Péče

Vrásky na krku kvůli smartphonu? Zbavte se jich jednou provždy

Posílání zpráv, kontrolování e-mailů, scrollování Instagramem a online nakupování. Tolik času se zde dá trávit. Ale napadlo vás, že závislost na smartphonu může být hlavní příčinou, proč je váš krk plný vrásek? 
Žijeme online 24/7 a nevypadá to, že by se na tom něco mělo v nejbližší době změnit. Podívejte se kolem sebe v kavárně, metru nebo na ulici. Kolik lidí má hlavu sklopenou k mobilu? Poslední studie Harvardské univerzity dokonce ukazuje, že miléniálové kontrolují svůj mobil přibližně 150 krát denně. To už se dá brát jako děsivý poznatek.
Ale může být ještě hůř. Časté používání této “krabičky” má totiž neblahý dopad nejen na pleť, ale také krk a páteř. Jedná se tak o daleko vážnější problém, než si většina z nás vůbec uvědomuje. Dermatologové tomuto novému fenoménu dokonce začali přezdívat tech neck nebo text neck. O co se přesně jedná? Kůže na krku je tenká a náchylná k tvorbě vrásek. Neustálé pohyby hlavou směrem dopředu při pohledu dolů na obrazovku notebooku, tabletu či smartphonu přetěžují krční páteř. Opakování těchto pohybů vede ke zvýšené tvorbě podlouhlých vrásek na krku. Když k tomu navíc přidáte nemilosrdnou gravitaci, máte zaděláno na problém. Jestliže tedy trávíte většinu dne před obrazovkou počítače, je velká pravděpodobnost, že se tato komplikace bude týkat i vás. Je tedy důvod k panice? “Příčné vrásky na krku jsou zcela přirozené, ale ve středním a vyšším věku se prohlubují. U někoho se díky genetické zátěži vyskytují více u někoho méně,” vysvětluje dermatoložka Kateřina Klauzová z kliniky Asklepion.
Foto: Getty

5 tipů jak zachránit krk před vaším smartphonem

Pokud jde o péči o pleť, většina z nás se soustředí jen na obličej a na krk tak trochu zapomíná. Přitom právě na krku se hned po očích projevuje stárnutí nejdříve. Jak by tedy měla vypadat perfektní rutina pro labutí krk? Starejte se o něj se stejnou láskou, jako o svou pleť.
1) Nejdůležitější je chránit celý obličej a krk 365 dní v roce krémem s vysokým SPF faktorem. A to bez ohledu na to, jestli je venku pod mrakem, nebo slunce. “Na opáleném krku jsou vrásky ještě více viditelné, protože je kůže v rýhách světlá,” doplňuje Kateřina Klauzová. Zde tedy platí jedna jediná rada - sluneční paprsky jsou největším nepřítelem krásného krku. 
2) Dvakrát až třikrát týdně si udělejte peeling ve sprše. Dívejte se směrem nahoru a postupujte jemnými krouživými pohyby. Všechna následná péče bude působit daleko lépe, když bude pokožka zbavená všech odumřelých kožních buněk. 
3) Při foukání vlasů se vyvarujte tomu, aby horký vzduch z fénu dopadal na krk. Příliš teplý vzduch rozšiřuje krevní cévy, což může z dlouhodobého hlediska vést ke vzniku červenohnědých skvrn. A to nechcete. 
4) Hydratujte! Používejte jemná mléka, séra a krémy s bohatou texturou. Soustřeďte se přitom na složení a hledejte ingredience se zpevňujícím a liftingovým účinkem. Populární jsou především peptidy, polysacharidy a proteiny.
5) Chiropraktici považují za nejjednodušší řešení, jak předcházet vráskám na krku a problémům s krční páteří, změnit naše návyky. Dobrým způsobem je praktikovat správné držení těla. Obrazovka počítače by měla být nastavena přinejmenším na vzdálenost natažené paže a horní hrana monitoru by se měla nacházet přibližně v úrovni očí. “Co se týče chytrých telefonů, snažte se je držet ve výšce obličeje,” dodává kosmetička Shani Darden.