Móda

Tyhle šperky budou milovat i muži. Brože jsou teď jejich specialita, jak dokazuje i Brendan Fraser

Brože se během nedávno uplynulé sezony udělování cen staly již nezbytným doplňkem pánských stylingů. Nebojte, máme pro vás galerii plnou příkladných fotek, ale lekci historie se nevyhnete. 
Foto: Karwai Tang/WireImage
Rege-Jean Page
Zatímco klasické spony patří k jedněm z nejstarších šperků v historii lidstva, brože se objevily až ve šlechtické garderobě doby gotické. Na obrazech madon sice nelze vždy stoprocentně určit, zda mají zobrazení na hrudi sponu, či brož, ale kruhový tvar a drahokamy svědčí spíše pro jistý tvar broží. V období renesance se brože uplatňovaly jak na pokrývkách hlavy, tak na účesu. V tereziánské módě se zase prosadily brože velké a trojúhelné, které později přešly do měšťanské módy.

Naposledy, tedy v kultuře masového oblékání, brože rezonovaly v 80. letech minulého století. Tehdy se přímo staly symbolem power dressingu, a to v kultu takzvaných yuppies, tedy rychle rostoucích mladých podnikatelů a jejich manželek. A nyní jsou hitem pánských stylingů na červeném koberci.

Začalo to už v lednu letošního roku na udílení cen Critics' Choice Movie Awards. Herec Tyler James sladil s oblekem značky AP Milan mimo jiné jehlici Cartier Juste un Clou, zatímco jeho hollywoodský kolega Jay Ellis se rozhodl pro brož z 18kt bílého zlata od stejného francouzského klenotníka, aby doladil svůj look made by Louis Vuitton. Na Grammy pro změnu kytarista Steve Lacy vyšperkoval oblek Saint Laurent perlami zdobenou broží, přičemž Paul Dano si ku příležitosti předávání cen SAG 2024 připíchl špendlík na svůj bílý smoking od Diora. Brož Boucheron Plume z kolekce Bleu de Jodhpur zvolil Regé-Jean Page na oscarovou afterparty Vanity Fair. Hvězdou s broží z Blue Book kolekce od Tiffany se ovšem stal Michael B. Jordan přímo na letošním ceremoniálu předávání Oscarů.  
Takto by se dalo pokračovat dál a dál. Zářnými momenty broží, které se vyjímaly na pánských sakách, se můžete inspirovat v naší galerii.