Péče

Nové triky, jak prodloužit letní bronz o několik měsíců

Udržte si sexy odstín kůže co nejdéle. Stačí pár jednoduchých triků a opalování vám vydrží (skoro) napořád.
Foto: Getty Images
Ať už jste si přivezli bronz z dovolené, anebo jste se opálili doma u bazénu, nemusíte se s letní barvou rozloučit s oficiálním koncem prázdnin. Bronzový vzhled může vydržet mnohem déle, když víte, co máte každý den v koupelně udělat. 

Umýt a zklidnit

Aby kůže vypadala co nejlépe, začněte se o ni starat hned, jak přijdete z pláže (nebo z drinku po práci) domů. „Po slunění ztrácí kůže pružnost, hydrataci, je napnutá, často červená a podrážděná. Po pobytu na slunci je potřeba pokožku důkladně osprchovat v teplé vodě a očistit od nečistot a chlorované nebo slané vody,“ říká MUDr. Věra Terzijská. Následně použijte after-sun péči se zklidňujícími a zvlhčujícími ingrediencemi jako je aloe vera, měsíček lékařský, heřmánek, pupalka, panthenol nebo kyselina hyaluronová. Vysušené pokožce udělají moc dobře, vrátí jí pružnost, zmírní napětí a prodlouží opálení. 

Hydratovat. Pořád

Na hydrataci se zaměřte i v případě, že bronzový odstín falšujete pomocí samoopalovacího krému, pěny nebo nástřiku. Slunce totiž není jediným faktorem, který kůži okrádá o vlhkost. Jakmile si zapnete klimatizaci, vaše kůže začne trpět. Suchý vzduch z ní doslova vysává každou molekulu vody. A teď si k tomu přidejte přechody mezi klimatizovaným prostorem auta, kanceláře a venkovním světem. To chce pořádnou pomoc. „Doplňující hydratace vhodnou kosmetikou je, kromě dodržování pitného režimu, vhodným způsobem, jak chránit pleť před vysoušením,“ vysvětluje dermatoložka. Proto nikdy, opravdu nikdy, nezapomeňte každý milimetr kůže hydratovat. Ráno a večer. Každý den. Bez výjimky. Udržíte si pružnou pokožku i sexy barvu, přírodní i tu falešnou.

Dvě masky

Protože je hydratace klíčem k udržení si bronzu, zařaďte do pravidelnému režimu pleťovou masku. Krémovou v případě sušší pleti, gelovou, když váš obličej pořád připomíná zrcadlo. Může to být maska na 15 minut nebo noční, kterou si dáte místo krému. Záleží na vás, co se vám bude dodržovat líp. Důležitá je ovšem pravidelnost. Dvakrát, třikrát týdně je ideální frekvence. A masky střídejte. Jednou hydratační, podruhé výživnou. Pokožka tak dostane všechno, co potřebuje a vy budete vypadat pořád dobře.

Dieta a pitný režim

Všichni se shodneme na tom, že čím lépe jíme, tím lépe vypadáme. A nejde jen o pas a ploché břicho. „Jednou z nejdůležitějších věcí, co pro vzhled pokožky můžete udělat, je jíst čerstvé ovoce, zeleninu a pít vodu,“ radí doktorka Terzijská. 

Betakaroten

Starý, dobrý trik, který ale pořád funguje na jedničku. Betakaroten pomáhá k zhnědnutí kůže a ještě působí proti jejímu stárnutí. A tím jeho benefity rozhodně nekončí. „Současně pomáhá snižovat riziko rakoviny kůže, kterou může nadměrné slunění vyprovokovat. S kúrou začněte čtyři týdny před sluněním. Pro uchování opálené pleti s ní pokračujte i po skončení dovolené. Tabletky vám pomohou udržet krásnou barvu mnohem déle,“ říká kožní lékařka.

Pravidla exfoliace

Peeling odstraňuje odumřelé kožní buňky, sjednotí barvu i povrch pleti, proto je jeho úloha v péči o tělo naprosto nezastupitelná. Nebojte se, že díky němu o svůj poctivě získaný bronz přijdete. Naopak si barvu prodloužíte a zlepšíte. Nic se ale nesmí přehánět. Pokud jste čerstvě po opalování, chvilku s exfoliací počkejte. V ideálním případě si zajděte na intenzivní peeling před dovolenou a pak nechte pokožku odpočívat. Mohlo by se totiž stát, že jí scrubem velmi snadno podráždíte. Dejte jí čas vzpamatovat se a vypořádat se se sluníčkem. V případě falešného bronzu používejte peeling pravidelně, vyhnete se tak barevným mapám na obličeji i těle. “Udržovací” vrstvu samoopalovacího přípravku aplikujte až poté, co si kůži vyhladíte. Ať už výše zmíněným scrubem nebo kartáčováním na sucho. Doktorka Terzijská ovšem varuje: „Je-li pleť podrážděná, zarudlá nebo pálí, tak na peeling zapomeňte. V létě nedoporučuji ani ten chemický.“

Čemu se vyhnout

Pozor na dlouhé, horké koupele. Ty kůži okrádají o hydrataci a tím pádem i o pružnost a barvu. Takže si zvykněte na chladnější vodu a sprchu. Mýdlo a klasický sprchový gel nahraďte sprchovým olejem nebo krémem. A pořád platí, že se musíte natřít hydratačním krémem nebo mlékem. Zafixujete si tak bronz na maximum.