Celebrity

Tina Turner o tanci, vděčnosti, minulosti a filozofii, která ji dělá věčně mladou

Je jí rovných třiaosmdesát, a přesto by mohla rozdávat lekce stylu a pozitivního myšlení. A protože muzikál o jejím životě a hudbě běží na londýnském West Endu již pět let, naše kolegyně z britské Vogue Tinu Turner při příležitosti tohoto výročí požádala o rozhovor. O čem všem se hvězda rozpovídala?
Foto: Getty Images
Tina Turner, 1987
O své večerní skincare rutině
Chodím pozdě spát a pozdě vstávám, zůstalo mi to z let rockenrolových turné. Vím, že dobrý spánek je základ. Jsem ale vděčná za to, že mám od přírody dobrou pleť, proto mi vedle čištění postačí dbát jen na dostatečnou hydrataci.
O nejlepších beauty tipech, které za svůj hvězdný život pochytila
Jelikož jsem začala vystupovat již v pubertě, a to převážně s mužskou kapelou, moc prostoru jsem na péči o sebe samu neměla. Pomohlo mi ale blízké přátelství s členkami skupiny Ikettes — společně jsme se naučily, jak vypadat co nejlépe, a pracovat s tím, co máme, a to i po dlouhých cestách v rozpálených autech. 
O svých tvůrčích rituálech 
Hodně se opírám o víru — buddhistická filozofie je mým základem. Jsem moc ráda, že jsem v důchodu, ve svých 83 letech jsem si odpočinek zasloužila, avšak rituály, které jsem si dříve oblíbila, mě stále provázejí. K nim patří i to, že každý den ve své malinké modlitebně trávím určitý čas zpíváním.
O svém vzhledu a šatníku
Za svoji kariéru jsem úzce spolupracovala s mnoha návrháři. Třeba s Bobem Mackiem nebo Armanim. Když vyšlo album Private Dancer, vypadala jsem jako motýl, který se právě vykuklil, ale v kožených mini šatech! Změnila jsem postupně celý svůj image: vlasy, make-up, prostě všechno. To, jak jsem vypadala, bylo součástí toho, že konečně začínám dosahovat svého cíle... stát se první černošskou rockenrolovou zpěvačkou, která vyprodává stadiony po celém světě. 
O oblíbeném pohybu
Miluju tanec! Stačí jakákoli záminka o něm — a tančím, ať je to kdekoliv!
Foto: Getty Images
Tina Turner, 1990
Foto: Robin Platzer/Images/Getty Images
Tina Turner a Rod Stewart
Foto: Getty Images - Ron Galella, Ltd.
Tina Turner, 1985
O muzikálu Tina Turner
Muzikál jsem vytvořila pro své fanoušky. Cítila jsem totiž, že i po mém odchodu ze scény potřebují, abych tady pro ně pořád byla. Ze všeho nejvíc jsem si úživala účast na tvůrčím procesu — potřebovala jsem vědět, že  zveřejněné detaily odpovídají skutečnosti — od tanečních kroků až po autentické ztvárnění mých lidí na jevišti. Vracet se k minulosti bylo zároveň někdy bolestné, ale právě díky tomu jsem konečně mohla uzavřít a zodpovědět si některé otázky. S odstupem času jsem moc ráda, že se divákům muzikál líbí, jsem na něj velmi hrdá. 
O lásce k homeopatii a celostní léčbě 
Jsem otevřená alternativním způsobům léčby. Věřím, že známe jen zlomek toho, co existuje, a já jsem vždy zvědavá, připravená objevovat a dozvídat se víc. To mě udržuje mladou!
O tom, co si myslí o sociálních sítích
Po tolika letech strávených na očích veřejnosti si teď vážím svého soukromí, ale myslím, že kdybych byla mladší, určitě by se mi líbilo, kdybych mohla sledovat všechny muzikanty, co obdivuji, anebo módu po celém světě. Má to ale i jednu nevýhodu: každodenní tlak na současné umělce je podle mě v důsledku existence sociálních sítí ještě mnohem větší.
Rada, kterou by dala svému mladšímu já 
Řekla bych si: „Zůstaň silná a dál chtěj víc, bojuj! Úspěch se dostaví a vykompenzuje ti všechno to dlouhé čekání!“
O své charakteristické vůni
Nepoužívám parfémy, ale mám ráda, když moje domácnost příjemně voní. Kamarádka mi jednou koupila krásnou svíčku Jo Malone s vůní limetky, bazalky a mandarinky, kterou dodnes naprosto miluju. A ona mi ji doteď při každé své navštěvě nosí.
O rituálech, které jí pomáhají vypnout
Ráda trávím dny ve Švýcarsku, kde s manželem Erwinem jezdíme do hor. Být obklopená jezerem a krásnou přírodou je úžasný relax. 
O svých oblíbených kosmetických produktech
Když jsme začali pracovat na muzikálu, objevila jsem produkty Mac. Zbožňuji je. Mají perfektní odstíny jako stvořené pro můj odstín pleti.
O tom, jak žít naplno
Co vlastně znamená dobře žít? Můj život byl sice nabitý zážitky, ale se spoustou smutných chvil, na které se teď snažím zapomenout. To je možná odpověď: mířit stále kupředu, nechat to špatné být a snažit se naplnit svůj život láskou. Přesně v takové fázi se nyní nacházím a jsem za to vděčná. 
Původní text vyšel na Vogue.co.uk.