Móda

A z čeho to je? Textil se stal dominantním tématem první části pánského fashion weeku v Paříži

Textury v kolekci Givenchy nebo povrchově upravená vlna na přehlídce EgonLab? Materiály v Paříži zatím vedou. 
Foto: Burc Akyol, Bluemarble
Cesta od celku k detailu, od širšího uchopení a velkolepých stylingových gest ke stejně efektním, avšak mnohdy detailním řešením byla cítit i v kolekci francouzského návrháře tureckého původu jménem Burc Akyol. Výherce LVMH PRIZE z minulého roku se v Paříži letos v lednu představil podruhé. Jeho kolekce podzim-zima 2024 se přitom vyznačovala nepravidelností, v níž se střídala uhlazenost křehkých materiálů a monolitických kožených celků, které působily dojmem našpendlené metráže.

Podobným způsobem působila také kolekce EgonLab. Jako by neexistoval střih, jako by látka na těle jen tekla, jako by vnitřní struktura nebyla potřeba. Přitom co celek, to delikátní kus vytříbené krejčoviny. V případě kolekce bylo cítit i silné soustředění na materiál. Upravený povrch vlněných sak a sak z viskózy připomínal povoskování.
Reflektující plochy využili návrháři Florentin Glémarec a Kevin Nompeix. K tomu, aby kominukovali leitmotiv jejich celku. Psychické zdraví mladých, chtěli tím říct jediné: odpoutejte se od displayů, a raději se podívejte do zrcadla. EgonLab přehlídka zatím drží i nejzářnější castingový moment. Na molo se pro ně vrátil francouzský model Clément Chabernaud!
Kdo teď vlastně navrhuje pánské Acne Studios? Na prezentaci v Paříži Jonny Johansson, kreativní ředitel značky, tentokráte  chyběl. Byla jejich volba na takzavnou trashy denimovou couture krokem vpřed, či vzad? Těžko říct, Jonny se v tiskové zprávě dušoval, že denim teď jako by znovu ožil, že je jako nové médium. I v případě Acne Studios byl proto cítit tlak na vyzdvižení konkrétní textilie. Hvězdou lookbooku se stal americký muzikant a producent Yves Tumor! Dah! 
A co bezhlavé Givenchy? Chlupaté, nehezké slovo, co ale nejlépe popisuje některé textilní plochy, ze kterých tým designérů vytvořil svrchníky — v aktuální kolekci domu odkazují na éru Alexandera McQueena a taktéž dodávají důležitost řemeslnosti využitých materiálů. Ač byla kolekce mnohými kritizována jako nesourodá, nedá se považovat za vyloženě nezdařilou (Pharrellovi to u Louis Vuitton vzalo nejméně šedesát looků, aby vytvořil celek, který působí koherentně). 
A je Bluemarble už oficiálně nový Jacquemus pro muže? Anthony Alvarez, autor značky, se nechal inspirovat filmem „Perfumed Nightmare“ filipínského režiséra Kidlata Tahimika a vytvořil svou verzi šatníku pro cesty do vesmíru. Roztomilé, či bizarní? Anebo vykradený Raf Simons s kapkou chilli? Ale úvodní looky s měkoučkými klobouky stály za to.