Móda

#VogueVerdict: Když drží celek pohromadě, má nadměrná stylizace smysl, dokázala přehlídka Sure Curated

V prostorách Kaiserštejnského paláce se odehrála druhá přehlídka upcyclingové značky Sure Curated s až gautierovskou teatrálností a dobročinným přesahem. 
Foto: Viktoryia Vaitusionak
V kulturním zázemí české oděvní tvorby se někdy na přemíru stylizace pohlíží se znechucením. Jako by odváděla pozornost od řemesla a podstaty střihu. Generace tvůrců totiž u nás, až na výjimky, vychovalo v minulosti přísné akademické prostředí, v němž se poměr formy a substance kontroloval s jistou pedantskostí. Když se však zpoza řady absolventů ozve hlas zvenčí, může rozrazit opatrnost.
Pomyslně se tímto hlasem stala v pořadí už druhá přehlídka značky upcylingových oděvů Sure Curated. Kolekce Bite me našla inspiraci v symbolice vampýrů a fiktivní kultuře, která byla kolem těchto záhadných nemrtvých vystavěna. Křehkost minulé kolekce, kde byl kladen důraz na hloubky v průsvitnostech, tak tentokrát vystřídala jakási hutnost rezonující skrze kabáty, saka a výrazné doplňky. Jako by kolem diváků procházela výzbroj lovce lidských duší. Každý look nabízel několik vrstev, které ale překvapivě ladily v harmonickém celku. Ať už to byly klobouky, šátky uvázané na hlavě, manžety, krajkové okraje, řasené okraje, pásky, nebo šperky Caroline Gorg.
Sílu každého looku umocňoval i cast, který se do přísedících opíral s krvelačným pohledem. Spolu s historizujícími tapetami salonku Kaiserštejnského paláce se tak Praze dostalo nevídaného interview s upírem. Jen škoda, že ti, jichž jsme se měli obávat, nedorazili v dynamičtějším obutí. Jinak ale tvůrce značky Sure Curated Alexander Bel vytvořil celek dost fantazijní na to, aby nás unesl za hranice každodennosti, což je účel módy, na který často zapomínáme. Po inspiracích z MBPFW často až příliš usazených v realitě byla tahle upírská romance příjemnou změnou. A to i s ohledem na charitativní rozměr celé přehlídky.
Klub svobodných matek je projekt, který komplexním způsobem pomáhá samoživitelkám, ale i samoživitelům z celého Česka. Hlavní platformou, prostřednictvím které klub nabízí pomoc potřebným, je online butik s vybranou módou Fashion Charity Shop. Jeho archiv si jako zdroj vybral i Alex. Několik kusů přepracoval a s podporou dalšího partnera Ploom, značky zařízení pro zahřívání tabáku, nabídl k účelům dobročinné dražby. Ploom X je jedinečnou kombinací autentické chuti, revoluční technologie HeatFlow a individuálního stylu. To, že nabízí alternativu pro budoucnost, se Ploom X snaží vyjádřit i tímto projektem. A jako nenápadný symbol spolupráce se stala i diskrétní upevnění v rámci jednotlivých střihů, do kterých se dá zařízení uložit.
Creative direction: Alexander Bel;
styling supervision: Magda Žůrková;
modelky a modelové: Eliška, Natalie, Sofie, Antoine, Evelyn, Agata, Jolana, Max, Nikita, Filip, Robert (Elite Prague), Anežka, Vojta, Ami (Rare Models);
make-up: Hristina Georgievska, Kristýna Zbořilová;
vlasy: Miroslava Myšička;
choreografie: Monina Nevrlá;
hudba: The Musa;
video: Viktoryia Vaitusionak;
produkce: Zdenka Rezková (Z Production);
garderoba: Alexandra Gnidiakova, Lucia Kollárová; 
zvláštní poděkování patří i Filipu Drábkovi, Lauře Krejčové, Marku Myšičkovi a celému týmu.
Za poskytnutí prostor děkujeme Kaiserštejnskému paláci.