Celebrity

Kate Moss je zpět a nosí kabelku od Balenciagy. Svět je zase v pořádku

Nulties are back, baby! Kate Moss vrací na scénu novou verzi nejvíc cool kabelky z nultých let. Messy šik královna Le City Bag od Balenciagy je zpět, tentokrát v podání Demny Gvasalii. A kdo ví, možná že oprášíme i ty skinny jeans...
Foto: Balenciaga
Kate Moss
Cesta k vytvoření it kabelky bývá trnitá. Spousta návrhářů se pod tlakem mateřských společností hroutí ve snaze vykouzlit ty nejprodávanější kožené kousky, které by zafungovaly jako pořádná dojná kráva a zatoužila by po nich srdéčka každé milovnice módy. Ale ne tak Demna, mág instantní virality, který má už na svém kontě nejeden kabelkový zářez, třeba model Hourglass v ostrém skulpturálním stylu s pevnou rukojetí, v horní části inspirovaný baskickými vestami Cristóbala Balenciagy z padesátých let. A nesmíme zapomenout na Le Cagole, kabelku tvarem někde mezi sedlem, bagetou a croissantem, která odkazuje na další kabelkovou legendu, Le City, tolik oblíbenou v nultých letech a později překřtěnou na The Motorcycle Bag. Demna je prostě mužem s nekonečnou představivostí, který přiměl Kim Kardashian nosit kabelku ve tvaru lodičky s jehlovým podpatkem. Ale i takový muž může mít někdy slabou nostalgickou chvilku, a tak po letech zákulisních spekulací a drbů skutečně vrací do hry kabelku Le City. A co víc, začal tenhle styl šířit mezi původní fangirls této taškové legendy, která dokáže pojmout snad celý váš život. Zdravíme, královno Kate Moss!
Právě Kate Moss patřila nejen mezi první popularizátorky Le City a s ní spojeného lifestylu (šlo o první kabelku, která se začala spojovat s trošku chaotickým městským životním stylem plným večírků i povinností), ale podle toho, co se v módních kruzích traduje, stála dokonce u samotného zrodu tohoto fashion fenoménu. Poté, co tuhle bohémskou kabelu zahlédla na módní přehlídce, dala obratem vědět tehdejšímu kreativnímu řediteli Balenciagy Nicolasi Ghesquièrovi, aby jí jednu co nejdříve obstaral. Ještě pěkně teplou a křupavou – přece jenom, byla to Kate Moss! V tu chvíli měl Ghesquière odpověď pro své CEOs a CFOs, kteří nevěřili, že se právě tenhle model bude dobře prodávat, a nechali původně zadat do výroby jen 25 kusů. Jakmile totiž fanoušci a fanynky messy šik stylu viděli tenhle kožený, trošku pomuchlaně vypadající poklad bez loga, jak se ležérně pohupuje v loketní jamce Kate Moss, chtěli jeden i pro sebe. A poptávka vystřelila do nebes: „I vy můžete díky téhle tašce být Balenciaga it girl,“ tvrdil o ní Ghesquière. Le City se okamžitě stala favoritkou party holek nultých let – nosily ji Nicole Richie, Lindsay Lohan i dvojčata Olsenova.
Mary-Kate a Ashley jsme s novou verzí ještě neviděly, ale Moss vypadá i dnes díky Le City jako ředitelka devadesátkové módy. Šušká se, že jsou na vzestupu i skinny jeans (ano, čtete správně), a je jen otázkou času, než uvidíme Kate M. tahat omlácenou Balenciagu s džínami tak úzkými, že budou vypadat jako nasprejované na kůži, s balerínkami, úzkou šálkou a vypasovaným kabátkem. Ok, dobře, možná, že se jen necháváme trochu unést, možná stačí k dokonalému comebacku Le City aktuální look Kate Moss na venčení psa: velký kabát z umělé kožešiny, vysoké kozačky na podpatku a samozřejmě Balenciaga dokonale zapasovaná v loketní jamce. Přece jen si návrat takové ikony mezi kabelkami zaslouží pořádné fashion drama in full fur!
Text vyšel původně na Vogue.co.uk.