Péče

Tělové krémy, které rychle vyřeší problém se suchou a napjatou pokožkou

Teploty letí rychle dolů, což neznamená jen zachumlat se do svetrů a velkých šál, ale také sáhnout po efektivním řešení pro pokožku, která potřebuje kvůli chladu více výživy a rozmazlování. Díky těmto krémům s luxusní, hedvábnou texturou od přírodních i lékárenských značek si studenou polovinu roku užijete s radostí.
Foto: Michal Králiček
Jedna klíčová informace na začátek: Abyste měli jemnou, vyživenou, hladkou, pružnou a zdravou pokožku po celém těle, je třeba pravidelně aplikovat hydratační a vyživující (ať nevynecháme oleje, které sice nehydratují, ale zase mají silně vyživující vlastnosti) přípravky po celý rok. Na jejich používání máme všichni občas tendenci zapomínat, ale právě teď, s nástupem chladného počasí a vytápěných interiérů, jde o dost zásadní dílek v péči o tělo. 

Hydratační, vyživující, zpevňující, anti-age, s ureou. Jaký tělový krém je nejlepší?

Kosmetické značky nabízejí spoustu produktů pod nejrůznějšími názvy a často je pojmenovávají podle toho, jak se jim to hodí do jejich celkového portfolia. Funkce samotného přípravku přitom zůstává stejná: hydratovat, vyživit a všechno to uzamknout v pleti tak, aby z péče profitovala co možná nejdéle. Samotná textura také nemusí představovat jasné vodítko pro informaci, jak hodně výživný daný krém, mléko nebo balzám je. Současné technologie dovolují používat velké množství olejů, ceramidů, urey, kyseliny hyaluronové a dalších ingrediencí, aniž by výsledek musel nutně být mastný. Ani u extra výživných balzámů už neplatí, že po sobě nutně musejí zanechávat mastný film. Nemusejí, i ony se dokážou při správném použití beze zbytku vsáknout, aniž by umastily oblečení nebo povlečení. Nejlepší tělový krém je takový, který vám vyhovuje svou konzistencí, složením, balením i vůní natolik, že ho budete používat bez přemýšlení pravidelně každý den.

Jak často používat tělový krém?

Hydratační tělové krémy můžete používat, kdykoliv chcete (pokud se na etiketě daného produktu s ohledem na jeho aktivní látky nepíše jinak) a tak často, jak cítíte potřebu. Někomu stačí jednou denně, u suché pokožky dvakrát denně, u extrémně suché až atopické i častěji. Abyste získali z tělového produktu maximum, nanášejte ho na právě umytou kůži ihned po koupeli nebo osprchování, nejlépe pokud je pleť ještě mírně vlhká. Jednou či dvakrát do týdně není od věci použít tělový peeling, abyste odstranili vrstvu odumřelých buněk a tím zlepšili vstřebávání tělové kosmetiky. Zaměřte se přitom zejména na ty oblasti těla, které bývají přirozeně sušší – na kolena, lokty, kotníky, chodidla, zadek a oblast těsně pod ním, na tzv. culotte de cheval. 

Jaký je rozdíl mezi tělovým krémem, máslem, balzámem a mlékem?

Všechny tyto přípravky znamenají výživu a hydrataci pro pokožku, hlavní rozdíl tkví v konzistenci. Tělový balzám nebo máslo bývají nejhutnější, tělové mléko zase řídké a lehké. Samotný tělový krém pak patří mezi tyto dva protipóly. Ale nemusí to být pravidlem, značky si své produkty pojmenovávají intuitivně. Ani balzám nemusí být nejhutnější v nabídce stejně jako označení mléko nemusí nutně vyjadřovat, že jde o lehoučkou texturu vhodnou jen na léto. Podívejte se např. na tělové mléko UreaRepair PLUS od Eucerin, které svým složením a výživnou texturou lehce konturuje krémům. 

Jaký je nejlepší tělový krém pro suchou pokožku?

Hledejte přípravky s vysokým podílem olejů, tzv. okluzivních látek. Ve složení ty druhé jmenované objevíte pod názvy vazelína, parafín, skvalen či lanolin. Mezi zmiňovanými rostlinnými oleji se může ve složení objevit mandlový, olivový, ricinový, slunečnicový apod. Dále nesmí chybět ani tzv. humektanty, mezi něž patří glycerol, urea a kyselina hyaluronová, které zvyšují obsah vody ve svrchních vrstvách pokožky, a tzv. emolienty, které zajistí, aby voda z povrchu kůže neunikala tak snadno. Suchá pokožka trpí nedostatkem lipidů, proto je potřebuje dodávat právě ve formě vyživující péče. 

Jaký je nejlepší tělový krém pro citlivou pleť?

Pokud máte citlivou či atopickou pokožku nebo trpíte na alergie, pozorně čtěte složení a vyhněte se alergenům, o nichž víte, že na ně reaguje. Snažte se eliminovat případnou reakci na látky, které mohou dráždit. Dermatologové v tomto směru doporučují vyhnout se parfemaci, ale i vysokému podílu přírodních ingrediencí, které také mohou citlivou pokožku iritovat. Máte-li velmi reaktivní pleť, podívejte se po tělové péči v lékárně, např. na Lipikar Baume AP+ od La Roche Posay nebo Moisturizing Melt-in Balm od Avène. A pak tu máme ještě legendární Aquaphor, ten najdete také ve formě spreje usnadňujícího aplikaci na těžko dostupných místech těla. Neparfemované přípravky ale najdete také v beauty concept storech – tělové mléko od Nécessaire je jedním z mnoha příkladů.

Parfémovaný tělový krém, nebo raději bez?

Pokud nemáte citlivou, atopickou a podrážděnou pokožku, není třeba se parfemace vzdávat. Vůně hraje důležitou roli, hýčká více smyslů a proměňuje každodenní hydrataci a vyživování pokožky v příjemný well-being rituál. V případě pochybností se pro jistotu držte výrobků, které jsou bez parfemace a testované pro atopickou pokožku.

Kde najdete nejlepší tělové krémy?

Jednoduchá odpověď – všude. Záleží na vašich preferencích, vkusu, rozpočtu. Důležité je najít si takový, jaký vám bude ve všech směrech maximálně vyhovovat, a tudíž se do jeho používání nebudete nutit, ale naopak se těšit. Následujících 21 krémů, másel, balzámů a výživných mlék na tělo prošlo pečlivých testováním. Můžete se na ně spolehnout a svěřit jim celou svou osobu. Nezapomínejte ale, že ani ten nejdražší produkt nebude nikdy fungovat, pokud ho nebudete používat správně a hlavně pravidelně.