Vůně

Jste tým verbena, nebo neroli? Dvě ingredience, co vás zchladí i teď

Mají hodně společného a přesto je každá jiná. Patříte to týmu neroli nebo verbena? Fashion and Beauty Editor Cindy Kerberová vám v tom udělá jednou provždy jasno.
Foto: Getty Images
Bez osvěžující vůně citrusů by ani nebylo pořádné léto. Ne náhodou se letní limitované edice i hvězdné stálice točí právě kolem nich. Čím vyšší teploty, tím víc nás přirozeně přitahují. Lehká, čistá vůně umí zchladit celé tělo, a je jedno, jestli ji použijete pod ledovou sprchou nebo si s ní navoníte šaty. Citrusy zklidní rozpálenou kůži a jako bonus do mozku vyšlou signál nové energie. 
Vezměte si jakoukoliv klasickou kolínskou, a citrusy v ní najdete ve větším než malém množství. Není to vůbec náhoda. O jejich účincích věděli už před tisíci lety v Číně a Japonsku. Kateřina Medičejská je díky svému osobnímu parfumérovi Renatu Biancovi přinesla na francouzský královský dvůr a tak vznikl vůbec první slavný parfém, který používala i anglická královna Alžběta I. Acqua di Santa Maria Novella voní po neroli, bergamotu, petitgrain a mandarinkách a stále je stejně návyková jako v době svého vzniku. Kromě energizujícího a chladivého má taky afrodiziakální účinek. Takže, pokud ji budete používat, bude pro vás pravděpodobně jednoduché najít letní lásku. 
Jak neroli, tak verbena, stejně jako jiné citrusové vůně, dělají dobře pleti, fungují na vrásky, akné i na zašedlou, mdlou pokožku.
Když máte v práci těžký den a míra stresu stoupá rychleji než ceny kabelek Chanel, obklopte se citrusy. Uleví vystresované hlavě i napnutým svalům. Díky vůni citrusů se totiž cítíte šťastnější, vidíte svět přes růžové brýle a budete mít energie na rozdávání.
Zatímco neroli má lehčí, trochu nahořklou vůni, verbena je čistější, květinovější, zelenější. Důvod? Neroli aroma se získává z pomerančových květů, proto někdy můžete cítit čerstvě oloupané citrusy. Verbena je dva až tři metry vysoká bylina. Jejich rozdílů využijte pro sebe. Když se chcete cítit uprostřed tropického léta sexy, neroli vám to splní. S verbenou budete mít pocit absolutní čistoty. Proto se verbena víc používá v tělových produktech, zatímco neroli kraluje parfémům.

The best of

Jednou z nejzářivějších hvězd je kolínská Eau de Neroli Doré, kterou pro Hermès namíchal Jean-Claude Ellena. „Zatímco v parfémech se neroli používá velmi málo, já jsem ho přidal ve velkém množství.“ Jako další kreativní ingredience je Extrakt z pomerančových květů a netradiční kombinaci se zelenými lístky bazalky najdete u Jo Malone London. Taky Olivier Polge v nejnovější kolekci Les Eaux de Chanel si pohrál s neroli a ukázal nečekané fasety jiskřivé ingredience. 
Patříte-li do klubu minimalistů a jednoduchost a přímočarost je vaší osobní mantrou, pak se zaměřte víc na zelenou verbenu. Pocity, které vyvolává jsou jasné. Jemnost a čistota. Kdyby byla oblečením, byla by bílým tričkem z té nejlepší bio bavlny. Na rozdíl od neroli působí chladně, jako průzračný vodopád uprostřed divoké přírody. Když vám během dne dochází energie, sáhněte po spreji tělovém spreji od La Prairie nebo po ubrousku z verbenové řady L’Occitane. Ty rozhodně nesmí chybět díky své svěžesti v žádné kabelce ani příručním zavazadle do letadla. Na umyvadlo si dejte krásnou kostku mýdla a na stůl svíčku La Marquise od Cire Trudon, a pak o dobré nápady a elán nebudete mít už nikdy nouzi. 

12 beauty must-have s neroli a verbenou