Péče

Psycho pleť

Válka v Evropě. Divoké zprávy z burzy. Nevypočitatelná ekonomika a s ní spojený finanční stres. Volby. Nejistá budoucnost. Pokud vás stresují špatné zprávy, pak počkejte, až uslyšíte, co na to všechno říká vaše pleť.
Foto: OLGA SOKAL
Jsem ve stresu! Nejčastější věta posledních let, jejíž význam ale letos nabývá ještě významnějších rozměrů. Pokud vás úplně nerozložila pandemie, pak válka v sousední zemi a s ní spojená ekonomická nejistota v celém západní světě si svou daň vybírá na všech frontách. Kolik gramů kofeinu a cukru je ještě v pořádku? Kdy se nedostatek a špatná kvalita spánku dají označit za nemoc? (Zkuste se objednat na psychoterapii nebo najít psychiatra, který jen bezmyšlenkovitě nepředepisuje antidepresiva a léky na úzkosti, ale nejdřív se vás opravdu zeptá, jak se máte, a uslyší i to, co říkáte mezi řádky. Je to téměř nemožné.) Divíte se, proč se necítíte ve své kůži, i když se úzkostlivě držíte doporučení své kosmetičky a dermatologa? 
Emoce totiž umí spolu s mozkem rozbouřit taky pleť. Někomu mazové žlázky spustí tak mocnou produkci oleje, že by se dal rovnou stáčet do lahví, jinému se zblázní imunitní systém a vyskočí vyrážky, jiný má pod vlivem roztažených cév návaly, o histaminu, kvůli kterému pokožka svědí jako čert, nemluvě. K tomu všemu si ještě připočítejte fakt, že zima a nedostatek denního světla mozku taky nepřidají a do výpočtu zahrňte i výkyvy teplot, s nimiž se pokožka musí celý půlrok potýkat. Bude jasné, že nastal nejvyšší čas na protiofenzivu.
„Stres je pro lidi na celém světě velkým problémem a jeho důsledky se rok od roku prohlubují. V posledním desetiletí bylo prokázáno, že stres má vliv nejen na naši duševní pohodu, ale že se podepisuje i na naší pleti, na jejím vzhledu a na tom, jak se v ní cítíme. Existuje také spousta studií, které prokazují souvislost mezi kůží a mozkem, protože mají stejný původ například během vývoje embrya,“ říká Mathias Fleury, vedoucí oddělení aktivních látek ve společnosti Givaudan. „Nyní se prokázalo, že změny na naší pokožce mohou mít rozhodně vliv na to, jak se cítíme. To vše se zkoumá pomocí pokročilých technologií v oblasti neurověd, čímž vzniká v rámci péče o pleť nová oblast pro tzv. neurokosmetiku.“ Tým vědců a vývojářů pod jeho vedením se několik let cíleně zaměřuje na studium vlivu stresu na kůži i mozek, postupně uvádějí na trh aktivní ingredience na zklidnění citlivé pokožky a na zlepšení nálady i kvality spánku. Ale popořádku.

Bariéra pod tlakem

Podle článku publikovaného v Scientific Reports psychologická zátěž zhoršuje mj. funkci kožní bariéry, což jinými slovy znamená, že je pokožka výrazně náchylnější k poškození vnějšími vlivy, ať už jde o kumulativní efekt UV záření nebo nečistoty tvořící dnes již prakticky nedílnou součást vzduchu. Na toto téma vzniká stále více studií potvrzujících negativní dopad stresu a na tvrdá data reagují kosmetické značky. Nebo jste si mysleli, že beauty scéna z ničeho nic objevila zásadní roli UV filtrů a vitamínu C? Na první apelují lékaři mnoho let, protože na vlastní oči v ordinacích vidí, co nezodpovědné chování na sluníčku s pletí dělá. Druhý se stal velmi oblíbenou ingrediencí zejména od momentu, kdy se tento mocný antioxidant povedlo po dlouhém a finančně náročném vývoji stabilizovat. Dnes jej najdete prakticky u každé značky ať už jako součást rozjasňující řady, nebo přímo jako hlavní hvězdu multifunkčních sér, ochranných krémů a energizujících masek. Shiseido v Yuzu-C Glow-On Shot séru z řady Waso kombinuje dva druhy vitamínu C s glycerinem, skvalanem a extrakty z juzu a rozmarýnu, jablečnou vodou pro vylepšení hladiny hydratace a vyrovnání tónu pokožky. Francouzský Garnier před pár týdny uvedl na trh ucelenou řadu Skin Naturals Vitamin C, který sází na stejné ingredience jako japonský olejíček, ale navíc vývojáři přidali niacinamid na zklidnění a posílení kožní bariéry a kyselinu salicylovou, známou příznivými účinky na akné. Tým korejského brandu Belif vyvinul Stress Shooter, vysoce hydratační krém s lehkou texturou s protizánětlivými a zklidňujícími extrakty z pupečníku asijského, k němuž přidali vedle citrusů také madecassoside redukující poškození pleti volnými radikály. Německý Phyris ve svých Anti Stress přípravcích sází vedle pupečníku také na zelený čaj, měsíček lékařský a hydrolyzované proteiny z kvasnic. Tea Elixir od Fresh vedle vyhlazení drobných linek slibuje viditelné rozjasnění a posílení pokožky, aby díky čaji, ceramidům, kyselině hyaluronové a niacinamidu zvládala lépe odolávat vnitřním i vnějším stresorům.
Foto: OLGA SOKAL

Psyché

V souvislosti se stresem a jeho dopadem na pokožku se začínají objevovat termíny jako psychodermatologie a psychodermatologická péče. Tomu prvnímu se věnuje už tři roky londýnská psychoterapeutka Charlotte Ferguson. Milovnice wellness a kosmetiky se ve své praxi cíleně zaměřuje na problematiku stresu, úzkostí, poruch příjmu potravy a depresí. Vystudovala navíc tento nový obor, který s její praxí souvisí více, než by se na první pohled mohlo zdát. Co má kosmetika společného s panickými atakami? Pokud jste si záchvatem někdy prošli, pak víte, že začíná pocity horka, přechází v pálení kůže v obličeji postupující do celého těla a může vrcholit až rudými tvářemi a husí kůží. Dlouhodobý stres a s ním spojená zvýšená hladina kortizolu v krvi způsobuje hlubší škody, od zánětů přes narušenou ochranyschopnost po poškození kolagenních vláken a předčasné stárnutí. „Vedle toho, že poskytuje léčbu osobám se stávajícími kožními onemocněními, je psychodermatologie průkopnickým oborem, který si všímá toho, že prosté potlačování fyzických příznaků nemusí být léčbou zdroje problému a že psychoterapie, self-care a psychoedukace mohou být klíčovými faktory při dlouhodobé úspěšné léčbě každého, kdo trpí chronickými kožními problémy,“ vysvětluje Ferguson.