Móda

Provokatér Jean Paul Gaultier

Mnohokrát předběhl svou dobu. Jeho tvorbu můžeme označit za ikonickou, klasickou a nadčasovou zároveň. Ačkoliv svou kariéru postavil na pár výrazných prvcích, nikdy sám sebe nekopíroval. Poslední z velkých francouzských couturiérů se sice stáhl z přehlídkových mol, ale rozhodně nepřestal pracovat a inspirovat. Vždy plný energie, originálních nápadů a dobré nálady, takový byl a je Jean Paul Gaultier.
V případě Jean Paul Gaultiera rozhodně neplatí, že by kázal víno a pil vodu. Co posílal na přehlídková mola, to v mládí také sám nosil. Od sukní přes make-up po viditelné spodní prádlo. Právě tyto tři prvky spolu s tetováním a modro-bílými proužky objevíte v každé kolekci, kterou kdy navrhl. Byl to také on, kdo poprvé dal na trh líčení pro muže dlouho před tím, že kdokoliv uměl vyslovit slovo inkluzivita. Nebýt jeho, dost možná bychom dnes neměli značky jako Fenty, Haus Laboratories, ani Boy de Chanel. A Madonna?
Ta by sice pořád měla úspěšnou kariéru, ale módní ikonou se stala prakticky díky Gaultierovi, který jí navrhl slavné kostýmy pro turné Blond Ambition v roce 1990 a plno dalších nezapomenutelných kreací na pódium i pro soukromý šatník. Stejně tak by film Pátý element Luca Besona nebyl tím, čím je. Vizuálně skvělou sci-fi komedií, která neztrácí nic ze svého lesku ani dvacet pět let od uvedení do kin.
Zásadních momentů v jeho kariéře a celé historii moderní haute couture je tolik, že by to vydalo na minimálně pět coffee table books. U příležitosti jeho 70. narozenin se pojďme podívat na designéra a jeho image, která se v 80. a 90. let radikálně lišila od jeho kolegů. 
Tak už víte, proč má přezdívku enfant terrible?