Celebrity

Cher a Bob Mackie: Nezapomenutelná módní love story

Patří mezi nejikoničtější módní dvojice všech dob. On pro ni vytvořil modely vycházející z jejího odvážného, výstředního stylu, ona se stala jeho největší múzou a ideální představitelkou jeho bláznivé fantazie. Cher a Bob Mackie nastavili pravidla pro haute glamour i to, jak má vypadat spojení designéra a celebrity pro následující generace.
Foto: Rose Hartman/Getty Images
Bob Mackie a Cher na MET gala 1985
Jejich přátelství se datuje do roku 1967, kdy Mackie navrhl pro Cher první z mnoha kostýmů. Okamžitě si padli do oka a od té doby se z nich stala nerozdělitelná dvojice přepisující módní historii druhé poloviny 20. století. Cher Boba Mackieho proslavila jako nikdo jiný a kdo ví, zda by se Cher proslavila jako módní ikona nebýt Boba Mackieho. Když se dělají retrospektivy nejznámějších šatů na Oscarech, pokaždé se objeví Cher s obří čelenkou z peří z roku 1986 a v transparentních černých šatech se strategicky umístěnými flitry z roku 1988, kdy si odnesla cenu na nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli.
Stejně tak to platí v případě historie MET Gala. Bob Mackie Cher doprovodil na zahájení výstavy v Metropolitním muzeu v roce 1974, kdy jí navrhl průhledné šaty zdobené stříbrnými flitry a bílým peřím, a o 11 let později, kdy si oblékla jeho černo-zlato-stříbrnou róbu. 
Na první šaty zavzpomínal Mackie v rozhovor pro Variety: „Tento kostým byl nejvíce viděn a kopírován. Met Gala tehdy bylo vyšňořené, ale zároveň ležérní. Nebylo to nic podobného jako dnes. Psal se rok 1974 a já jsem se jí zeptal, co si chce obléct. ´Chci si vzít ty šaty s peřím,´ odpověděla. Šaty se dostaly i na titulní stranu magazínu Time, kterou fotil Richard Avedon. „Obálka s Cher byla v některých státech zakázána, protože lidé byli zděšeni, nebo nadšeni. Koneckonců byla považována za obscénní. Ale v den, kdy časopis vyšel, jste ho nemohli sehnat, protože byl vyprodaný. A to byl teprve začátek.“ Na skandály byl Mackie už koneckonců zvyklý. To on je autorem šatů pro Marilyn Monroe, v nichž zpívala Happy Birthday prezidentu J. F. Kennedymu v Madison Square Garden.
Legendární módní designér začínal v 60. letech jako kostýmní návrhář v Las Vegas, kde se naučil tvořit okázalé, dramatické a především nepřehlédnutelné kostýmy. Brzy si ho všimli televizní manažeři, kteří mu začali posílat nabídky na návrhy pro pořady jako The Carol Burnett Show a The Sonny and Cher Comedy Hour. Právě v pořadu The Sonny and Cher Comedy Hour začala spolupráce mezi Mackiem a Cher. Pro jeho excentrický styl plný filtrů, barev, peří a korálků ho také objevily hvězdy jako Lisa Minnelli, Judy Garland, Bette Midler a Diana Ross a jeho kariéra prudce stoupala. Byla však právě Cher, která designéra nasměrovala a dlouhodobě nejvíce zviditelnila. 
Brzy se stal Bob Mackie návrhářem Cher pro červený koberec, veřejná vystoupení a její koncertní turné. Snaha Cher a Mackieho posouvat hranice módy nebyla nikdy tak zřejmá jako v 70. a 80. letech, kdy se Cher často objevovala v Mackieho korálkových kreacích i mimo jeviště. V jejich spolupráci vznikly stovky modelů, které dodnes můžete vídat na výstavách, v knihách mapující vývoj módy i showbusinessu. Přestože kostýmy byly navrženy tak, aby působily lehce komicky, jejich dopad na popkulturu byl obrovský. Kombinace jeho kabaretního stylu a výstředního půvabu zpěvačky a herečky v jedné osobě se ukázala jako ideální spojení, které pomohlo nastolit novou módní vlnu zdůrazňující odvahu a odmítání tradičních norem.
Kromě jevištních kostýmů Mackie pracoval i na ostatních částech šatníku držitelky Oscara. Ať už šlo o stříbrné a růžové flitrové šaty, nebo černé overaly, Bob Mackie a Cher nadále ovlivňují módu. Ukazují sílu vztahu mezi návrhářem a umělcem, kdy každá strana skutečně podporuje tu druhou a vytváří něco zcela nového. Přestože se jejich profesní cesty rozešly (poslední model pro ni navrhl v roce 2019 na Met Gala, nakonec však ani nevznikl), Cher a Bob Mackie mají i nadále výjimečný vztah, který dokazuje, že jejich tvůrčí partnerství má stále co nabídnout.