Celebrity

Freida Pinto: Nesnáším, když se nevěří ženám

Medituje, pije zázvorový čaj a každých pár měsíců třídí šatník. Ale nenechte se oklamat, Freida Pinto není jen další typickou hollywoodskou celebritou. Indická herečka si s Vogue povídala o životě po Milionáři z chatrče, novém filmu Love Sonia a o příležitostech, které si zaslouží. A role "exotických princezen" to rozhodně nejsou.
Než si stačíme s Freidou Pinto vyzvednout naše zázvorové čaje s citronem z kavárny v losangeleské čtvrti Hancock Park, někdo už obsadil stůl, který jsme si venku vyhlédly. Freida se ke mně otočí a řekne: "Pojďme!" Vyrazíme po Larchmont Boulevard, vklouzneme do nedaleké kavárny a doufáme, že si nikdo nevšimne, že jsme si přinesly vlastní nápoje. “Každý den si tu dávám snídani. Takže by to mělo být v pohodě,” říká s oslňujícím úsměvem. Je těžké si představit, že by jí někdo dokázal něco odmítnout. "Ale možná nás vykopnou, kdo ví. Nikdy nic nepovažuju za samozřejmost."
Po roli v multioscarovém snímku Milionář z chatrče, která ji proslavila, šla Freida z role do role, spolupracovala s nejslavnějšími filmovými režiséry současnosti a zazářila vedle hvězd jako Christian Bale, Cate Blanchett a Willem Dafoe. Ale i přes množství práce nebylo vše tak zalité sluncem, jak by se mohlo zdát. 
Foto: Ryan Pfluger
Foto: Ryan Pfluger
"Po Milionáři z chatrče se všechno zdálo skvělé," říká. "V určitém okamžiku muselo přijít vystřízlivění, že? Když člověk stoupá strmě vzhůru, o to hlubší je pak pád.” Freida vysvětluje, že později, před třicítkou, měla jen velmi málo rolí a bylo to v její kariéře jedno z nejtěžších období. Částečně to přisuzuje nedostatku opravdu zajímavých nabídek. 
"Některé mi připadaly až ponižující. Říkala jsem si: Tak tohle si o mně mocní hollywoodští producenti myslí? Propadala jsem úzkostným myšlenkám a zároveň jsem si vyčítala, že jsem ty role nevzala." Ptám se, jestli má na mysli role "exotických princezen", o kterých se zmiňovala v jednom z předchozích rozhovorů. "Ano. A také jsem si to zkusila. Jednou stačilo. Po nějaké době jsem si řekla, že už toho mám prostě dost, že tím se moje kariéra nikam neposouvá," odpovídá.

(Ne)jíst, meditovat, třídit

Dnes, ve věku 34 let, se Freida Pinto bezpochyby v Kalifornii cítí jako doma a vypadá to, že našla správný rytmus. "Když jsem se v roce 2011 do Los Angeles přestěhovala z Londýna, nebyla jsem z toho zrovna nadšená," vzpomíná. "I když jsem první dva roky LA nenáviděla, teď mi toto město chybí, když tu nejsem.” Našla si tu pár přátel včetně spolubydlící, kterou je bývalá Miss Velké Británie Preeti Desai, kterou láskyplně nazývá “manželkou”. Každé ráno se Freida věnuje meditaci, libuje si v očistách (aktuálně se vyhýbá červenému masu) a hovoří o výhodách jednoduchého, zdrženlivého životního stylu (svůj šatník třídí čtyřikrát ročně a rozdává vše, co nepovažuje za zcela nezbytné).
Foto: Ryan Pfluger
Foto: Ryan Pfluger
Foto: Ryan Pfluger
Díky choreografce Erin Elliott, se kterou spolupracovala na filmu Desert Dancer, má od roku 2014 také svého jógového guru. "Erin se mě zeptala, jestli jsem někdy zkoušela jógu. Odpověděla jsem jí, ať se mě nesnaží přemlouvat. Pocházím ze země jógy! Nepotřebuji bílého člověka, aby mě učil jógu. Ale dost jsem se mýlila,” říká s pohledem upřeným do země, jako by ji to stále trochu mrzelo, “Poprvé jsem objevila své tělo. Objevila jsem, kde sídlí můj smutek a mé štěstí. Jóga mě emocionálně otevřela." 

