Vůně

Na růžích ustláno

Romantická. Sebevědomá. Na první pohled křehká a nevinná, na druhý pěkně ostrá. Královna mezi květinami se znovu hlásí o slovo. Proč byste právě teď měli přemýšlet o novém parfému z růží?
Foto: Alexander Bel / @alexanderbelph
V záplavě bergamotu, vanilky a pačuli si i letos drží růže své výsostné postavení nejoblíbenější ingredience parfémářů. Má tolik podob, kolik za celý život vystřídáte nálad. Do parfémů se dají použít pouhé čtyři druhy, ty ostatní sice vypadají krásně, ale vůni z nich nedostanete. Květy se stále sbírají ručně, nejlépe hned od brzkého rána a destilují se v ten samý den, jinak aroma navždy zmizí. Jedna lahvička rozhodně nestačí, byla by škoda neproměnit se z něžné romantičky v aristokratku v couture šatech, co po setmění tančí v nejvyhlášenějších klubech, aby ráno usedla k pečlivě prostřenému stolu a tvářila se jako dívka nejlepších mravů.
Najděte si tu svou kytici růží z 15 nejlepších růžových parfémů.

Růže 2019

Kdyby růže roku 2019 měla být oblečení, byla by světlý rozevlátý overal. Lehce transparentní, hebký na dotyk a variabilnější víc než little black dress. Dá se nosit samostatně, nebo kombinovat s dalšími a vrstvit podle nálady. Díky své lehkosti a jemnosti je ideálním základem parfémového šatníku a jen tak vás neomrzí. Londýnský parfémář Roja Dove vytvořil Elixir Essence Pour Femme z růží, malin, broskví a fialek tak, aby vás už jen jedna kapka proměnila v bohyni. Olivier Polge pro novou parfémovou vodu Chanel Chance Tender sáhl po grapefruitu, kdoulích a jasmínu z Grasse. Tanec růží na ovocném obláčku evokuje pocity štěstí a volnosti, kterých se už nikdy nebudete chtít vzdát. To připravovaná novinka od Lancôme s názvem Idôle míří na novou generaci žen. Sebevědomých, inspirativních, sdílejících všechny své úspěchy. Růže je v tomto případě čistá, hřejivá, komfortní. Nevyčnívá z davu, ale také s ním nesplývá. 

Rudé růže

Toužíte-li po něčem výraznější a smyslnějším, sáhněte po některém z rudých flakonů. Dominantní růže v nich vystupuje jako samostatný solitér a v plném květu. Ukazuje se, nechává se obdivovat a hodně si to užívá. Nová varianta Boucheron Quatre En Rouge přináší růži v nejsladší podobě. Na kůži se rozvinou růžové květy s kapkami malinové šťávy a kousky marshmallow. Stejně tak Dolce & Gabbana The Only One 2 staví na kombinaci růže a ovoce, v tomto případě však výrazně temnější. Mad Madame od Juliette Has A Gun ukazuje nejsilnější kalibr rudých růží. Díky pronikavému animálnímu aroma, které připomíná maliny s vanilkou, se dostanete na hodně tenký led. Balancuje na hranici mezi elegancí a kýčem, svůdností a vulgaritou. Máte-li skutečnou odvahu vyzkoušet něco nového, Mad Madame je ideální volba.

Klasická růže

Jsou chvíle, kdy máte náladu na obyčejné bílé tričko a džíny, nebo naopak zatoužíte trávit den v černém kalhotovém kostýmu a lodičkách. V ten moment přichází čas pro klasickou růži. Noblesní, sametově jemnou, s pudrovým nádechem. Láska na celý život vás čeká ve chvíli, kdy vyzkoušíte elegantní Blouse z butikové řady Le Vestiaire des Parfums YSL. Parfemář Quentin Bisch spojil damašskou růži s andělikou a růžovým pepřem, díky nimž se opravdu budete cítit jako v hedvábné blůze od Yves Saint Laurenta. Edouard Fléchier šel ještě dál a růži dal majestátní saténový nádech hodný královny všech květin. Jeho Frederic Malle Une Rose evokuje slunné ráno uprostřed růžové zahrady ve Francii, ranní rosa se stále místy ještě třpytí na zářivě zelených listech a ve vzduchu je cítit vůně červeného vína, lanýžů a ovoce ze včerejšího večera. Samozřejmě nemůžete vynechat jednu z ikonických vůní 21. století. Parfémová voda Chloé se stále drží na předních příčkách popularity. Důvodem je samozřejmě růže, v tomto případě odlehčená verbenou a bergamotem či černým rybízem. Lehká, nekomplikovaná a nezaměnitelná.

Nejlepší růže celé dekády

Růže má jednu zásadní výhodu, ve správných rukách dokáže překvapit. Tato trojice je toho jasným důkazem. Christine Nagel smíchala růži s kůží a šafránem a vznikl okouzlující orientální parfém Galop d'Hermès. Christine dokáže s růžemi neuvěřitelné věci, pokaždé přijde se zcela originálním konceptem. V Galop se přes intenzivní aroma vintage kůže přehoupne elegantním skokem na růžovou vlnu. Ne však romantickou, ale edgy. Stejně tak na kontrastu květin a kůže stojí Cuir de Russie od Chanel, ale to je vše, co mají společného. Zatímco Galop je o svobodě, Cuir de Russie o tradicích, pravidlech a jasně daném řádu. V kontextu dnešní doby vlastně dost provokativní. Inspiraci v historii našel i Serge Lutens u své La Fille de Berlin. Jeho múzou se podle mnohých stala Marlene Dietrich ve 20. letech (on sám se nikdy na konkrétní osobnost neodvolával); elegantní i šokující zároveň, extrémně ženská i mužská, uklidňující i chladná. Krásná, ale s ostrými trny.

Nezapomenutelná růže

Udělat dojem a udržet se na dlouho v podvědomí. Jasná mise, kterou snadno splníte s tou správnou růží. Ale ani ona není superhrdinka a potřebuje společníka. V tomto případě funguje nejlépe ve dvojici s oudem, který dokáže zdůraznit všechny její kladné stránky. Rose Anonyme od Atelier Cologne je doslova exploze těchto ingrediencí. Nenechte se zmást minimalistickým flakonem, vůně je pravým opakem. Výrazná a opulentní, po pár hodinách na kůži zůstává příjemné aroma. Saffron Rose od Grossmith vás vezme na cestu časem do dob, kdy dámy nosily bílé rukavičky a slunečník a pánové psali romantické básně o vůni jejich vlasů. Romantické duše si tuto hřejivou ódu na růže, šafrán a kůži zamilují. Ty černé s mlsným jazýčkem si rozhodně musí do své sbírky pořídit Noir de Noir od Toma Forda, kde spolu soupeří o pozornost růže na straně jedné a lanýže, vanilka a šafrán na straně druhé. Kdo vyhraje? To už záleží na vaší náladě a pokožce.