Móda

K čemu je dobrá genderově fluidní móda a kdo ji vyznává?

Když Lenny Kravitz nakráčel na letošní Met Gala v korzetu s průsvitným krajkovým topem doplněným perlovým chokerem, dal jasně najevo, že se genderovými pravidly omezovat nehodlá. Přidal se tak k řadě celebrit, které se nebojí oblékat po svém. Které hvězdy současnosti razí genderově fluidní módu a kdo to dělal dávno před nimi?
Genderové normy jsou stále v našich životech i kultuře hluboce zakořeněné. Gender fluidní móda, tedy taková, kterou nelimituje tradiční pojetí pánského a dámského oblečení, je však radikálně zpochybňuje. Přitom nejde o žádnou novinku. Vysoké podpatky byly původně navrženy pro muže, a to v 15. století v Persii, aby vojákům pomáhaly zajistit nohy v jezdeckých třmenech. Evropští aristokraté je zase nosili, aby vypadali vyšší a impozantnější. Make-up byl už ve starověkém Egyptě a Řecku používán jak ženami, tak i muži. A sukně i šaty představovaly každodenní oděv většiny příslušníků starověkých civilizací, bez ohledu na pohlaví. 
Foto: Getty Images
David Bowie v kostýmu Kansaie Yamamota
Foto: Getty Images
Prince
Foto: Getty Images
Lenny Kravitz
„Byl to rok 1961, kdy mě začalo zajímat oblečení,“ řekl pro magazín Interview David Bowie v roce 1990. Líbil se mu styl jednoho kluka, kterého vídal ve vlaku. „Vypadal tak nějak drsně, byl to docela svalnatec. Ale měl nalíčené oči! Ta drsnost byla opravdu zvláštní. Vážně se mi to líbí, pomyslel jsem si.“ V 60. a 70. letech to byl právě David a další muzikanti jako Prince, Elton John nebo Mick Jagger, co se nebáli výrazných barev, flitrů, make-upu ani vysokých podpatků. 
Foto: SSPL/Getty Images
Nyní se oblékaní bez genderových hranic stalo zase o kousek vítanější. Na Met Gala 2022 nebyl Lenny Kravitz zdaleka jediným mužem, který vynesl korzet. Americký herec Evan Mock se ukázal ve žlutém korzetovém obleku s bílým topem a nařaseným límcem. Ben Platt, hvězda netflixového seriálu The Politician, zase svůj korzetový oblek s bílým dekoltem doplnil dlouhou akrylovou manikúrou. A černé tunikové šaty natáhl už před rokem Pete Davidson, přítel Kim Kardashian.
Foto: Getty Images
Billy Porter ve šperkach Boucheron
Foto: Getty Images
Billy Porter v Ashi Studio
Foto: Getty Images
Evan Mock
Svým genderově fluidním oblékáním je ovšem proslulý i Billy Porter (vidět ho můžete v seriálu Pose). Tylové sukně, šperky, kabelky, krajkové kostýmy, zdobené klobouky, podpatky nebo oslňující róby — nic z toho nechybí v portfoliu jeho outfitů. Vrcholu však tento chlapík dosáhl v roce 2019, a to když si na udílení Oscarů vzal sametové plesové šaty inspirované smokingem od Christiana Siriana. V magazínu The Guardian dvaapadesátiletý Porter prozradil, zač vděčí novodobým módním návrhářům: „Chápou, čeho se snažím dosáhnout. Je to mužnost i ženskost dohromady.“
Mezi další současné fanoušky oblékání bez hranic pohlaví patří zpěvák a herec Jaden Smith, syn Willa Smitha. Řadí se sem také rapper Lil Nas X nebo Harry Styles. „Přistihl jsem se, jak se dívám na dámské oblečení a přemýšlím o tom, jak je úžasné,“ prohlásil, když v roce 2020 pózoval na cover americké Vogue v krajkových šatech Gucci. A stal se prvním mužem za celých 127 let, který se na cover objevil. „Oblečení je tu pro zábavu, experimentaci a hru,“ uvedl tehdy anglický zpěvák, který se během několika let stal ikonou nejen v hudebním, ale  také v módním průmyslu. Svoji kariéru odstartoval pestrobarevnými a třpytícími se obleky, které brzy vystřídaly  průsvitné krajkové blůzy, svetry zdobené perlovými náhrdelníky, nalakované nehty či péřová boa. 
Shayne Oliver, kreativní ředitel značky Hood By Air, v roce 2015 uvedl, že hranice mezi dámským a pánským oblečením neuznává. „Pánské oblečení není tak okouzlující jako dámské, tak proč je nesmíchat dohromady?“ Reprezentace inkluzivního oblečení nošeného muži i ženami v magazínech a dalších médiích navíc pomáhá vytvářet prostor, v kterém se cítí bezpečně transexuální a genderově neutrální lidé. Pro ně totiž není gender fluidním módním stylem, ale identitou, kvůli níž i v dnešní době čelí odsudkům. Nejde tedy jen o hru a experimenty, jde o vymazání stigmat a tradičních norem. Genderově fluidní móda nám umožňuje být svobodnější a kreativnější.