Péče

Jak na tělový peeling, abyste z něj dostali víc než jen hebkou pokožku

Kromě toho, že vám vykouzlí hladkou a zářivou pokožku kdekoliv na těle, mají tělové peelingy ještě několik zásadních funkcí, o kterých byste měli rozhodně vědět. 
Foto: @lacarba/Profimedia.cz
Jennifer Lopez
Čím více kůže ukazujeme, tím větší pozornost si zaslouží. Už jen kvůli tomu, že ji o to více nepříznivých externích vlivů dráždí, a ne všem se pokožka umí úspěšně ubránit. Vedle nutnosti používání co nejvyšší UV ochrany jí můžete pomoct pravidelnou exfoliací. Tělové peelingy ji vyhladí, díky obsahu olejů vyživí a rozzáří, ale během aplikace navíc rozproudí mikrocirkulaci, čímž se i postarají o lepší výživu kůže zevnitř. To, že po jejich použití vypadá tělo pevnější, není náhoda, masáží během exfoliace podporujete lymfatický systém. 
Abyste dokonale pochopili funkci tělové exfoliace, přinášíme nejčastější otázky a odpovědi. 
K čemu tělový peeling slouží?
Peeling odstraňuje odumřelé buňky z povrchu pokožky. To umožňuje mít nejen hladký povrch na počkání, ale také se tím zlepšuje vstřebávání dalších produktů. Jinými slovy — následný tělový krém lépe odvede svou práci. Exfoliace těla navíc zabraňuje zarůstání chloupků a jejich případnému zanícení. Když budete tedy pravidelně své tělo exfoliovat, můžete účinně předcházet zánětlivým pupínkům. 
Který tělový peeling je nejlepší?
Stejně jako exfolianty na obličej, i ty na tělo se dělí na dvě základní skupiny — mechanické a chemické. Mechanickými rozumějte tělové kartáče a houby (ale i drsnější ručník) a produkty s viditelnými brusnými částečkami jako sůl, cukr, rozdrcené skořápky, kuličky z celulózy a další. Chemické peelingy fungují na bázi exfoliačních kyselin a enzymů. V této kategorii najdete mimo jiné peelingy z papáji. A pak tu je ještě třetí kategorie – produkty, které pracují s oběma předchozími. To znamená, že v jejich složení najdete jak mechanické brusné částečky, tak kyseliny a enzymy. Jedno ideální řešení pro všechny neexistuje, sami si musíte najít peeling, který vám maximálně vyhovuje svými učinky, texturou i vůní, která hraje důležitou roli. 
Fungují tělové scruby?
Ano, samozřejmě. Jejich historie sahá hluboko do historie. Do dneška se používá například houba z lufy, nebo suché kartáčování. 
Jak často bychom měli peeling celého těla provádět?
Ani zde neexistuje jedna univerzální odpověď pro všechny. V zimě platí, že kůže snese exfoliaci častěji. V létě, kdy ji více vystavujete intenzivnímu slunečnímu záření, je zase pokožka křehčí, takže se vůči ní musíte chovat šetrněji. Vycházejte vždy z potřeb své pleti, pokud máte pocit, že by jí peeling prospěl, udělejte ho. Pozor však na partie, kde máte drobná poranění nebo akné v aktivní, zánětlivé fázi. Na ně peeling nepatří. Jinak ho můžete provádět dvakrát i třikrát týdně, pokud na to máte čas a chuť. 
Jak se starat o pokožku těla po peelingu?
Produkt podle návodu důkladně smyjte vlažnou vodou a následně použijte hydratační, výživné, nebo zpevňující mléko, krém, balzám, či olej — podle toho, co máte nejraději. Čím sušší kůži máte, tím výživnější, více olejovou texturu použijte.