Celebrity

Harry Styles a jeho proměna v sexsymbol ze 70. let

Gucci boy, hvězda, ikona. Zpěvák Harry Styles ztělesňuje moderní sexuální symbol s lehkostí a odvahou, která v mainstreamu nebyla dlouho vidět. Pojďme si připomenout jeho nejlepší looky, jimiž se vymanil ze škatulky kluk z boybandu.
Vzpomínáte si na to, jak se mladí muži oblékali v roce 2010? Tuto módní éru definovala mikina Hollister, tepláky Jack Wills a všudypřítomný odstín fialové, kterou proslavil hlavně Justin Bieber. Teenageři se od sebe příliš nelišili. Jejich inspirace? Frontman skupiny One Direction Harry Styles.
Stejně jako u všech mladých popových hvězd, které se snažily emancipovat od Simona Cowella, bylo nutné při nástupu na sólovou dráhu změnit styl. Záblesky vzpoury byly patrné v posledních letech skupiny One Direction: trička s potiskem vystřídala kostkovaná košile a rozcuchané vlasy byly svázané šátkem. Co se však stane, když konečně vyletíte z hnízda, začnete znovu a váš styl musí projít změnou stejně jako vaše hudba?
Foto: Helene Pambrun
Foto: Gucci
Harry Styles
Foto: Gucci
Harry Styles
Pro většinu popových hvězd představuje oblečení určitý status symbol. Vezměte si třeba Pharrella, rapper, zpěvák a skladatel, jehož maximalistická hudba odpovídá jeho stylu. Spolupráce s módním domem Chanel a klobouk od Vivienne Westwood jsou jeho poznávacím znamením. Jiní nás svým stylem oblékání utvrzují v tom, že jsou obyčejnými smrtelníky. Podívejte se na Eda Sheerana a jeho uniformu skládající se z džín a mikin.
Pak je tady Harry Styles, vždy propojený s aktuálními trendy. Když se však skupina One Direction rozpadla, posunul se jeho vzhled i styl. Pryč jsou doby rádiových hitů vytvořených pro vrstevníky. Místo toho přichází s progresivním rockem, oblečením ve stylu sedmdesátých let a s alternativní indie estetikou. Zatímco většina umělců se snaží posunout do budoucnosti prostřednictvím chytlavých hitů, on se ohlíží do minulosti. Inspiroval ho David Bowie, Mick Jagger a Elliott Smith.
To se pochopitelně odrazilo v jeho oblečení. Teenagerovské looky vyměnil za něco sofistikovanějšího, výraznějšího i ženštějšího. Během focení na svou první sólovou desku jsme ho mohli vidět v bazénu s růžovou vodou a všudypřítomnými okvětními lístky růží. Jeho modré sametové obleky na míru a hedvábné přiléhavé košile z něho udělaly muže, který odhodil heteronormativní předsudky. 
Foto: Terence Patrick
Harry Styles
Svůj podíl na tom má bezpochyby fotograf Harley Weir, ale také stylista Harry Lambert. Pracovali spolu již od prvního alba a také během turné, kde mu Lambert pomáhal s výběrem obleků od značek, jako je Charles Jeffrey Loverboy, Palomo Spain, Harris Reed a pochopitelně také Gucci.
Turné, během kterého měl v každém novém městě jiný kostým od progresivních návrhářů, ze Stylese udělalo perfektní ikonu haute couture. Jestliže je Pharrell zosobněním individuální elegance a Ed je obyčejný kluk, Harry se vrátil do doby, ve které ani nežil. 
V době, kdy se zpěváci stále nedokážou vymanit z nepadnoucích kožených bund a preferují streetwear, jako kdyby to snad byla nějaká umělecká identita, Harry Styles ukazuje, že lze zvolit i zajímavější cestu. Jeho rozhodnutí bylo riskantní, ale z našeho pohledu se rozhodně vyplatilo. Jeho výstřední styl uchvátil Alessandra Michela, současného uměleckého ředitele značky Gucci, který ho několikrát obsadil do reklamy na perfektně padnoucí obleky a v neposlední řadě také do kampaně k vůni Mémoire d’une Odeure. Je to úspěch, po kterém Harry toužil. Získal uznání jako sólový umělec a vymanil se ze škatulky kluk z boybandu. Jeho fanouškovská základna svým způsobem připomíná bowiemánii.
Nová image k poslednímu albu Fine Line mu neskutečně sedla a posouvá laťku zase o něco výš. Videoklipy k singlům Lights Up, Watermelon Sugar, Golden či Treat People With Kindnes jasně ukazují, že je rok od roku uvolněnější, hravější a svobodnější.
Jak všichni víme, módní trendy mají cyklický charakter a Harry ztělesňuje moderní sexuální symbol s takovou lehkostí a odvahou, která v mainstreamu nebyla vidět už nějakou dobu. Zatímco jeho vrstevníci se zoufale snaží následovat trendy, on a jeho tým společně dokonale oživují nespoutanou sexuální přitažlivost hvězd z dob minulých. V podání  Harryho Stylese je však daleko jemnější, citlivější a laskavější.