Móda

10 přehlídek, které definovaly osmdesátá léta

Od punku v podání Vivienne Westwood až po nezapomenutelné neonové graffiti od Stephena Sprouse, tyto módní přehlídky poznamenaly kulturu jako takovou, donutily nás nebrat se tolik vážně a konečně nám dovolily naplno se projevit. 
Když se na mole během show AW84 Jeana Paula Gaultiera poprvé objevila špičatá podprsenka, bylo hned jasné, že nastala éra, kdy „více znamená více“. Gaultierův smysl pro humor nám stejně jako móda 80. let ukázal, jak se naplno vyjádřit a rozvrátit zažité normy. Madonna byla perfektním příkladem, když během turné Blond Ambition zpívala hit Express Yourself a přitom na sobě měla dnes již ikonický korzet, jež se stal symbolem sexuálního osvobození. 
Osmdesátá léta se také nesla v duchu výrazných siluet a vycpaných ramen. Opomenout nemůžeme ani trička Katheriny Hamnett s nápisy „Vote Tactically“ a „Choose Life“ a výrazné siluety Grace Jones. Éra maximalismu posloužila jako skvělý prostředek k posílení sebevědomí a sebevyjádření. 
Zrekapitulovali jsme 10 nejlepších momentů z přehlídek, které definovaly jedno z nejvýraznějších desetiletí módního průmyslu.