Přehlídky

Phoebe Philo je zpět! Ode dneška je online první, velmi očekávaná kolekce její stejnojmenné značky

Čekání je u konce. Dnes, 30. října 2023, debutuje první kolekce stejnojmenné značky kultovní návrhářky. A my vám ji exkluzivně ukážeme. S jednou podmínkou: Neříkejte jí „kolekce".
Foto: Courtesy of PP Ltd.
Phoebe Philo
Je to tady! Po jistě nejdelším škádlení v dějinách módy konečně nastal ten den, kdy Phoebe Philo otevřela svůj internetový obchod. Nešlo jen o tři nekonečné měsíce čekání od 27. července, kdy se na její webové stránky přihlásilo nevídané množství lidí; šlo také o téměř šestiletou výdrž jejích skalních fanoušků zvaných „Philophiles" poté, co v roce 2017 opustila značku Céline. Mluvit o napjatém očekávání opětovného příchodu této designérky není přehnané tím spíše teď, kdy ze scény víc kreativních ředitelek odchází, než na ni přichází.
Na první pohled přinesla to, v co jsme doufali: silný nářez představivosti a siluet, které vám zamotají hlavu; příchuť podivínství, erotiky a humoru, kterou Phoebe Philo tak chytře skrývá v dokonale padnoucím oblečením. Z jejích kreací vyzařuje vzrušující postoj s nekompromisní jistotou: Ztvárňuje silné ženy, které se na diváka dívají v podstatě shora.
Na schůzce ve zbrusu novém sídle značky se ukázalo, že nejen její ženský pohled na módu je naprosto zřejmý. V showroomu za anonymním průčelím londýnské budovy vyplynulo zcela jasně, že Phoebe Philo se rodí nejen jako ucelená kolekce, ale jako nový luxusní módní dům. Má vlastní ateliér a perfekcionistické standardy, které se vyrovnají těm nejvyšším pařížským a o nichž Phoebe očividně ví své. Už jen její první uvedení zahrnuje všechno od kostýmů přes kožené bundy (hodně kůže), skvělé kabáty, ležérní kousky, náznaky after-hours oblečení, boty, kabelky, sluneční brýle až po šperky.
Foto: Courtesy of PP Ltd.
Phoebe Philo
Foto: Courtesy of PP Ltd.
Phoebe Philo
Foto: Courtesy of PP Ltd.
Phoebe Philo
Hodně je také patrná ostrá a záměrná úspornost jejího stylu. Genialita Phoebe Philo – prvek, který její věrní tak dlouho na trhu postrádali – spočívá v tom, že dává svůj stručný otisk novým proporcím a provokuje k novým způsobům nošení věcí. Typické pro tuto kolekci (ona ji tak nenazývá, ale k tomu se dostaneme za chvíli) je následující: velká, zaoblená linie ramen, kalhoty a vždy a ke všemu vysoké podpatky. Nové varianty velmi specifických bot, které se vymykají klasickým mokasínům, mají vysoký podpatek tvarovaný tak, aby byl vzadu pevný a široký, ale z profilu tenký. Najdete tu i bláznivě vtipné podpatky s třásněmi a vážně sexy jehly.
K ramenům: Jsou velká až nadměrná, čímž odpovídají tomu, co se děje kolem nás ve společnosti. Philo zároveň zásadním způsobem posouvá jejich zaoblení, takže připomínají Armaniho a Clauda Montanu z 80. let. Šikmá silueta, kterou vystihl její model v tmavě hnědé kožené blůze, stažené do peplumu s kapkovitým pasem a s dokonale odstupňovanou šířkou kalhot, mluví za vše.
Foto: Courtesy of PP Ltd.
Phoebe Philo
Foto: Courtesy of PP Ltd.
Phoebe Philo
Foto: Courtesy of PP Ltd.
Phoebe Philo
Philophiles není třeba poučovat, jak dokonale Phoebe Philo navrhuje kalhoty, protože talent a precizní střih se staly prakticky její životní náplní už od dob studií. Nyní je na cestě k jejím fanouškům přímo švédský stůl s výběrem kalhot: Modely, které zepředu vypadají naprosto obyčejně, ale jsou rozděleny zipy přímo na zadní straně každé nohavice od lemu až k pasu, takže rozepnutím zipu dle libosti odhalíte patu, lýtko... nebo i víc. Dekonstruované kargo kalhoty s bondage popruhy zavěšenými na kolenou. A pak ty úžasně střižené džíny pro každodenní nošení a ideální sportovní kalhoty...
Pointa: Důvěrně známá rozkoš, která se spolu s Philo vrací, spočívá v tom, že designérka nabízí spoustu sofistikovaných zkratek k eleganci. Její design mixuje věci, které se dají přizpůsobovat: objemné šály, co se zapínají a odepínají, aby vytvořily draperii podle přání nebo se třeba proměnily v šátky v pase nebo klidně v bustier, je-li libo.
Ale jak jsme již řekli, nejedná se o kolekci, jak ji známe. Oblečení, které dnes Philo představila, tvoří první část toho, co její společnost nazývá Edits. Jde o sérii tří online verzí, označených A1, které se mají objevit od dneška do prosince. A2 bude přicházet do jara a tak dále. Vždy bude k dispozici pouze na PhoebePhilo.com a má být svým způsobem antitrendová, aby byla nadčasová a „vytvořila produkt, který odráží stálost". Může to znít jako něco nového a převratného, ale její fanoušci tento způsob uvažování o oblečení sami velmi dobře znají z dob „staré Céline".
Dnešek je slavnostním dnem pro celou módní komunitu. Je tu však jedna nemilá věc, totiž poznámka na samotném konci informačního listu o uvedení značky na trh, v níž se hovoří o omezení nešetrné nadprodukce. Doslova se v ní píše: „Pro nás to znamená, že vyrábíme výrazně méně, než se očekává."
Pokud jste se tam při čtení tohoto článku právě vydali na nákup nové Philo, je nám líto, už je vyprodaná.