Celebrity

Kate Moss o osudových momentech, výchově dcery i nové kampani

Když Kate Moss přebírala kreativní vedení značky Diet Coke, měla plné ruce práce. Ale nebyl to John Galliano ani Karl Lagerfeld, u kterých čerpala inspiraci. Byl to Andy Warhol, konkrétně dokument Warhol Diaries na Netflix, který jen během svého pobytu v Los Angeles viděla několikrát. A co prozradila o sobě?
Hned v úvodní fázi kampaně Diet Coke Love What You Love si sestavila vlastní tým — jak jinak než v duchu legendárního Warholova studia The Factory. Na pomoc si přizvala věhlasnou stylistku Katy England, britskou vizážistku Isamayu Ffrench, kadeřníka Syda Hayese a fotografku Quentin Jones. A potom se všichni společně ponořili do archivů této supermodelky. „Je docela velký,“ připustí Kate, načež se zasměje svým chraplavým způsobem, který si vypěstovala celoživotními sympatiemi k cigaretám. 
Stylistka Katy England, modelčina blízká přítelkyně a kmotra její dcery Lily, přinesla oblečení za desítky let (o mnoha z nich si Kate myslela, že je ztratila, a teprve nedávno je objevila, aby ty nejlepší modely s leopardími vzory, džíny a krajkové kousky opět zazářily v kampani na Diet Coke. „Nemohly to být věci z nové kolekce, protože to má být přece o mně,“ říká Moss, jejíž kampaňový styling provází i limitovanou edici plechovek Diet Coke (spolu s portrétem, který jí ke 40. narozeninám nakreslil její kamarád Tim Rockins).
„Já okamžitě vím, co se mi líbí,“ říká Kate, jejíž styl okamžitě rozpoznáte i na dalších obalech nealkoholických nápojů (obzvlášť plechovka se třpytkami je její oblíbená). Ale vraťme se k zákulisí kampaně... při focení hrála hlasitá hudba, zatímco vzduchem ateliéru prostupovala vůně kadidla, což byl jasný signál toho, že vedení se právě ujala fotografka Quentin Jones (mimochodem Kate Moss si vzpomněla, že se kdysi potkaly na Jamajce).
Co se týče Kateina šatníku, tyto archivní módní kousky jsou vzácným pohledem do minulosti modelingové hvězdy, která sama přiznává, že její styl se vlastně nezměnil od dob, kdy začínala jako holka z Croydonu, co si nikdy nestěžovala, ale také se za nic zásadně neomlouvala. „Možná za pár desítek let vytáhnu i look od Marka Jacobse, který jsem nosila, když mi bylo pětadvacet, ale teď je to pro mě až moc osobní,“ přemítá kráska, která ve svých osmačtyřiceti působí snad ještě svěžejším dojmem než kdy dřív. „Akorát nastal menší problém, Lila totiž začala nosit moje věci, takže si musíme dávat pozor!“ 
A jaké že poklady už Lila Moss u mámy v šatníku objevila? Třeba minisukni odhalující kalhotky. „Dneska jsou všichni tak prudérní,“ tvrdí Kate a naráží na další situaci, kdy se její dcera ptala na to, jestli si má pod průsvitným topem zalepit bradavky. Co na to Kate? „Hlavně žádné náplasti! To je moje rada pro mladou generaci,“ směje se modelka a pravidelná hvězda obálek britské Vogue (pozn. redakce, i díky rudé rtěnce, kterou si tak ráda zvýrazňuje pusu, vypadá právě teď božsky. Stejné líčení, mimochodem, zvolila i při slavnostním odhalení svých plechovek. Tam ale navíc vystřihla i dokonalou karaoke verzi songu Endless Love od Diany Ross a Lionela Richieho). 
Zákaz schovávání bradavek ale nebyla zdaleka jediná rada, kterou devatenáctileté Lile, její slavná matka uštědřila. Když třeba nedávno nakupovaly v obchodě Marka Jacobse (Kate raději nakupuje v New Yorku a Paříži než v Londýně), nabádala Lilu, aby si vybrala lesklé modré minišaty a vysoké kozačky. „Ale mami, tohle dneska nikdo nenosí!“ protestovala zoufale teenagerka. „Když jsem byla v tvém věku, taky nikdo nenosil šaty a tenisky z 30. let!“ zahřměla odpověď. Lila po šatech sáhla a později Kate přiznala, že si v nich připadá jako Blake Lively ze Super drbny.
„Všichni se bojí být sami sebou a myslím si, že by se měli oblékat tak, jak chtějí,“ je přesvědčená Moss, stálá múza řady návrhářů, která sama čerpá inspiraci ve starých filmech, fotografiích a časopisech. „Člověk by neměl ničeho litovat,“ namítá při dotazu, jestli na ní v oblékání přece jen občas nedopadají pochybnosti. Vzápětí ale zavzpomíná na jedny šaty z V&A, které se jí během slavnostního večera doslova rozpadly. „Přišla jsem tam jako Veronica Lake a odešla jako Courtney Love,“ směje se Moss, která má během našeho rozhovoru vlasy perfektně vyčesané do nízkého drdolu, aby ještě víc vynikly její výrazné lícní kosti, a dodává: „Novinářům se to samozřejmě líbilo.“ Jakých kousků si ale cení nejvíce? Šatů Johna Galliana, Vivienne Westwood a šatů v duchu flapper z 20. let. A co by Kate Moss zachránila při požáru domu? Na chvíli se odmlčí. „Opravdu hodně věcí,“ přemítá a dokazuje, že její spolupráce s Diet Coke je jen jedním z mnoha střípků jejího bohatého příběhu.