Fotografie

Láska z archivu: Marilyn Monroe a Joe DiMaggio

Jedno z nejsledovanějších manželství Hollywoodu netrvalo ani rok, bylo plné zvratů a skončilo kvůli fotkám. Jaký byl vztah Marilyn Monroe a Joea DiMaggia, můžete vidět v nejnovějším zpracování tragického osudu nejslavnější krásky všech dob Blondýna na Netflixu, nebo se podívejte na archivní fotografie páru, který po téměř 70 letech od rozvodu pořád přitahuje pozornost. 
Foto: Getty Images
Joe DiMaggio a Marilyn Monroe v den své svatby v San Francisku, 14. ledna 1954
Marilyn Monroe a Joe DiMaggio se potkali v hollywoodských studiích, jeho kariéra veleúspěšného hráče baseballu nedávno skončila, její hvězda naopak raketově stoupala. Podle autobiografie My Story, kterou napsal Ben Hecht, božská MM prý váhala, zda se má s legendou klubu New York Yankees vůbec setkat. Bála se, že DiMaggio je typem arogantní sportovní hvězdy. Nejprve si začali na dálku, kdy ona točila v Hollywoodu a on stále žil na východním pobřeží. Přestože se snažili svůj slibně se rozvíjející milostný románek utajit, tisk o novém páru začal rychle psát. 
Po 18 měsících se v San Francisku 14. ledna 1954 za obrovského zájmu médií a veřejnosti vzali. Marilyn si podle očekávání nevzala tradiční svatební šaty, vdala se v hnědém kostýmku lemovaném bílou kožešinou, Joe si na svou druhou svatbu vybral jednoduchý oblek. Přes spoustu společného včetně touhy po dítěti bylo však jasné, že tento svazek nebude mít dlouhého trvání. 
Během svatební cesty do Japonska odletěla Marilyn do Jižní Koreje, kde vystoupila pro americké vojáky, a svého novomanžela nechala samotného a velmi nespokojeného. On nesnášel její zběsilé pracovní tempo a neustálou pozornost, velmi ho dráždila její image sex symbolu. Při natáčení komedie Slaměný vdovec legendární sportovec neunesl scénu, kdy Marilyn stojí nad ventilací metra a závan vzduchu jí zvedne sukni bílých šatů. Fakt, že se přítomní fotografové zaměřili na spodní prádlo jeho ženy, ho rozčílilo k nepříčetnosti. Pár se na veřejnosti pohádal a to byl začátek konce. 
V říjnu 1954 se Monroe z New Yorku vrátila do LA a požádala o rozvod. Jako důvod uvedla psychické týrání. Podle svědků se DiMaggio k Monroe několikrát choval násilně. Ve filmu Blondýna s Anou de Armas můžete vidět scénu, kdy se DiMaggio dostane k lechtivým fotkám své manželky a zbije ji. Právě fotky byly podle dobového tisku důvodem k rozchodu.
Jejich manželství vydrželo přesně 254 dní. Vztah rozvodem ovšem neskončil úplně, po čase se potkávali dál jako přátelé. DiMaggio se o Monroe staral po operaci v roce 1961. Když herečka 5. srpna 1962 za stále neobjasněných okolností zemřela, byl to právě on, kdo zařizoval její pohřeb.
Dvacet let třikrát týdně dával na její hrob půl tuctu rudých růží. Odmítal se o Marilyn veřejně bavit a už nikdy se neoženil. Podle rodiny byla jeho poslední slova: „Konečně zase uvidím Marilyn.“