Doplňky

Možnost tvořit mě udržuje při smyslech, říká Ruslan Baginskiy a představuje nejzářivější doplněk na konec roku

Třpytivé čepice pro Paris Hilton, zlatý diadém pro Florence Welch, blýskavý kovbojský klobouk pro Emily Ratajkowski. Kloboučník Ruslan Baginskiy rozhodně nezahálí a jeho značka strmě stoupá výš a výš. Dnes představuje žhavou novinku, po které zatoužíte od první vteřiny. V exkluzivním rozhovoru prozrazuje detaily i to, jak se mu daří zůstat pozitivně naladěný i během raketových útoků. 
The Hat Crystal Edition, RUSLAN BAGINSKIY
Před pár dny se mi na Instagramu objevilo upozornění: Ruslan Baginskiy vám posílá zprávu. Přiznám se, že pro tohoto designéra mám slabost, jeho klobouky a čepice nosím roky a neustále mám pocit, že jich nemám dost. Jakmile se jeden z nejžádanějších kloboučníků současnosti ozve, vždycky vím, že má v rukávu další eso. „We will have amazing news soon! I'm so excited to share with you.“ Týden po tomto teaseru následoval e-mail a v něm The Hat Crystal Edition. Podle jména další klobouk, při rozkliknutí sada šperků (a černý klobouk se širokou krempou), které se dají nosit podle vlastní fantazie. Vše v elegantní bílé krabici, která funguje jako šperkovnice na pokrývku hlavy, křišťálové spony do vlasů, výrazný křišťálový náhrdelník, náušnice, brož s monogramem RB a stuhy, které můžete nosit jako součást klobouku nebo samostatně. 
Okouzlující doplněk na slavnostní chvíle během adventu i kdykoliv během roku se zcela jistě během pár dnů objeví v ostře sledovaných šatnách v LA, New Yorku, Londýně, Paříži a Česko ani Slovensko určitě nebude stranou. „Tento projekt je pro mě o individualitě a osobnosti. Fasety jsou to, co dělá krystaly zářivými, stejně jako fasety naší osobnosti. Chtěl jsem, aby krabice na klobouky dala prostor sebevyjádření. Někteří lidé budou nosit jen jeden doplněk, jiní si je nasadí všechny najednou. Jde o to, jak se chcete v danou chvíli cítit,“ říká Baginskiy, který se se svým týmem přestěhovat z Kyjeva do Lvova. K výrobě The Hat Crystal Edition návrhář přizval ukrajinské šperkaře, kteří každý jednotlivý doplněk vytvořili ručně. A to v podmínkách, kdy je přívod elektrické energie dost nevyzpytatelný, celá země se potýká s nástupem zimy, zničenou infrastrukturou. Pracuje se při svíčkách, sirény neustále hlásí nový a nový raketový nálet. Což se ostatně stalo i během rozhovoru, v němž Baginskiy mluví o novince a současném životě na Ukrajině.
The Hat Crystal Edition, RUSLAN BAGINSKIY
Ruslane, jste známý svými klobouky a čepicemi, které všichni zbožňujeme. Proč jste se rozhodl uvést na trh The Hat? Vnímám to spíš jako šperk než cokoli jiného.
Děkuji, to je velmi milé. Chtěl jsem, aby The Hat přesáhl rámec pokrývky hlavy, aby zvýraznil více rysů siluety nad krkem. Tento projekt byl inspirován individualitou a sebevyjádřením, intimním okamžikem přípravy a volbou, která odráží to, jak se dnes cítíte. Jeden den můžete nosit jeden klasický doplněk, jiný den všechny naráz.
The Hat Crystal Edition představuje skvělý doplněk na večírky a silvestrovské oslavy. Přesto je ve vaší zemi válka a není co slavit. Jak jste v sobě našel vnitřní sílu a inspiraci k vytvoření k něčemu tak slavnostnímu a radostnému?
Pro mě je to součást naší cesty k vítězství. Od začátku invaze jsme se jako země zaměřili na to, aby světlo zvítězilo nad temnotou. Abychom zůstali nezlomní. Zažili jsme a stále zažíváme spoustu okamžiků zoufalství. Dokonce i teď, když s vámi mluvím, probíhá další letecký útok Ruska na Ukrajinu. V těchto chvílích zoufalství si vzpomínám na úžasné příběhy o odolnosti, o tom, jak moc Ukrajinci milují život a starají se o to, abychom zvítězili.
Vzpomínám si, jak nám v prvních týdnech, kdy jsme se teprve snažili přestěhovat a budoucnost byla ve fázi maximální nejistoty, poslala klientka z Oděsy objednávku na doplňky, které vůbec nebyly praktické. Byl to šok a zároveň svým způsobem určující moment té doby. Naši klienti nám dodali sebevědomí. To je to, co nás nutí tvořit.
The Hat Crystal Edition, RUSLAN BAGINSKIY
Na Ukrajině je nedostatek elektřiny, takže je těžké pracovat. Jak se s těmito podmínkami vy a váš tým vyrovnáváte?
Jak možná víte, celý náš tým zůstal na Ukrajině. Výroba a kancelář se několikrát týdně potýkají s výpadky elektřiny. Včera večer jsme pracovali v kanceláři osvětlené svíčkami. Pro výrobu jsme objednali speciální generátory. Nevíme, co nás čeká, ale rozhodně mohu říct, že se budeme snažit dál a v solidaritě s duchem naší země se nevzdáme.
Co vám v této těžké době dělá radost? Vaše tvorba je pořád optimistická.
Možnost tvořit mě udržuje při smyslech, překonávání překážek se stalo jakousi národní vlastností. Vkládáme lásku do toho, co děláme, do naší velké rodiny RB a chceme udržet průmysl při životě, jak nejlépe umíme.
Co si přejete k Vánocům a do nového roku?
Na Ukrajině existuje jediné přání - vítězství pro naši zemi a po vítězství vidět Ukrajinu obnovenou a v míru.