Inkognito v Indii

V době, kdy se setkáváme, se Freida právě po 48 dnech vrátila z Indie a Nepálu. Je to nejdelší doba, kterou v Indii strávila od chvíle, kdy v roce 2008 odešla do Londýna. Oficiálně tam byla, aby propagovala nový film pro Netflix Mauglí. Poté, co sama zavolala režisérovi filmu Andymu Serkisovi (se kterým spolupracovala na Zrození Planety opic) a požádala ho o roli, si v něm zahrála Messuu, Mauglího matku. 
Neoficiálně pak dělala průvodkyni svému příteli, fotografovi Corymu Tranovi, který se k ní připojil v Bombaji, aby se podíval, kde vyrostla, a také se poprvé setkal s její matkou, otcem a sestrou. Zdá se, že vše proběhlo hladce. "I když si myslím, že nebyl připravený na takové množství koření,” směje se. Výhoda toho, že nikdy nenatočila bollywoodský film, je, že se po své zemi může pohybovat relativně inkognito. Ani její přítel svět celebrit nijak zvlášť neprožívá. “Je mu to úplně jedno,” říká Freida, “a to na něm miluju.”
Foto: Ryan Pfluger
Foto: Ryan Pfluger
V lednu se Freida objevila v Love Sonia, což je hindský film natočený mezi Bombají, Hongkongem a Los Angeles. Od první chvíle věděla, že to je příběh, který se objeví jednou za celou kariéru. Spisovatel, režisér a aktivista Tabrez Noorani v něm odkrývá pozadí obchodování se sexem, a to prostřednictvím příběhu mladé indické dívky hledající svou sestru, která zmizela ve vykřičené čtvrti v Bombaji. Freida Pinto a Tabrez Noorani se poprvé setkali v roce 2007 při natáčení Milionáře z chatrče (kde Noorani pracoval v produkci). Tehdy ji požádal, aby si přečetla první verzi scénáře k filmu Love Sonia. Postava Rashmi, zhruba třicetileté a léty zneužívané prostitutky se schizofrenními sklony, ji okamžitě zaujala. 

Skok do temnoty a #MeToo

"Právě jsem skončila natáčení jako Latika v Milionáři a měla jsem pocit, že to bylo až příliš optimistické,” vysvětluje Freida svou motivaci pustit se do něčeho temnějšího. "Když jsem pročítala roli, jako bych ožila. Chápala jsem pocity žárlivosti, strachu, že už nejsem na vrcholu, že už nejsem vyvolená. Ona [Rashmi] chce být jedinečná.” Náklonnost k Rashmi jí vydržela i deset let poté. V Love Sonia je téměř k nepoznání – zažloutlé zuby jako po letech kouření, na sobě elastické krátké šortky s květinovým potiskem, modrý zkrácený top a fialová šerpa ovázaná okolo boků (kostým si vybírala sama). 
Film byl dobře načasovaný, říká Freida s ohledem na #MeToo. "Musí existovat odpovědnost, ať už je to obchod se sexem, nebo #MeToo. Lidé si myslí, že mohou dělat, co chtějí, protože hádejte co - mohou,” říká frustrovaně a odkazuje na obvinění ze sexuálního útoku vznesené v září 2018 profesorkou Stanfordské univerzity Christine Blasey proti nakonec úspěšnému kandidátovi na soudce Nejvyššího soudu Brettovi Kavanaughovi.
"Cítím, že vzájemná podpora a početní síla jsou klíčové," pokračuje. "Hnutí #MeToo v určitou chvíli ovládl hněv, ale s tím nemám problém. Není nic špatného na tom vyjadřovat hněv, je to zdravé.”
Foto: Ryan Pfluger
Foto: Ryan Pfluger
A co ji dokáže rozčílit? “Nesnáším, když se nevěří ženám. Navíc vždy budou na tomto světě existovat podceňované rasy," dodává. “V Hollywoodu nikdy nic neřeknou člověku do očí. Moc dobře však chápete, co mají na mysli, když říkají, že jste roli nedostali, protože jste příliš mladí," říká. “Příliš neplýtvám energií na obviňování a neutápím se v sebelítosti nad tím, že barva mé pleti mohla být rozhodující v tom, jestli dostanu nějakou roli. To je pod mou úroveň, chci prostě jít a vzít si, co mi náleží. A to mi nikdo nemůže odepřít.”

Příležitost se najít

Zlom přišel, když si při letu do Miami přečetla scénář k pořadu Guerrilla (její účast byla oznámena v roce 2016 a první epizoda odvysílána v dubnu 2017). Minisérii, která je inspirovaná britským hnutím Black Panther a zasazená do politicky napjatého Londýna sedmdesátých let, napsal a režíroval John Ridley a účinkoval v ní rovněž Idris Elba. Freida roli Jas Mitry získala po více než dvou měsících konkurzů. "Je pro mě důležitější vyprávět ty správné příběhy, než abych hrála ve velkolepých filmech, které vyhrají všechny Oscary.”
Další na řadě jsou film Only, postapokalyptický milostný příběh, ve kterém se objeví po boku Leslieho Odoma Jr., a s napětím očekávaný projekt scenáristy filmu 12 let v řetězech Johna Ridleyho nazvaný Needle in a Timestack, kde si zahraje společně s Orlandem Bloomem. Ten druhý by měl mít premiéru v březnu na filmovém festivalu South by Southwest v Austinu v Texasu. Což se hodí, protože Freida Pinto nedávno oznámila, že s přítelem začnou dělit čas mezi Los Angeles a domov, který si nedávno pořídili v Austinu. Cory Tran vyrostl v Dallasu, ale v Austinu prožil dospívání a má tam přátele. Takový krok bude další příležitostí se “najít”, vtipkuje Freida: "Budu máma, co chystá pečeni.” A skoro jí to i věříte.