Móda

And the Fashion Icon 2022 is… Lenny Kravitz!

Cenu Grammy se mu podařilo vyhrát hned čtyřikrát po sobě v letech 1999 až 2002. O úspěšné hudební kariéře Lennyho Kravitze nikdo nepochybuje, letos ale dokázal, že jeho ani styl nezůstává pozadu. Na každoročním udílení cen CFDA Fashion Awards mu bude radou amerických módních návrhářů 7. listopadu předána cena Fashion Icon roku 2022.
Hudební styl Lennyho Kravitze se nedá jednoduše popsat; autor hitů Fly Away nebo It Ain’t Over ’til It’s Over se vyhnul zaškatulkování do jediného žánru. Jeho písně často obsahují náznak rocku, jazzu, blues, R&B, funku, neo soulu i reggae. Stejné je to i s jeho šatníkem. Hudebníkovi nikdy nedělalo problém oblékat se výstředněji, a to se ani v jeho osmapadesáti letech nemění. Na poslední Met Gala nakráčel v korzetu s průsvitným krajkovým topem, doplněným o perlový choker a dal jasně najevo, že ani gendrová pravidla ho nikterak neomezují. To ovšem dokazoval už průběhu své třiadvacetileté kariéry. 
Foto: Kevin Mazur/MG22/Getty Images for The Met Museum/Vogue
Lenny Kravitz, Met Gala 2022
Ať už to jsou pestrobarevné květinové potisky, metalické barvy, flitry, péřové boa, nebo háčkovaný top, pro amerického zpěváka snad neexistuje nic, v čem by se svým fanouškům neukázal. Co ale jeho outfity ve většině případů spojuje, jsou tmavé sluneční brýle. Trvalou součástí jeho doplňků byly především v 80. a 90. letech, kdy si v neobvyklých outfitech obzvláště liboval.
Foto: Getty Images
Lenny Kravitz
Foto: Getty Images
Lenny Kravitz
Foto: Getty Images
Lenny Kravitz
O své vášni k módě se zpěvák vyjadřuje i ve svých memoárech Let Love Rule, kde shrnuje prvních pětadvacet let svého života. V knize vypráví, že když dostal zálohu pět tisíc dolarů, místo aby s nimi zaplatil účty, šel do obchodního domu Maxfield a peníze utratil za kabát od japonského návrháře Yamamota a za oblek od Jeana Paula Gaultiera. „Chtěl jsem si vytvořit vlastní image a po tom oblečení jsem zkrátka toužil,“ vzpomíná Kravitz v rozhovoru pro W magazine. „Věděl jsem, že na těch designérech je něco zvláštního a zajímavého a chtěl jsem, aby vstoupili do mého světa.“
Cizí mu nejsou ani podpatky. To znovu dokázal na udílení cen 64. ročníku Grammy, kdy úzké kožené kalhoty Saint Laurent a řetízkový top od návrhářky Natalie Fedner doplnil o kozačky pod kolena na deseticentimetrových podpatcích, které dokonce i sám navrhl. O pár dní později obul ke stejným kalhotám kozačky s leopardím vzorem. V jednom z dalších outfitů pak dominovaly metalické stříbrné podpatky. Je ale pravdou, že podobné modely jsou u rockových muzikantů oblíbené už desetiletí. Nosil je i David Bowie, či členové skupiny KISS, jejichž fanouškem Lenny Kravitz odjakživa byl.
Foto: Getty Images
Lenny Kravitz
Foto: Getty Images
Lenny Kravitz
Už jako dítě miloval kostýmy a doteď vzpomíná, jak se na svátek Halloween oblékl za zpěváka Gena Simmonse. „Je úžasné, že mi bylo úplně jedno, co si o mně ve škole myslí. Většina mých přátel byli gayové, ale já jsem si byl jistý svou maskulinitou, nebo jak to chcete nazvat,“ vzpomíná Kravitz a jako své ikony stylu uvádí Jimmyho Hendrixe, Prince, Davida Bowieho, Milese Davise, Janis Joplin a také svou vlastní matku.
Právě ta ho totiž ovlivnila nejvíce. Bez lekcí své matky, herečky Roxie Roker, by dnes nebyl takový, jaký je, netají se zpěvák. „Když se mi narodila dcera Zoë, matka se s vnučkou nesetkala, dokud si neoblékla pořádné oblečení. Řekl jsem jí, že to malé dítě nevnímá, ale to by nebyla moje matka; vždy chtěla vypadat skvěle. A taky, že vypadala. Být kolem tohoto druhu elegance a grácie na mě mělo trvalý dopad.“
Foto: Getty Images
Lenny Kravitz
Nelze také opomenout Lennyho spolupráci se značkou Saint Laurent, pro jejíž parfém se stal ambasadorem v roce 2020. „Je cool. Je hot. Je ikonou YSL stylu,“ uvedl tehdy módní dům. Lenny Kravitz byl vždy fanouškem francouzského návrháře Yves Saint Laurenta a obdivoval jeho práci, estetiku i odvahu. „Byl eklektický a čerpal z mnoha míst. Už dříve jsem hodně značku Saint Laurent nosil. Často. Tohle nebylo něco, do čeho jsem se musel zapojit nebo o čem přemýšlet. Je to součást mého životního stylu už mnoho let. Je to velmi organická spolupráce,“ uvedl Kraviz. 
Jeho odvážný styl, který ale vždy působil velmi přirozeně, bude letos oceněn radou amerických módních návrhářů a Lenny Kravitz se tak stane oficiální fashion ikonou roku 2022. Tady jsou jeho nejlepší a nejoriginálnější outfity.