Celebrity

Audrey Hepburn & Hubert de Givenchy. Nejelegantnější love story

Ona se právě stala hollywoodskou superstar, on teprve před rokem založil vlastní módní značku. Při prvním setkání ji odmítl, ona se nedala, pozvala ho na večeři, a tak začala jedna z největších platonických lásek 20. století. 
Foto: Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images
Audrey Hepburn a Hubert de Givenchy v jeho pařížském ateliéru
Když se v roce 1953 ohlásila slečna Hepburn v pařížském haute couture ateliéru Huberta de Givenchy, myslel si, že od něj slavná Katherine chce šaty. Přišla ovšem Audrey. V kinech po celém světě se zrovna promítaly Prázdniny v Římě, romantická komedie, která drobné Holanďance ještě ten rok přinese Oscara, Zlatý glóbus i cenu BAFTA. Po mladém návrháři chtěla kostýmy pro svůj další film Sabrina. „Ne, Mademoiselle, nemohu vás oblékat.“ Tady mohl příběh skončit, ale protože se Audrey nedala odmítnout a pozvala mladého Givenchyho na večeři, všechno nakonec bylo jinak. 
Couturiér, který před založením vlastního módního domu pracoval pro Jacquese Fatha po boku tehdy ještě neznámého Christiana Diora a Pierra Cardina u Luciena Lelonga a čtyři roky pro Elsu Schiaparelli, mladé herečce dovolil vyzkoušet si modely z nové letní kolekce.
Kostým s dvouřadým zapínáním a pouzdrovou sukní z šedé vlny si herečka rovnou vybrala do chystanému filmu. Hubert ji ještě navrhl slavné červené šaty, a tak se zrodilo jedno z nejsilnějších partnerství v historii módy a filmu. Pro svého prvního Oscara si šla už v šatech, které ji Hubert pro tuto příležitost navrhl. O rok později byla jednou z modelek na přehlídce kolekce 1954. Jejich kariéry stoupaly raketovou rychlostí, ona se stala jednou z nejlépe oblékaných žen 20. století díky němu, on jedním z nejobdivovanějších módních návrhářů díky své múze s tmavými vlasy a hustým obočím. Přišly filmy jako Funny Face, Odpolední láska, nebo Jak ukrást milion, ve kterých si Audrey oblékala kostýmy z pařížského ateliéru.
Pouze v jeho oblečení se cítím být sama sebou. Není to jen couturiér, ale tvůrce osobnosti.
Malé černé sice vymyslela Coco Chanel, ale Hubert navrhl pro Audrey ty nejslavnější. Šaty z filmu Snídaně u Tiffanyho se staly prototypem všech dalších, které následující sezony a celé dekády přinesly. Pár se často nechával vidět v pařížských kavárnách a restauracích, na večírcích v Římě i v New Yorku. Když se Audrey v roce 1969 podruhé vdávala, tak samozřejmě v šatech od Givenchyho. 
Hubert jejich přátelství sám popsal jako „druh manželství“. Jejich pouto bylo tak silné, že ho Audrey před svou smrtí v roce 1993 ustanovila prostředníkem poslední vůle.