Péče

Jak vám zimní péče o nohy může změnit jarní šatník

Až se Christian, Manolo a Pierre na jaře zeptají, co jste dělala v zimě, budete mít jasno – připravovala nohy na novou sezonu sandálků. Zdá se brzo na ně myslet? Omyl, právě zima je tím pravým časem, jak docílit dokonalosti od kotníků dolů.
Foto: Getty Images
I když si vaše pedikérka vzala (zaslouženou) dovolenou a odjela na měsíc na druhou polokouli, není důvod k panice. Stejně jí péči o vlastní nohy nikdy (ano, nikdy, není pánbůh) nemůžete celou hodit kompletně na ramena. Zkuste pro ně každý den sama něco udělat, ať už jste princezna, nebo běháte po městě z jednoho meetingu na druhý. 
Co všechno můžete udělat pro svá chodidla už teď, neodkládejte na jaro. To bude pozdě. Jarní kolekce už jsou v buticích a otevřené špičky jsou jedním ze zásadních trendů nové sezony. O další důvod, proč na nic nečekat.

V hlavní roli: nehty

I když se pedikérka snaží sebevíc, můžete v zimě objevit rýhy na palci. Důvod? „Vaše ponožky a punčochy jsou příliš silné a prsty nemají dostatek prostoru. Bota neustále tlačí na nehtové lůžko, ničí ho, a tak vznikne v místě tlaku rýha,“ vysvětluje Margaret Dabbs, jedna z nejvyhledávanějších podiatriček na světě. Řešení? Tenčí ponožky do oblíbených bot nebo vyměnit zimní botník. S tím souvisí i další z častých problémů – zarůstající nehty. Téma, o kterém se nechcete bavit ani s BFF. Opět za to může problematický vztah mezi botami a ponožkami, které jsou v tomto případě moc úzké a těsně obepínají prsty na nohou. „Než vklouznete do bot, povytáhněte ponožku, aby kolem prstů bylo co nejméně látky,“ radí Margaret.

Pryč s lakem

Lakujte se, jak je libo, střídejte barvy podle momentální nálady, ale nečekejte. Vysvětlíme. „Pokud se chcete vyhnout dlouhodobým skvrnám a zabarvení nehtů, odlakujte si je,“ radí Margaret. Jinými slovy, nečekejte na další návštěvu v salonu, i ta nejvíc trendy barva musí dolů v momentě, kdy začne nehet odrůstat.

Hlavně klid a nohy v suchu

Sauna a tělocvična jsou pro tělo skvělý nápad, ne tak pro nohy. Hlavní zásada na zimu: udržet je v suchu. „Jakmile vyjdete ze sprchy, zkuste si chodidla vysušit fénem. Uvidíte velký rozdíl. Fén pomáhá udržet nohy v suchu a redukuje riziko bakterií a plísní na minimum,“ říká Margaret.

Na dobrou noc, na dobrý den

„Jedno je jisté, pokud produkty na nohy nebudete používat, nebudou fungovat,“ upozorňuje Margaret a jedním dechem doporučuje nechávat si krém nebo lotion na nočním stolku. Než vklouznete pod peřinu, sáhněte po lahvičce nebo kelímku. Jednodušší to být už nemůže.