Celebrity

Paloma Elsesser: Inspirativní příběh a styl supermodelky, která boří klišé o plus-size těle

Hvězda přehlídek, červeného koberce i titulních stránek Vogue. Americká modelka Paloma Elsesser dávno překročila stín profese, v níž platí za superstar a ikonu. Je nejen nepřehlédnutelná, ale především je hodně slyšet, když přijde řeč na témata body positivity či inkluze, které neúnavně otevírá od počátku své kariéry. A nejen to. Také její šatník mimo přehlídková mola patří mezi ty mimořádně inspirativní. Pojďme se podívat blíže na jednu z nejvýznamnějších osobností současné módní scény, její příběh a také inspirativní styl.
Foto: Melodie Jeng/Getty Images
Paloma Elsesser
Paloma Elsesser vyrůstala na západním pobřeží Spojených států. Už ve škole, jak vzpomíná v první cover interview pro americkou Vogue, vyčnívala. Nejen svým vzhledem, ale i sociálním postavením. Její matka velmi dbala na kvalitu vzdělávání, a proto malou Palomu posílala do soukromé školy. „Ty byly určeny převážně bílým, bohatým lidem. To bylo těžké, nedokázat se vymezit, existovat ve větším těle od první nebo druhé třídy a nemít privilegium bohatství.“ Kultura celebrit v L. A. tyto problémy ještě zhoršila. „Nemáte za spolužáky jen bohaté lidi, ale i cool bohaté lidi. Tenhle člověk je dcera toho a toho, jeho táta složil hudbu k Titaniku, jeho táta je James Cameron! To pro mě bylo zvláštní.“
Po střední škole Paloma zamířila do New Yorku, aby studovala literaturu a také psychologii. Ocitla se tak v centru zcela jiného uměleckého prostředí, které ji ale formovalo zase jiným způsobem. O modelingu nikdy nepřemýšlela, začala však objevovat módní značky, designéry, pronikla do módní komunity. Nápad následovat úspěch modelek jako Crystal Renn nebo Sophie Dahl, které ve své době tvořily silnou dvojici  plus-size modelek, ji podsunula australská stylistka Stevie Dance. Nějakou dobu ale trvalo, než v sobě Paloma našla sílu odhodlat se prorazit v modelingu.
„Nebyla jsem dost vysoká, ani dost hubená a nebyla ten správný typ. Byla jsem taková baculatá, divná snědá holka z L. A., která se rozkoukávala.“ Přesto nakonec začala obcházet modelingové agentury, kde ale dlouho narážela pouze na odmítnutí. Kolik agentů si dnes asi vyčítá, že neviděli obrovský potenciál ženy, která dnes platí za supermodelku.
Zlom nastal v roce 2015, kdy Pat McGraph hledala nové, zajímavé tváře a Palomu obsadila do kampaně a ještě ji veřejně prohlásila za svou múzu. Ale ani to neznamenalo raketový start, protože plus-size modelky neustále narážejí na předsudky a řadu problémů, na které módní scéna není stále dost dobře připravena. Bavíme se například o oblečení na focení, které v 99,9 % případů je v tzv. sample velikostech 34 až 36, takže je modelky s jinými tělesnými proporcemi prostě nemohou obléct. Dostávají automaticky méně lukrativní nabídky, jako je focení mainstreamových katalogů nebo fit modeling. Nemluvě o faktu, že většina agentů a castingových ředitelů, kteří vybírají modelky na práci, o silnějších postavách přemýšlejí ve zcela jiných mezích. „Někdy nevidí, že [větší] může být vznešené a elegantní," říká Elsesser. „Pokud nevidí obrázky dívek v časopisech, nebudou o nich přemýšlet ani pro své kampaně.“ 
Elsesser však ale měla štěstí, že se na scéně objevila ve chvíli, kdy se témata jako size-inclusivity a body positivity začala skutečně řešit. Důkazem jsou její první práce pro Teen Vogue, H&M, Allure, i-D, Nike, Glossier či Fenty. Na přehlídkové molo se poprvé dostala díky značce Eckhaus Latta, která si ji vybrala pro představení kolekce jaro - léto 2018. Následovala show pro Savage x Fenty, Fendi, později se přidaly módní domy Lanvin, Alexander McQueen, Salvatore Ferragamo, Marni, Chloé, pravidelná spolupráce s Michaelem Korsem, Gabrielou Hearst, AMI, Altuzarrou a dalšími. To už se ale nebavíme jen o nějaké řadové modelce, díky níž si značky odškrtnou v tabulce položku plus-size, jen aby nevypadaly, že jim inkluzivita nic neříká. Z Palomy se stala opravdová hvězda. 

Hvězda Met Gala

Paloma Elsesser patří už mezi stálice Met Gala, ať je téma ostře sledované výstavy jakékoliv, pokaždé zazáří výběrem svého outfitu a designéra. Svůj debut si na červeném koberci před Metropolitním muzeem v New Yorku zažila v roce 2019, kdy pro slavnostní večer ve stylu Camp: Notes on Fashion nechala ušít džínové šaty od značky Brock Collection, aby maximálně zdůraznily její křivky. Svou premiéru na jedné z nejsledovanějších módních událostí roku tenkrát okomentovala slovy: „Je to opravdu bláznivý, vzrušující pocit, a když se podíváte na to, jak je Met Gala obecně kultovní, je to opravdu nervy drásající, a představa, že bych tam někdy šla, mi připadá přitažená za vlasy.“
Na Met Gala 2021 (v roce 2020 se event nekonal kvůli pandemii koronaviru) s podtitulem In America: A Lexicon of Fashion překvapila rudými korzetovými šaty s dlouhou vlečkou, které si vytvořil na míru Zac Posen. Na klasickém korzetu postavila i outfit v roce 2022, na kterém spolupracovala se značkou Coach. Tímto stylingem nejen sledovala téma večera, ale především chtěla vyslat jasný vzkaz. „Opravdu chcete na takovou událost dorazit v nejlepší možné formě,“ svěřila se supermodelka Vogue. „Myslím, že pro mě, jako pro osobu, kolem jejíhož těla se často točí veškerá konverzace, a bývám v těchto situacích často osamocená, je obzvlášť důležité uspět pro komunitu, na které mi tak moc záleží“. Po modré, bílé a červené se vloni propracovala ke klasickým černým šatům, na otevření výstavy oslavující tvorbu Karla Lagerfelda oslovila Raula Lopeze, jehož kreaci doplnila šperky Swarovski.

Nepopíratelné kouzlo plus-size módy

Spolupráce s těmi nejvyhledávanějšími designéry současnosti se samozřejmě promítla nejen do jejího impozantního portfolia, ale také ovlivnila její soukromý šatník. Inspirace přitom funguje oba směry. Paloma Elsesser mimo přehlídková mola boří tradiční klišé o tom, jak se oblékají ženy s výraznými křivkami. 
Nosí se stejnou elegancí tepláky jako třpytivé koktejlky. Dokáže s naprostou samozřejmostí nosit cropped topy, přiléhavé kožené šaty, aby vzápětí zazářila v divokých barevných kombinacích, či okouzlila minimalistickým stylingem, který jí sluší stejně jako Y2K a všechno mezi tím. Její elegance a sebevědomí, které z ní čiší na dálku budiž inspirací i pro ostatní!