonuju, mé srdce se nikdy nevzdálilo od mé první lásky – módy,” říká.
Foto: Selezza
Elena Zaim, zakladatelka Selezza London

Od tance k módě: Pohyb jako tvůrčí síla

„Moje fascinace světem módy začala v dětství, když jsem pozorovala dovedné ruce mé matky – talentované švadleny, která vlévala vášeň do každého stehu,” vzpomíná Zaim na dětství, které prožila obklopena rolemi látek a hučícími šicími stroji. Díky matce se tak do říše šití ponořila v útlém věku. V sedmi letech se ale nedílnou součástí jejího života stal i tanec, díky kterému objevila symbiotický vztah mezi oblečením a pohybem. „Jedno s druhým se v dokonalé harmonii doplňovalo,” říká Zaim, která se účastnila národních šampionátů ve společenském tanci, které ji dovedly k osmnáctileté kariéře taneční trenérky. 
Svou první sukni ušila, když jí bylo deset let. V patnácti už si vyrobila vlastní šaty na taneční soutěž. „Tento pečlivě zpracovaný oděv znamenal začátek mé tvůrčí odyssey do podmanivého světa módy a kostýmního návrhářství,” vypráví návrhářka, která se od té doby začala věnovat i tkaní vláken a tvorbě tapisérií.
Foto: Selezza London
Kolekce na jaro - léto 2024, SELEZZA LONDON
Foto: Selezza London
Kolekce na jaro - léto 2024, SELEZZA LONDON

Z Uzbekistánu do srdce světové módy

„Uzbekistán ve mně od dětství probouzel úctu k ruční práci, což je dovednost, kterou jsem se vždy snažila zdokonalit,” říká Zaim. Právě její rodná zem se pro kreativní ředitelku a zakladatelku londýnské značky Selezza stala nekonečným pramenem inspirace. „Móda v Uzbekistánu plynule spojuje dědictví s moderností, což je fenomén, který mě naplňuje nesmírnou hrdostí vždy, když vidím, jak návrháři do svých výtvorů vkládají národní prvky,” říká mladá návrhářka. „Díky podpoře z kulturních fondů a fashion weeků naše země vzbuzuje pozornost v globálním měřítku.”
Profesně se do módního průmyslu vydala, až když se z Uzbekistánu přestěhovala do Anglie. Její manžel vlastní továrnu na výrobu oděvů, což, jak sama popisuje, „představovalo nečekanou, ale šťastnou příležitost". „Tato změna mi nejen otevřela dveře k novým vyhlídkám, ale také naplnila mou dlouhodobou touhu ponořit se do nového kulturního prostředí,” říká Zaim. Úspěch ale začala slavit teprve nedávno. Bomber z její kolekce se do centra pozornosti dostal minulý rok na týdnu módy. „Tento klíčový okamžik signalizoval úsvit mého profesního vzestupu a podnítil horlivou snahu pokračovat,” říká návrhářka. 

Výzvy a překážky na cestě k úspěchu

Tak jako každý v módním odvětví, i ona se brzy setkala s obrovskými výzvami. „Bez předchozích zkušeností v této oblasti jsem si uvědomila, že je nezbytné získat znalosti v základních oblastech, jako jsou cenové strategie a efektivní marketingové taktiky,” vypráví Zaim. „Když jsem přešla z prostředí sportu, kde étos tvrdé práce přímo koreloval s úspěchem, setkala jsem se s krutým zjištěním: V konkurenčním prostředí módy samotná zásluha nezaručuje triumf; člověk musí být i obchodně prozíravý.” Její atletická výchova jí naštěstí vštípila odolnost k překonávání nezdarů a překážek, a tak ji kupředu hnala vytrvalost a odhodlání. Věří, že „v neustále se vyvíjejícím světě módy vyžaduje nalezení místa a kultivace loajálního publika neochvějnou víru ve své řemeslo a odhodlání překonávat výzvy.”
Vpřed ji ale ženou i četné zdroje motivace, mezi něž řadí kreativitu vynalézavých stylistů, společnou vášeň a energii týmu, ale především podporu své rodiny. A samozřejmě i Uzbekistán, který je i jednou z jejích největších inspirací: „Hluboce obdivuji tradiční řemeslo našich řemeslníků, jejichž zručnost přeměňuje látky ve skutečná umělecká díla,” říká. Inspiruje ji také příroda, krajina a její zářivé odstíny. To vše se odráží v jejích propracovaných designech tylového oblečení, které působí výstředně a elegantně zároveň. 

Spojení dvou světů: Uzbecké kořeny a moderní britský design

„Britská móda pro mě ztělesňuje temperamentní a vzpurný étos, ztělesněný dynamickou energií londýnského týdne módy. Obdivuji neochvějnou podporu této inovativní trajektorie, která prosazuje odvážnost a originalitu v designu,” říká a dodává, že ,,britské módní univerzity jsou inkubátory nastupujících talentů a vychovávají novou generaci návrhářů připravených zanechat v tomto odvětví nesmazatelné stopy.” 
Podstatu své značky Selezza pak vysvětluje Zaim citací Marilyn Monroe: „Kdybych dodržovala všechna pravidla, nikdy bych se nikam nedostala.” Právě to podle ní rezonuje jak s jejími designy, tak s její osobní filozofií. „Selezza ztělesňuje nepředvídatelnost,” říká. „Naším posláním je inspirovat statečnost a sebejistotu a plynule tyto vlastnosti začlenit do našich kolekcí a snímků.”
Do budoucna by si Zaim přála pokračovat ve své tvůrčí cestě a vytvářet řemeslnou krásu ve všech podobách. „S každou příležitostí předvést výtvory širšímu publiku jsem připravena své úsilí zdvojnásobit a neúnavně se věnovat snaze o dokonalost,” říká. „Když mám na zřeteli své cíle, překračovat hranice tradičního pracovního dne je pro mě nutnost.”