Celebrity

Smaragd Insofu. Julia Roberts vynesla šperky Chopard vytvořené z jednoho z největších drahokamů na světě

V předvečer udílení filmových Oscarů vynesla Julia Roberts okázalé šperky, které se světem filmů souvisejí.
Foto: Chopard
Julia Roberts
Caroline Scheufele je spolumajitelka značky Chopard, návrhářka šperků a milovnice filmového umění. Každý rok pro kolekci Red Carpet své značky navrhne tolik kousků originálních šperků, kolikátý ročník filmového festivalu v Cannes se právě koná. Kolekce je neprodejná a šperky z ní jsou zapůjčovány filmovým hvězdám ke slavnostním příležitostem. 
Foto: Chopard
Herečka Julia Roberts se před rokem stala tváří Chopard, a tak není divu, že první letošní uváděné kousky ze šperkové produkce značky vynesla ona. A nejenže je vynesla, ale také se s uměleckou ředitelkou Caroline Scheufele podílela na jejich navrhování. Vznikla tak kapsulová kolekce Haute Joaillerie Chopard x Julia Roberts.
Základem soupravy se stal vzácný a známý smaragd jménem Insofu, který objevili v roce 2010 v Zambii v dole Kagem. Vážil 6 225 karátů, a byl to tedy obrovský kus kamene. Jméno Insofu znamená v místním jazyce Slon a velikost jedinečného smaragdu naprosto vystihuje.
Aby se dal kámen použít do šperků, musel být rozřezán. Caroline Scheufele se obrátila na vyhlášené indické brusiče, ti jej studovali a navrhli, jaké řezy provést, aby byl kámen co nejlépe využit, jeho krása zazářila a bylo vyplýtváno minimum jeho hmoty. Brusičské práce probíhaly jak v Džajpuru, tak v Ženevě. 
Na počest indických tvůrců klenotů byly v nové soupravě šperků použity kontrastující kameny v živých barvách, které evokují bohatost indického kulturního dědictví. Broušené části smaragdu Insofu se dostávají do kontrastu sytého tyrkysu nebo šťavnatě třešňového rubelitu, to vše posazené v lůžkách z růžového etického zlata. 
„Tyhle šperky fungují velmi dobře i jednotlivě, zkombinované s ležérním stylem. Klidně s tričkem a džínami," poznamenala o soupravě Julia Roberts, která ji představila na slavnostní večeři v Los Angeles a osobně miluje právě tyrkys.