Péče

Noční rituály pro lepší pleť a kvalitnější spánek

Ať už patříte mezi chronické nespavce, nebo se jen sem tam probouzíte s pocitem, že jste se naposledy pořádně vyspali v roce 2003, není radno problém podceňovat. Ze spánku se stalo obrovské téma, které hýbe nejen wellness scénou. Ke klasickým radám přibývají speciální aplikace, ale i produkty beauty značek, jež mají jediný cíl — dopřát to nejlepší, co pro své tělo můžete udělat — kvalitní spánek.
Foto: Getty Images
Frederick Lord Leighton: Flaming Jane
Většina z nás zná ten pocit, když se po probdělé noci podívá do zrcadla a nestačí se divit, co se s jeho pletí během těch pár hodin stalo. Fakt, že vás takové zjištění uvrhne do mizerné nálady přičtěte i tomu, že psychika bez kvalitního spánku je prostě o dost citlivější než za normálních okolností. Kruhy pod očima a oteklá víčka jsou ale jen špičkou ledovce toho, co deficit spánku s tělem dělá. Zašedlý, mdlý tón, energie na nule... Klasických, časem prověřených tipů existuje spousta (doporučujeme přečíst článek Jednoduché triky, jak se skvěle vyspat a posílit imunitní systém), novinek je čím dál více. 
Pojďme se podívat, co se kolem spánku, jeho navození a udržení v kvalitní zóně děje nového letos.

Kvalita je víc než čas

Téma letošního Světového dne spánku zní: „Spánek je nezbytný pro zdraví“ a jeho hlavním sdělením je fakt, že zdravý spánek je víc než jen to, kolik času trávíte v posteli. Důležité je, jaký máte ráno po probuzení pocit. Připadáte si odpočatí a nabití energií? Tak to má být. Pokud ale pociťujete cokoliv jiného, dobrý spánek se u vás rozhodně nekonal. Kvalita se mění i dle toho, jestli jste skutečně spali celou noc, bez přerušení. A odborníci upozorňují i na třetí zásadu — aby byl spánek dostatečně hluboký, protože jedině tak může hlava i tělo dostatečně regenerovat. Jak vidíte, nikde napadlo slovo o tom, jestli má noční odpočinek trvat šest, nebo osm hodin. Proč? Protože každý organismus to má nastavené jinak a jen vy sami víte, kolik je pro vás akorát.

Masáž hlavy 

V Indii patří tato slast mezi tradiční relaxační metody, jak zklidnit mysl a připravit se na spánek. Můžete ji  provádět na sucho, výhradně s pomocí konečků prstů. Jak na to? Jednoduše pomalými, krouživými pohyby promasírujete pokožku hlavy. Tuto jednoduchou a velmi účinnou proceduru ale můžete povýšit ještě na vyšší  level, při kterém do svého rituálu zapojíte speciální noční sérum pro zdraví vlasové pokožky. Těchto speciálních produktů se v poslední době na trhu vyrojilo hned několik. Zaměřují se například na eliminaci lupů, které se stresem a nedostatkem spánku významně souvisí, ale řeší třeba i stárnutí vlasové pokožky, jejíž stav úzce souvisí s tím, jaké vám rostou vlasy. Minuta dvě každý den, případně obden a uvidíte, že se budete cítit mnohem lépe, snadněji usnete a ještě se budete moct pochlubit zdravými vlasy i kůží na hlavě.

Jídlo před spaním

K dispozici máme spoustu rad, co jíst, kdy, a čemu se naopak vyhnout. Ovšem nic není tak jednoduché. „Vztah mezi výživou a spánkem je složitý. Přestože existuje řada výzkumů o vlivu konkrétních diet a potravin na spánek, je obtížné vyvodit jednoznačné závěry o tom, jak konkrétní potravina nebo dieta ovlivní zdraví jedince," vysvětluje doktor Michael Breus přezdívaný doktor spánek. Tomuto tématu se na svém blogu věnuje dopodrobna a přidává  konkrétních tipy (s upozorněním, že každý jsme jiný a každou zásadní změnu jídelníčku bychom měli konzultovat se svým lékařem). Na prvním místě doktor spánek uvádí kiwi. „Toto ovoce může zlepšovat spánek, a to díky vysokému obsahu serotoninu,“ upozorňuje uznávaný odborník a pokračuje: „Serotonin je látka, která má zásadní vliv na řadu procesů v mozku včetně produkce melatoninu, hormonu, který pomáhá regulovat dobu spánku. Příznivé účinky kiwi na spánek mohou být způsobeny také vysokou koncentrací antioxidantů a kyseliny listové v ovoci.“  
Na druhém místě Breus jmenuje višně a višňovou šťávu. „Některé odrůdy třešní a višní obsahují vysoké množství melatoninu a serotoninu. Konzumace višní může lidem pomoci zůstat déle spát. A mezi další výhody višní patří rychlejší usínání a méně časté probouzení během noci.“ Dobrý spánek přináší i hroznové víno, jahody, rajčata, papriky, kravské mléko, tučné ryby, oříšky, bulgur, ovesná kaše nebo hnědá rýže. Naopak nejhorší, co můžete před spaním konzumovat, je maso, alkohol a kofein. 

Nepodceňujte sílu bylinek

Čaje, kapsle, tinktury, oleje. Na trhu objevíte spoustu bylinkových prostředků slibujících lepší spánek nebo přinejmenším to, že po nich usnete. Ovšem ne všechny fungují na každého stejně, opět musíte hledat tu bylinku, která udělá právě vám dobře. Mezi nejdoporučovanější přírodní zázraky patří heřmánek, třezalka tečkovaná, kozlík lékařský, CBD a samozřejmě levandule. U třezalky však zpozorněte v případě, že užíváte antidepresiva, u určitých druhů léků totiž může narušovat jejich funkčnost. U kozlíku se zase připravte na ne zrovna příjemnou vůni. I tady platí, že než začněte experimentovat, poraďte se napřed se svým lékařem, ať nenapácháte více škody než užitku.

Vylepšená aromaterapie

U příležitosti Mezinárodního dne spánku uvádí značka Lush rozšířenou řadu Sleepy, v níž vedle tělového spreje Twilight, tělového krému, několika pěn, tělového pudru, masky na obličej s příznačným názvem Beauty Sleep a koupelových bomb s vůní levandule objevíte i nově dvoubarevnou koupelovou kostku Deep Sleep s hořčíkem, levandulí, heřmánkem a neroli nebo vonnou svíčku s levandulí a ylang-ylang. Nezapomeňte také na čisticí balzám Sleepy Face, protože ať už se vyspíte dle svého přání, nebo ne, s čistou pletí budete ráno vypadat vždycky lépe.